Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam! Mój przypadek był wyżej opisany.Na razie jest dobrze .SM do mnie dzwoniła.Chcą się dogadać.Zastosowałem się do wskazówek ''Ursusa'' Wszystko jest na forum.Uwaga banują.

Witam.Jechałem pożyczonym autem i SM zrobiła mi fotkę.Pismo ze zdjęciem i mandatem trafiło do właściciela pojazdu,który odpisał SM i podał kto prowadził pojazd.Właściciel podał moje dane i adres zameldowania,pod którym nie mieszkam o czym on nie wie.Dzwoniła moja matka,że przyszedł polecony ze SM i go nie odebrała bo to nie do niej.Ja tam będę w przyszłym roku dopiero i nie chce mi sie jechać 300 km żeby odebrać polecony.Jakie poczynić kroki?Olać to po prostu?

I jeszcze jedno pytanie.Czy przed każdym fotoradarem musi stać znak informujący o kontrolii radarowej?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
http: ciekawe czy to powstało na podstawie wskazówek z tego tematu ;)

proszę nie umieszczać linków do innych stron

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witajcie, to najciekawszy wątek dotyczących fotoradarów.

Witajcie, kilka dni temu wracając z katowic wlaściwie pod samym domem, jakieś 10 km wcześniej, błysnęło czerwone światełko. Co do samej sytuacji - Ojciec jest właścicielem, ale w chwili popełnienia wykroczenia za kierownicą mogłem siedzieć ja, ale mógł też siedzieć mój kolega lub podróżny z UK, ktorego zabraliśmy po drodze. Wracaliśmy z katowic, ja spałem a do kierowania kolega się nie przyznaje, nie pamięta też kto wtedy prowadził auto.

Jak ze sprawy wybrnąć w sposób sensowny, bo nie o pieniądze tutaj chodzi (200zl) ale o zasadę. Ojciec wskaże mnie nie jako kierującego, ale jako osobę, której przekazał pojazd w użytkowanie , tym samym wypełni obowiązek wskazania osoby. Wezwą zapewne mnie.

Na początek chcę poprosić straż o podstawowe informacje dotyczące ustawienia fotoradaru:
- dokładny adres (o ile taki nie został podany; musi być dokładny numer posesji, lub bieżący kilometr drogi),
- kopię zezwolenia KPP na dokonanie pomiaru w tym dokładnie miejscu,
- informacja o kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w dniu pomiaru,
- temperatura powietrza w chwili pomiaru,
- rodzaj gruntu, na jakim posadowiono fotoradar,
- co było obudową fotoradaru

Dalej temat chciałbym popchnąć w zależności od tego, co dostarczy SM. Nie powinno być problemu z adresem, informacją o kącie, rodzaju gruntu i obudowie. Problem może być standardowo, z pozwoleniem i temperaturą powietrza. Tego dnia na całym pomorzu według IMGW temperatura powietrza była od -8 do -2 stopni celsjusza. SM może dane o temperaturze wziąć z powietrza, czy potrzebny jest wydruk z homologowanego urządzenia? Tak samo sprawa z kątem ustawienia radaru - można go ustawiać "na oko" czy także musi być homologowane przez Urząd Miar i Wag urządzenie pomiarowe?
Z doświadczenia wiem, że radar stał zapewne na trójnogu ustawiony na oko.

Jeśli SM nie przedstawi jakiegokolwiek z papierow, lub będzie to dana bez jakiegokolwiek potwierdzenia, co robić dalej?

Czy na podstawie nowych przepisów można podważyć prawomocność mandatu karnego powstałego w wyniku fotki z fotoradaru ,który istniał w sprzeczności z ustawą ?

Witam forumowiczów! Dostałem właśnie zawiadomienie ze zdjęciem o popełnieniu wykroczenia drogowego o 31km/h. Formularz dołączony do zawiadomienia nazywa się " Oświadczeniem Z " Wyszczególnia on 3 przypadki jego zaznaczenia. W III przypadku jest napisane ,dokładnie cytuję: " Oświadczam , że nie potrafię wywiązać się z ciążącego na mnie obowiązku określonego w dyspozycji art.78 ust.4 ustawy Prd polegającego na tym , że jako właściciel pojazdu jestem zobowiązany wskazać uprawnionemu organowi komu użyczyłem pojazd do użytkowania, a którym to pojazdem popełniono wykroczenie w ruchu drogowym. Tym samym zdaję sobie sprawę, że popełniam wykroczenie opisane powyżej ( wykroczenie nie podlega wpisowi do ewidencji punktów karnych)
W związku z powyższym zgadzam się na ukaranie mnie grzywną w drodze postępowania mandatowego w wysokości 300 zł "
Co wy na to?
Faktycznie nie prowadziłem pojazdu w tym czasie, ale pojazd użyczyłem. Znam kierującego, ale nie chciałbym tym jego obarczać, ponieważ bardzo mi na tym zależy. Co będzie jak zakreślę ten III przypadek. Czy będę ciągany po sądach, czy po prostu zapłacę ten mandat jak mi przyślą ? A może istnieje jeszcze inne wyjście? Proszę o stosunkowo szybką odpowiedź! Pozdrawiam

Oto stosunkowo szybka odpowiedź: przeczytaj sobie wątek. Zadałeś banalne pytanie, na które w tym wątku pada odpowiedź co 10 post. Miłej lektury życzę.

