Witam wszystkich
Dostalem pismo od GITD. Jestem jedynym wlascicielem pojazdu(bank jest wspolwlascicielem na czas okreslony). Jechalem ze swoja dziewczyna w miejsce X,zmienialismy sie-wiadomo,wzgledy bezpieczenstwa. Dostalem quiz,wyslalem wniosek o WYRAZNE zdjecie z widoczna twarza kierowcy+uzasadnienie z wzoru z ktoregos z poprzednich tematow(Uzasadnienie_brak_mozliwosi_wskazania_ITD oraz wniosek_o_zdjecia_dane_ITD). Teraz pytania:
1)Jesli dostane pismo odmowne,iz nie moga mi udostepnic zdjecia-co wtedy z tym fantem?
2)Czy jesli napisze, ze ja i moja kobieta jechalismy razem i zmienialismy sie,wiec nie wiem kto kierowal-dostane nakazowy za niewskazanie? Czy kieruja sprawe do sadu,ale o ustalenie sprawcy wykroczenia i nie bedzie mowy o niewskazaniu?
3)Auto albo zostalo powierzone kobiecie i to ona kierowala,albo nikomu i ja kierowalem,jesli dobrze rozumuje? Czyli przypadek 1-biora pod uwage tylko kobiete,przypadek 2-tylko mnie? Czy moze-z racji wspolnej jazdy-w obu przypadkach nas oboje biora pod uwage?Jesli nie, jak to napisac, zeby nie upupic jej-i z wzajemnoscia(chodzi mi o skladanie falszywych zeznan,gdyby okazalo sie,ze jednak na zdjeciu bedzie inna osoba niz sie przyzna)?
4)Co w sytuacji,gdy wskaze swoja kobiete jako osobe,ktorej powierzylem auto,a ona wskaze mnie? Tez idzie jako niewskazanie czy GITD ma ustalic,kto jest sprawca?
5)Czy jesli wskaze swoja kobiete jako osobe ktorej powierzylem auto-ona dostaje tez quiz,czy jest wzywana jako swiadek/oskarzony do ITD/delegatury? Bo powiedziala mi,ze nie chce sie mieszac,bo ma dzialalnosc i nie chce miec ewentualnych problemow(wiem,durne,ale wytlumacz kobiecie-.-)
6)Co z wyrokami TK w sprawie quizow i ich niezgodnosci z konstytucja?
7)Czy ITD moze wystepowac do sadu z wnioskiem o ukaranie mnie jesli sie przyznam,ale nie przyjme mandatu? Bo w internecie mam tylko info o strazy miejskiej(ktorej nadano prawa oskarzyciela publicznego w sprawach niewskazania)? Jak w tych sprawach stoi ITD(niewskazanie)?
8 )Jak odniesc sie do tego,bo duzo takich wpisow,ale sa z 2013,wiec nie wiem,czy cos w tej materii sie zmienilo?
"Inspekcja ma prawo ujawniać m.in. za pomocą fotoradarów wykroczenia drogowe polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości lub na niestosowaniu się do sygnałów świetlnych i kierować do sądu wnioski o ukaranie w takich sprawach. Uprawnienie to nie obejmuje zaś wykroczenia polegającego na niewskazaniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie."
9)Jakie jest najlepsze wyjscie z sytuacji? Bo nie mam zamiaru placic,jesli to nie bylem ja. Tak samo moja kobieta-w tej kwestii jestesmy zgodni. Ale tez nie mamy pewnosci kto ma zaplacic
10)Jak jestem traktowany jako adresat pierwszego quizu(swiadek/podejrzany)? Jesli wskaze swoja kobiete, ona dostanie quiz-swiadek czy podejrzany?
11)Co z denuncjacja? Ma sie to jakos do wykroczen? I czy w przypadku narzeczenstwa traktowane jest to jako 'najblizsza osoba'?
12)Tak juz z czystej ciekawosci,stacjonarki maja jakies bledy przez np opady deszczu/sniegu? Bo w instrukcji Fotorapida nie ma jasno wskazanych przeciwwskazan
Nie chce robic w uja panstwo,ale po prostu mam tu mala sprzeczke,kto powinien sie przyznac lub nie