zibi_69 napisał:
Dobra to po kolei:
1. [...]ponieważ na zdjęciu są dwa pojazdy.
OK, moje pytanie dotyczy innej sprawy:
Otóż dostałem od SM wezwanie (w formie quizu) do wskazania użytkownika pojazdu, którym popełniono zarejestrowane wykroczenie (prędkość).
Są dwie opcje - wskazuję albo mówię, że nie wskazuję i przyjmuję mandat (300), co wg pisma kończy temat.
Pomijając kwestię, kto użytkował auto w tym momencie (nie jestem właścicielem ani jedynym użytkownikiem), do zdarzenia doszło ponad 10 miesięcy temu.
To jest pierwsze pismo jakie widzę, SM wysłała ja na adres pod którym nie mieszkam, a jedynie przypadkowo dowiedziałem się o nim będąc na poczcie w innej sprawie. Nie wiem, czy były inne pisma.
Ponadto, w przypadku braku odpowiedzi, SM wzywa mnie jako podejrzanego (art. 96 § 3 kw) do osobistego, obowiązkowego (sic!) stawienia się.
I teraz pojawiają się moje wątpliwości:
1. Czy niezależnie od udzielenia odpowiedzi (wskazuję lub oświadczam, że nie wskazuję i chce za to mandat) , sprawa i tak trafi do sądu ? Czy odpowiedź ma jakikolwiek sens w tej sytuacji?
2. Czy sąd będzie posługiwał się dalej tym samym (nieprawidłowym) adresem. Obawiam się, że jak coś przyjdzie, to nie będę nawet wiedział. Jak mogę wskazać sądowi prawidłowy adres do doręczeń? Raczej nie pismem ogólnym złożonym w kancelarii?
3. Czy mogę wnosić o przywrócenie terminu sprawie ?
4. Czy jeśli SM, nie prześle wniosku o ukaranie do SR w ciągu roku, to sprawa jest przedawniona? Czy też SM ma 2 lata na zgloszenie tego do sądu?