Bez względu na odpowiedź, jaką zakreślisz - nie musisz się pojawiać w żadnym sądzie.

Dzięki! Postów jest dużo, ale akurat tego jeszcze nie widziałem. Szukałem na razie od końca , pogrzebię dalej ! Dzięki za podpowiedź!

Witam! Mam pytanie, niektórzy piszą o temperaturze powietrza, kącie ustawienia fotoradaru itp. jakie rozporządzenie o tym mówi?

Witam. Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych
z dnia 9 listopada 2007 r.

Pragnę się przypomnieć po 8 miesiącach trwania mojej sprawy. Zaczęło się tu

Po moim miłym piśmie w którym wyraziłem szczerą chęć współpracy w ustaleniu sprawcy wykroczenia otrzymałem taką odpowiedź (równie miłą) na moje pytania:

- temperatura wynosiła 8 stopni C
- pomiar wykonany był przez szybę zaparkowanego auta (rosyjska Iskra więc OK)
- kąt wynosił 8 st (czyli niby sie mieści )
- coś tam że wilgotność powietrza nie ma w tym przypadku znaczenia !!!!
- kopie dokumentów które chciałem.

Podparł sie jeszcze tym, że będąc w siedzibie straszy m zeznałem że pojazd mogło prowadzić kilka osób a na papierze wskazałem tylko dwie, więc rozegrał bełkot o składanie fałszywych zeznań

i dalej bełkot że jaśnie on wzywa mnie do osobistego stawienia się w siedzibie straży m argumentując to w skrócie.. bo tak chce.

W następnym piśmie podziękowałem jego mości straszakowi za tak precyzyjne ustalenia i ze wyciągnąłem takie bzdury od niego na piśmie to jade dalej:

Na poczatku podziękowanie za wkład i zaangażowanie... a potem:

- jakim przyrządem pomiarowym (posiadającym odpowiednią homologację itp) zmierzył temperaturę powietrza z taką dokładnością :) no chyba nie termometrem w aucie

-jak zmierzył tak dokładnie kąt pomiaru???

- a dalej : czy uważa że minister umieścił zapis odnośnie wilgotności powietrza bezpodstawnie?

Dalej odbijam. Jeśli coś zeznałem na "komendzie" rozumiem że dysponuje pan podpisanym przeze mnie protokołem z przesłuchania.

A na koniec że jego wezwanie jest niezgodne z art.... co budzić może we mnie podejrzenie przestępczego niedopełnienia obowiązków co z kolei może skłonić mnie do złożenia do prokuratury zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa i tu:

art. 231
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

no i od kwietnia cisza.....

Pozdrawiam i dzięki za inspiracje :)

Ostatnia edycja:
Impk nieźle nawojowałeś.:brawo: mam nadzieję że powiastki do sądu nie dostaniesz, a co do w/w rozporządzenia to nie znalazłem punktu który mówi pod jakim kątem ma być ustawiony fotoradarm, w jakiej temperaturze robić zdjęcie itp. Moim zdaniem w/w rozporządzenie określa minimalne wymagania dotyczące foforadarów aby uzyskały świadectwo legalizacji. Natomiast Ty nie wiesz jakie parametry posiada dany fotoradar. Myślę że to śliska sprawa, SM ma 30 dni na ukaranie mandatem karnym, a potem ewentualnie sąd i na to ma rok czasu (rok na złożenie wniosku do sądu), jeżeli zdąży w ciągu roku od to sąd ma kolejny rok na rozpatrzenie sprawy-chyba jakoś tak. Zależy na jaką SM trafiłeś (w jakiej miejscowości?).
Powodzenia

Mnie ostatnio szlag trafił i mimo, że wcześniej zrezygnowałem ze straszenia prokuraturą, to teraz wysłałem 3 strony tekstu opisujące krok po kroku co spieprzyli. Wmawiają mi, że "nie udzieliłem informacji o sprawcy wykroczenia z art. 92 par. 1" i że poskutkuje to wszczęciem kolejnego postępowania związanego z "nieudzieleniem informacji o kierującym pojazdem".

A co im podałem, można przeczytać na stronie 110. Dodatkowo wydałem kasę i poszedłem pogadać z prawnikiem, który stwierdził, że moje spostrzeżenia są prawidłowe, a w razie gdyby zaciągnęli mnie do sądu, to sprawę mam wygraną, bo strzelili sobie w stopę pisząc, żeby podać dane "ku mojej najlepszej wiedzy". W ogóle, to zacząłem gościa któremu zdjęcie pstryknęło szukać przez naszą klasę i facebooka, ale się nie udało. Swoją drogą, to jestem więcej niż pewien, że by się wykpił i cholera wie jak sprawa by się zakończyła. Szkoda że nie spytałem prawnika, jak to by wyglądało, gdyby tak się potoczyło.

Witam,

Dziś dostałem pismo z SM i mandat 500zł/10pkt. Moim samochodem 3 tygodnie temu jechał syn. Zdjęcie twarzy jest mało wyraźne - co potwierdziła przez tel pracownica SM.

Nie chcę wskazywać syna, żeby oszczędzić mu pkt, 500zł chcę zapłacić ale jednocześnie nie mam czasu na chodzenie po sądach.

Jak to ugryźć ?

A na kogo wystawili mandat skoro nawet nie da się rozpoznać kierowcy?

Witam

mam pytanie pół roku temu dostałem zdjęcie z fotoradaru,mandatu nie przyjąłem, potem standardowo zostałem skazany bez rozprawy sprzeciwiłem się od wyroku i sprawa wylądowała w sądzie grodzkim. Sąd stwierdził że to nie ja prowadziłem pojazd sprawę umorzył a mnie uniewinnił na rozprawie osoba występująca z ramienia SM stwierdziła że nie będzie wnosić sprzeciwu od wyroku(to było miesiąc temu)

i tak parę dni temu odebrałem wezwanie do stawienia się w siedzibie SM w sprawie przekroczenia prędkości na wezwaniu nie było zaznaczone w jakim charakterze (świadka,biegłego,osoby podejrzanej,tłumacza,specjalisty,pokrzywdzonego). Straż miejska nadała nowy numer tej sprawie
Zadzwoniłem do SM i strażnik z którym rozmawiałem stwierdził że jest to ta już umorzona po czym stwierdził że musi to wyjaśnić i że oddzwoni oczywiście telefonu się nie doczekałem

Przymierzam się do napisania pisma i w związku z tym mam kilka pytań

Rozumiem że SM nie może mnie wezwać w charakterze specjalisty,tłumacza(ze względu na brak kompetencji),podejrzanego bo zostałem uniewinniony nie jestem pewny co do świadka

1. czy jeżeli sąd stwierdził że to nie ja prowadziłem pojazd,sprawę umorzył a mnie uniewinnił to czy SM może mnie wezwać wezwać znowu na świadka i zażądać ode mnie wskazania osoby która prowadziła pojazd?(wiem że to głupie ale nie wiadomo co oni wymyślą)

2.Rozumiem że kara pieniężna za niestawiennictwo grozi tylko świadkowi

czy warto już w tym momencie powołać się na niedopełnienie obowiązków służbowych czy nic nie robić i czekać na na ich kolejny ruch i jaki może być co mi radzicie? mam czas do czwartku na ewentualną reakcję

Witam wszystkich ponownie, do tej pory forum było bardzo pomocne mam nadzieje ze i tym razem tak będzie ;)

około 3 miesiace temu otrzymałem zdjęcie ze strazy miejskiej, odbilem piłeczkę wykazując chęc współpracy, informując jednocześnie że tego dnia zarówno ja jak i jeszcze dwie osoby użytkowały pojazd. Poprosiłem także SM o zdjęcie z wyraźną twarzą kierowcy... w tym czasie SM wystąpiła do mojego Urzedu Miasta o zdjęcie z dowodu osobistego i po jego otrzymaniu i porównaniu z fotografią z raportu zdarzenia, dostałem list od SM a w niej MANDAT na 400 zł i 8 pkt.

Link do pisma informującego o otrzymaniu mandatu:

http://img213.imageshack.us/img213/56/70968716.jpg

Nadmienie tylko, że list został wysłany na mój adres stary gdzie już nie mieszkam, pomimo że w liście wyjaśniającym do SM umieściłem adres do korespondencji inny.

Jakie dalsze działania mogę podjąc w stosunku do SM?

Czy przedstawione pismo nie budzi zastrzezeń prawnych?

Czy straznik mógł wyciągnąć moje zdjęcie z mojego UM i czy jest na tyle kompetentną osobą by stwierdzić że te dwie osoby to te same co skutkuje nałożeniem na mnie mandatem w wysokości 400 zł i 8 pkt karnych? Czy jest to może niedopełnienie obowiązków lub wykroczenie poza nie przez straznika?

Może się uda dopatrzyć np. czegoś co będzie podlegało pod poniższy paragraf lub inny?
art. 231
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Pozdrawiam i licze na odpowiedz

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót