fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Skoro chłopak wskazał ciebie a zdjęcie będzie czytelne to nie ma szans na uniknięcie kary. Co najwyżej możesz poprosić o tę niższą grzywnę a potem rozłożenie jej na raty.

Dziękuje chebanowy. A w jaki sposób mogę ubiegać się o najniższa grzywnę?

Jak już przyjmiesz mandat to piszesz pismo do urzędu na konto którego grzywna ma wpłynąć. Będziesz to miała na mandacie

super :) dzięki.

A jeszcze pytanie. Gdybym nie przyjęła mandatu, to dałoby rade uzasadnić moje przekroczenie prędkości? Słyszałam, że jeśli np. jedzie się po lekarstwa lub do lekarza, to czasem unieważnią karę za przekroczenie. Ale nie wiem ile z tego prawdy.

vabra napisał:
Słyszałam, że jeśli np. jedzie się po lekarstwa lub do lekarza, to czasem unieważnią karę za przekroczenie. Ale nie wiem ile z tego prawdy.
Niewiele. Nie wiem również, czemu to miałoby być usprawiedliwieniem dla łamania przepisów.

Zgadza się, ale na pewno nie jest nim wycieczka do apteki. Jak sądzę w przypadku pytającej żadnego zagrożenia życia nie było.

Witam,
Nie udało mi się odnaleźć podobnego przypadku więc piszę z prośbą o radę.

Jakiś czas temu otrzymałem od SM list poleconym w którym zawiadamiali mnie o tym, że sfotografowano mój samochód fotoradarem przy przekroczeniu prędkości. Jako, że nie przypominałem sobie, żebym w momencie sfotografowania prowadził samochód (dostęp do niego w tym czasie mogło mieć kilka osób) udałem się do SM celem wyjaśnienia sprawy. W siedzibie SM przedstawiono mi zdjęcie, ale nie można było dostrzec kto prowadził. Strażnik następnie zadał mi pytanie czy się przyznaje do prowadzenia lub też kogo wskazuje jako prowadzącego. Z racji, że nie prowadziłem samochodu i dostęp mogło mieć do niego kilka osób poinformowałem go, że nie mogę wskazać kierującego, wyjaśnię sprawę z osobami, które mogły prowadzić samochód i ustosunkuje się tego tematu w ciągu 7 od daty dostarczenia listu z SM. Strażnik na to odparł, że SM to nie "galeria foto i tu się nie przychodzi zdjęcia oglądać" i w takim wypadku kieruje notatkę na policje, że nie chcę wskazać kierującego wraz z wnioskiem o ukaranie mnie mandatem, ponieważ jest zobowiązany prawem do takiego postępowania kiedy właściciel samochodu, który popełnił wykroczenie jest obok obok niego, a nie może wskazać kto kierował pojazdem. Nie zgodziłem się z nim i zaapelowałem do jego rozsądku, że prościej będzie jak ja wyjaśnię sprawę niż mam wskazać 3 potencjalnych kierujących. Uzgodniliśmy, że następnego dnia wskaże w siedzibie SM kto kierował, to "może nie puści notatki do policji". Następnego dnia nie stawiłem się w siedzibie SM ponieważ miałem inne rzeczy do załatwienia. Po ustaleniu kto kierował pojazdem 7 dnia od wezwania nadałem list polecony, w którym wskazałem kierującego pojazdem. Jakiś czas była cisza w tym temacie i dwa dni temu otrzymałem polecony z informacją z SM, że "w związku z odmową przyjęcia mandatu materiały zostają skierowane na policję a SN podjął uchwałę, w której postanowił, że SM przysługują uprawnienia oskarżyciela publicznego. Materiał dowody zostanie przekazany właściwemu SR celem skierowania wniosku o ukaranie"
Tu pytania co z tym "fantem" zrobić? Wskazałem kierującego a SM chce mnie ukarać. Czy SM przekaże do sądu oświadczenie, w którym wskazałem kierującego?
Będę wdzięczny za odpowiedz.

Powinni przekazac a ty żadnego mandatu za niewskazanie nie przyjmuj bo z obowiązku wywiązałeś się.

Witam !

W czerwcu radar mi pstryknął zdjęcie, z racji że jestem współwłaścicielem, polecony z wezwaniem do wskazania kierowcy przyszedł tylko do drugiego współwłaściciela, który od ponad 3 lat nie jeździł samochodem, a ja w tym czasie byłem poza granicami kraju. Po powrocie minęło oczywiście 7 dni od dostarczenia, więc stwierdziłem że w takim razie będę czekał - wszak ja żadnego pisma nie dostałem (trzeba nadmienić że drugi współwłaściciel jest kobietą). Dziś znów przyszło pismo do współwłaściciela, że wbrew obowiązkowi nie poinformował itd. ale bardzo zdziwił mnie fakt kwoty mandatu - powiększonej o 100zł (było początkowo 100, teraz przyszło 200zł), w piśmie ani słowa o zwiększeniu mandatu.

Z jakiej racji mogli zwiększyć mandat, i czy w obecnym stadium mogę w jakiś sposób przepisać mandat/sprawę na siebie ?

dziękuję za opinie i sugestie ;) Pawel

Witam wszystkich:)

Dostalem pismo od GITD. Jestem jedynym wlascicielem pojazdu(bank jest wspolwlascicielem na czas okreslony). Jechalem ze swoja dziewczyna w miejsce X,zmienialismy sie-wiadomo,wzgledy bezpieczenstwa. Dostalem quiz,wyslalem wniosek o WYRAZNE zdjecie z widoczna twarza kierowcy+uzasadnienie z wzoru z ktoregos z poprzednich tematow(Uzasadnienie_brak_mozliwosi_wskazania_ITD oraz wniosek_o_zdjecia_dane_ITD). Teraz pytania:

1)Jesli dostane pismo odmowne,iz nie moga mi udostepnic zdjecia-co wtedy z tym fantem?

2)Czy jesli napisze, ze ja i moja kobieta jechalismy razem i zmienialismy sie,wiec nie wiem kto kierowal-dostane nakazowy za niewskazanie? Czy kieruja sprawe do sadu,ale o ustalenie sprawcy wykroczenia i nie bedzie mowy o niewskazaniu?

3)Auto albo zostalo powierzone kobiecie i to ona kierowala,albo nikomu i ja kierowalem,jesli dobrze rozumuje? Czyli przypadek 1-biora pod uwage tylko kobiete,przypadek 2-tylko mnie? Czy moze-z racji wspolnej jazdy-w obu przypadkach nas oboje biora pod uwage?Jesli nie, jak to napisac, zeby nie upupic jej-i z wzajemnoscia(chodzi mi o skladanie falszywych zeznan,gdyby okazalo sie,ze jednak na zdjeciu bedzie inna osoba niz sie przyzna)?

4)Co w sytuacji,gdy wskaze swoja kobiete jako osobe,ktorej powierzylem auto,a ona wskaze mnie? Tez idzie jako niewskazanie czy GITD ma ustalic,kto jest sprawca?

5)Czy jesli wskaze swoja kobiete jako osobe ktorej powierzylem auto-ona dostaje tez quiz,czy jest wzywana jako swiadek/oskarzony do ITD/delegatury? Bo powiedziala mi,ze nie chce sie mieszac,bo ma dzialalnosc i nie chce miec ewentualnych problemow(wiem,durne,ale wytlumacz kobiecie-.-)

6)Co z wyrokami TK w sprawie quizow i ich niezgodnosci z konstytucja?

7)Czy ITD moze wystepowac do sadu z wnioskiem o ukaranie mnie jesli sie przyznam,ale nie przyjme mandatu? Bo w internecie mam tylko info o strazy miejskiej(ktorej nadano prawa oskarzyciela publicznego w sprawach niewskazania)? Jak w tych sprawach stoi ITD(niewskazanie)?

8 )Jak odniesc sie do tego,bo duzo takich wpisow,ale sa z 2013,wiec nie wiem,czy cos w tej materii sie zmienilo?
"Inspekcja ma prawo ujawniać m.in. za pomocą fotoradarów wykroczenia drogowe polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości lub na niestosowaniu się do sygnałów świetlnych i kierować do sądu wnioski o ukaranie w takich sprawach. Uprawnienie to nie obejmuje zaś wykroczenia polegającego na niewskazaniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie."

9)Jakie jest najlepsze wyjscie z sytuacji? Bo nie mam zamiaru placic,jesli to nie bylem ja. Tak samo moja kobieta-w tej kwestii jestesmy zgodni. Ale tez nie mamy pewnosci kto ma zaplacic

10)Jak jestem traktowany jako adresat pierwszego quizu(swiadek/podejrzany)? Jesli wskaze swoja kobiete, ona dostanie quiz-swiadek czy podejrzany?

11)Co z denuncjacja? Ma sie to jakos do wykroczen? I czy w przypadku narzeczenstwa traktowane jest to jako 'najblizsza osoba'?

12)Tak juz z czystej ciekawosci,stacjonarki maja jakies bledy przez np opady deszczu/sniegu? Bo w instrukcji Fotorapida nie ma jasno wskazanych przeciwwskazan;)

Nie chce robic w uja panstwo,ale po prostu mam tu mala sprzeczke,kto powinien sie przyznac lub nie

Ostatnia edycja:
mam jeszcze pytanie odnośnie odmowy wskazania z racji działania na szkodę bliskiej osoby - w sensie potwierdzam, że to nie ja, wiem kto prowadził, ale nie wskażę np brata, bo w ten sposób zadziałam na jego szkodę - słyszałem o takim przepisie, ciekaw tylko jestem jak on się ma do "niewskazania"?

Witam,
Zdjęcie zostało zrobione przed fotoradar oddalanie czyli zdjęcie tyłu samochodu.
1. Przyszło pismo z GITD o oprowadzenie postępowania na podstawie artykułu 54 postępowania w sprawach wykroczeń. Przeczytałem ten artykuł i niema tam informacji o możliwości prowadzenie postępowania przez GITD tylko Policję.
2. Samochód był z pewnością używany przez ,któregoś z domownika ale z racji braku zdjęcia niema pewności przez ,którego. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy można napisać pismo z wymienieniem domowników ,którzy mogli użytkować samochód (wszyscy są krewnymi właściciela). I jakie dane podać? Imię, nazwisko i adres zamieszkania?
3. Co w sytuacji kiedy zostanie wskazana osoba ,która używana pojazd a ona nie przyzna się do tego?
Uzyskałem informację od ITD ,że wskazanie tj. wypełnienie oświadczenia nr. 2 z konkretną osobą i pełnymi danymi (włącznie z numerem prawa jazdy) jakiekolwiek inne podanie danych będzie traktowane jako wykroczenie za niewskazanie sprawcy.

Napisz im , że z pojazdu korzysta kilka osób i poproś z tego powodu o udostępnienie zdjecia do czego masz prawo zgodnie z rozporządzeniem ministra Nowaka.

chebanowy napisał:
Napisz im , że z pojazdu korzysta kilka osób i poproś z tego powodu o udostępnienie zdjęcia do czego masz prawo zgodnie z rozporządzeniem ministra Nowaka.
Wydaje mi się że jest to zły pomysł. Po pierwsze właściciel pojazdu ma wskazać komu powierzył pojazd, a nie że korzysta z niego ileś tam osób.
Do P Kowalski 101 zapoznaj się dokładnie z art. 78 ust. 4 prd i art. 96§ 3kw.
Rozporządzenie ministra Nowaka dotyczy wyłącznie jak pojazd jest firmowy i ITD pyta prezesa, czy właściciela firmy komu powierzył pojazd, nie dotyczy ono osób prywatnych, więc zdjęcia nie przyślą.

Jas55, skąd ty masz rewelacje ze pismo Nowaka dotyczy tylko firm ? Co do wskazania komu powierzyłem pojazd to po raz kolejny piszesz głupoty, nie ma tam u was kogoś mądrzejszego od ciebie ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót