Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam! :)
Widzę małe ożywienie po świętach. :)
Jeżeli mogę się przypomnieć to proszę o info na temat pytań z postu nr 811 w tym wątku.
Czy SG może ustawić fotoradar poza pasem drogi na czyimś terenie prywatnym?
Podpinam fotkę od strażników.
Pozdrawiam! :)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
logos11 napisał:
Czy SG może ustawić fotoradar poza pasem drogi na czyimś terenie prywatnym?
Nic mi nie wiadomo o tym, aby nie mogli. Oczywiście musi być przede wszystkim ustawiony tak, aby mógł prawidłowo dokonywać pomiaru.

Witam, dostałem od Straży Miejskiej zawiadomienie o przekroczeniu prędkości o 15 km/h, w którym znajduje się następujące wezwanie:
"Ponieważ pojazd z użyciem którego doszło do popełnienia wykroczenia jest Pana własnością w celu ustalenia sprawcy wykroczenia, wzywam do wskazania w terminie 7 dni liczonych od doręczenia niniejszego zawiadomienia kto kierował wyżej wymienionym pojazdem w dniu i godzinie popełnienia wykroczenia."

Czy muszę na to pismo w ogóle odpowiadać? Czy nie powinni sformułować swojego zapytanie w formie "komu został powierzony do kierowania pojazd"?

Witam!
Dostałem fotki (4) za przejechanie na czerwonym.

1. Jeśli odmówię przyjęcia mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu to czy będę wezwany na tą rozprawę?

2. Jeśli nie zostanę wezwany to czy mogę złożyć jakieś pismo, aby mnie wezwali na rozprawę?

Planuję się bronić argumentami:
3.Okoliczność zdarzenia :what: trochę śmieszna wersja, ale może przejdzie (powrót ze szpitala pod silnym stresem) oczywiście bardziej rozwinięta.
4.Nieoznakowane urządzenie do robienia zdjęć, bez pomiaru prędkości
5.Jakiś atest na to urządzenie.

6. Jaki mniej więcej wyjdzie koszt takiej rozprawy jeśli przegram?

7. W przypadku odmowy przyjęcia mandatu należy wpełnić ...
Miejsce pracy, dochód miesięczny, stan majątkowy itp. na podstawie art 57 § 3 pkt 2 Kodesu postępowania o wykroczeniach

"§ 3. Wniosek o ukaranie składany przez oskarżyciela publicznego powinien ponad-to zawierać wskazanie:
2) miejsca zatrudnienia obwinionego oraz, w miarę możności, danych o jego warunkach materialnych, rodzinnych i osobistych;"

8. Co mam rozumieć przez "w miarę możności"?

9. Jak się napisze ładne pismo do Straży Miejskiej to mogą anulować to pismo, które przyszło do mnie? bo mandat to chyba jeszcze nie jest.

Ostatnia edycja:
Ripper napisał:
Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok
Czy jesteś pewien ze dla automatycznej rejestracji wykroczeń nie ma wyjątku i rok liczy się od stwierdzenia popełnienia co strażniki interpretowały od "zczytania" zdjęć?

Znalazłem!
Od "zczytania" zdjęcia liczy się jedynie 180 dni na mandat KPwSW Art 97.1.3
Od popełnienia liczy się rok/2lata do przedawnienia.
Rippper masz rację !

Czytając te wszystkie posty mam już mętlik w głowie, czy kots móglby mi doradzić co by zrobił w takiej sytuacji, a więc:

w dniu 1.08.13 samochód został uchwycony na zdjęciu z fotoradaru itd, po ok. miesiącu przyszło pismo do taty (ponieważ on jest właścicielem). Tata był pewny że nie prowadził samochodzu więc wskazał mnie i odesłał. Do mnie przyszło pismo 17.04.14 (po ponad 180 dniach dokładnie po 259 dniach).
Co z taką sytuacją najlepiej zrobić, ponieważ z tego co kojarze nie ja prowadziłam samochód a i tak wg. kodeksu post. w sprawach wykroczeń już dawno minął termin 180 dni. Czy jeśli odp. oświadczenie nr 1 to czy i tak sprawa będzie w sądzie i będę musiała się tam stawić? czy lepiej wskazać inną osobę i wtedy ona będzie wezwana do sądu, (o ile sprawa się nie przedawni)?
z góry dzięki za odpowiedz

wiktoriano napisał:
Witam!
Dostałem fotki (4) za przejechanie na czerwonym.

1. Jeśli odmówię przyjęcia mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu to czy będę wezwany na tą rozprawę?
1. Decyzja należy do Sądu
2. Jeżeli nie zostaniesz wezwany, to po wyroku nakazowym możesz wnieść sprzeciw i wtedy odbędzie się rozprawa na zasadach ogólnych. Wtedy będziesz wezwany.
3. Jeżeli byłeś chory (stres) itp. to nie powinieneś wsiadać za kierownicę.
4. Oznakowane muszą być urządzenia, które robią zdjęcia z przekroczenia prędkości, a nie z przejechania na czerwonym świetle.
5. Świadectwo legalizacji, można znaleźć je w internecie, jeżeli tam go nie ma to w instytucji która Ci wysłała te fotki.
6. Od 80 do 130 zł. zależy jaka to będzie rozprawa.
7. Jest to przepisy w kpow.
8. Brak tych danych nie wstrzymuje złożenia wniosku do Sądu. Organ składający wniosek do Sądu nie ma obowiązku ustalania tych danych. Jest to przepisy w kpow.
9. Mogą ale nie muszą.

Karin1212 napisał:
Czytając te wszystkie posty mam już mętlik w głowie,
Nie, nie, decydujesz sama.
Pomogę uporządkować Ci w głowie bo widzę ze nie do końca kumasz zasady tej zabawy.
180 dni od przeczytania foto radaru SM czy ITD mogą ukarać mandatem. Potem mandat nie możliwy i musi być tylko sąd.
365 dni od wykroczenia następuje przedawnienie karania
730 dni od wykroczenia następuje przedawnienie karania jeżeli przed upływem 1 roku wszczęto postępowanie (czyli sąd przyjął wniosek o ukaranie do rozpatrzenia)
Jasne teraz czy jeszcze potrzeba

akurat to wiedziałam, tylko ciekawa byłam tego czy mam odsyłać to pismo czy olać temat skoro sprawa i tak trafia do sądu? aa i jeszcze jedno wzywają tylko wskazaną osobę czy właściciela też? i ostatnie pytanie :) czy sąd przydziela też punkty? bo słyszałam że mandat+ koszt rozprawy, ale nie wiem jak z punktami?

Po miesiącach (od 08.13-04.14) pisemnych odwołań,o czym pisałam w poprzednich postach ,sprawa w sądzie wygrana. Zdjęcie było do wglądu dopiero w sądzie i było ale -TYŁU SAMOCHODU. Walczcie, bo warto aby sprawiedliwości stało się zadość.:D

Karin1212 napisał:
tylko ciekawa byłam tego
Obowiązek wskazania komu powierzyłaś pojazd się niw ma prostego odniesienia do przedawnienia wykroiczenia nadmiernej prędkości. Mżna wyobrazić sobie sytuację że jedno się przedawniło a wskazać trzeba. Wież olanie może jednak spowodować karę za niewskazanie (to jest oddzielne wykroczenie niż przekroczenie prędkości.

Sąd może wezwać kogo sobie życzy. Jeżeli SM złożyła wniosek o ukaranie osoby wskazanej to można się spodziewać ze właściciel nie będzie wezwany chyba ze powstaną wątpliwości co do tego wskazania np wskazany zakwestionuje na rozprawie ze to nie on kierował.

Sąd przynaje punkty jeżeli za rozpatrywane wykoczenie sie należą. Jezei wniosek o ukaranie jest za prędkość to tak a jak za niewskaznie to punków sąd nie przyznaje.

Zadajesz pytania na które nie ma jednoznacznej odpowidzi.

VelS napisał:
Stawiam 10 zł że blondynka! Lepszego pytania tu jeszcze nie było ! Pyta się jak dodać post po jego dodaniu.

chodzi mi o nowy wątek, a nie odpowiedź. może źle sprecyzowałam pytanie.

kilka fotek z 1 radaru w kilka dni

Sytuacja wyglada tak. Jadac do pracy mijam fotoradar - ograniczenie 50km/h. No i przewaznie, pewnie z wlasnej nieuwagi jechalem kolo niego 60 kilka km/h. Wiadomo, raz ruch wiekszy raz mniejszy, to raz bylo kolo 40, raz kolo 60. No i pytanie. Czy jezeli w przeciagu ostatniego miesiaca moglem przekraczac tak co 2-3 dzien to 60 to dostane kazda fotke i bede lapal jak leci po te 2pkt czy moze zaplace raz a np wiecej. Nie chcialbym, abym w najblizszym okresie dostal kilka/nascie mandatow i wypluc te slowa jakby wyszla dosc znaczna ilosc punktow. I czy to cos zmienia, ze do tej pory jestem czysty jak lza.

Ostatnia edycja:
RE: kilka fotek z 1 radaru w kilka dni

Każde wykroczenie rozliczane jest osobno. Twoje łzy nic tu nie zmienią.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót