Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale przecież powinna najpierw być ta cała procedura odnośnie ustalenia kierującego. Bo skoro kierowcy nie da się na zdjęciu rozpoznać, to jakim cudem stwierdzili(wystawiając mandat), że to właściciel przekroczył prędkość?

A pytanie do mądrzejszych i bardziej zaznajomionych - w tej sytuacji jest to pewnie mandat zaoczny(czy się mylę?) i czy w takim razie jest on już prawomocny, czy trzeba/można wyrazić(bądź nie) zgodę na jego przyjęcie?

Żaden mandat nie jest prawomocny. Ten mandat stanie się prawomocny w chwili płacenia. Strażnik złamał prawo, gdyż po 30 dniach od stwierdzenia wykroczenia nie może już nałożyć mandatu. Ja bym nic nie robił.

Próbowałem szukać, ale nie jestem w tym wszystkim za bardzo obeznany, mianowicie chodzi mi o konkretny zapis ustawy mówiący o tym ile czasu SM ma na nałożenie mandatu.
Wykroczenie dnia : 08-09-2010
Mandat zaoczny z dnia: 25-11-2010

Słabo próbowałeś, było wielokrotnie. 30 dni od ujawnienia wykroczenia (art. 97 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia). Moment ujawnienia wykroczenia nie jest zdefiniowany i SM różnie go przyjmują.

1. SM ma prawo wystąpić o Twoje zdjęcie.
2. Jeżeli nie przyjmiesz mandatu a są przekonani że to Ty kierowałeś to skierują sprawę do sądu.
3. SM dysponuje lepszym zdęciem do porównania wizerunku- na komputerze- jakość wydruku itp...Nie skierowanie mogłoby być potraktowane jako "...niedopełnienie obowiązku..."
4. Czasami lepiej wziąść na klatę i zapomnieć, jeździć uważniej przez rok. Przecież sam wiesz czy to TY czy nie. Za niewinność kwita nie dostaniesz.
5. Jak będziesz zdecydowany poddać się karze to zawsze możesz zadzwonić i dopytać się. Jak masz blisko to osobiście.
6. Jeżeli minęło 30 dni od ujawnienia wykroczenia to wcale nie oznacza że nic Ci nie zrobią-zostaje im SĄD. To chyba gorsze rozwiązanie dla sprawcy wykroczenia.
7. Zrobisz jak uważasz.

Uwaga HIT!! Po konwersacji ze SM uzyskałem ciekawe opinie Pana strżnika...

Straż miejska w Białym B. za date ujawnienia wykroczenia przyjmuje sobie datę ustalenia sprawcy wykroczenia a nie ani date wykonania zdjęcia ani date zgrania zdjęcia zdjęcia z FR!

Przepisy interpretują jak im się podoba... A przepis mówi:

Art. 97.
§ 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.
§ 2. Sprawca wykroczenia może odmówić przyjęcia mandatu karnego.

§ 3. Funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy.

Jaka jest definicja prawna terminu: ujawnienie wykroczenia ??

Napisałem Ci powyżej - moment ujawnienia wykroczenia nie jest zdefiniowany.

Zaraz zaraz, przecież czytamy "ujawnienia czynu" a nie ujawnienia wykroczenia. Czyn, polegający na przekroczeniu prędkości, ujawnili odczytując zdjęcia z fotoradaru.

Słuszna uwaga, stom! Przy czym formalna definicja momentu ujawnienia czynu i tak nigdzie nie jest podana.

Chwila! Z tym ujawnieniem to nie tak do końca. Data ujawnienia wykroczen to jest moment w którym np. SM zobaczy zdjęcie, np. je wydrukuje.

nie tworzy się definicji dla definicji... w oczywistych sprawach. Jak coś widzisz to "ujawniasz" proste jak drut. Jeżeli SM w "piredzikowicach małych" kąbinują to już ich problem, ale pamiętać należy że niektórzy chcieliby zmieścić się w ciągu tych 30 dni a nie bujać się po sądach i to np. za 100zł.

Cześć !

4 dni czytałem ten post gdzies od połowy :-)))
Jeszcze o datach, może się przydać.
Czy zdjęcia zgrane z fotoradaru po uplywie terminu legalizacji są ważne ?
daty:
25 wrzesien - zdjecie pstryk
31 pazdziernik - waznosc legalizacji
9 grudzien - data na wyslanych pismach

Jesli mimo uplywu 30 dni- SM przysle mandat do opłacenia to jest on nieważny ?

Witam, u mnie sytuacja wygląda następująco: 04.07.2010 fotoradar zrobił zdjęcie od tyłu (pomijam fakt że zdjęcie jest mało czytelne za wyjątkiem oczywiście tablic) 16.08.10 dostałem wezwanie do SM celem wskazania winnego, w dn. 20.08.2010 stawiłem się w SM i po dłuższej rozmowie wyciągnąłem od pani która tam siedziała, że zdjęcie "ujawniono" w dn. wykonania wykroczenia czyli 04.07.10, czyli sprawa powinna być przedawniona(mineło 30 dni). W nawiązaniu do tamtej rozmowy 22.08.10 wysłałem do SM pismo, w którym ująłem fakt o przekroczeniu terminu. Odpowiedzi na pismo nie dostałem do dnia dzisiejszego(oczywiście mam potwierdzenie wysłania pisma), a tym czasem dzisiaj zapukała do mnie policja i wezwali mnie na przesłuchanie w tej sprawie. Moje pytanie jest takie: jak wygląda sytuacja z terminami u straży miejskiej tzn. ile czasu mają na odpowiedź na moje pismo bo jak się domyślam odpowiedzieć coś muszą, bo muszą się jakoś ustosunkować do tego??? Proszę o w miarę szybką i konkterną odpowiedź żeby wiedzieć jak się nastawić na przesłuchanie przez policję. Dziękuję i pozdrawiam.

bezdommny napisał:
Cześć !

4 dni czytałem ten post gdzies od połowy :-)))
Jeszcze o datach, może się przydać.
Czy zdjęcia zgrane z fotoradaru po uplywie terminu legalizacji są ważne ?
daty:
25 wrzesien - zdjecie pstryk
31 pazdziernik - waznosc legalizacji
9 grudzien - data na wyslanych pismach

legalizacja mowi o tym czy fotoradar mierzy prawidlowo predkosc, wiec 25 wrzesnia zmierzyl prawidlowo predkosc.

Witam,

Sytuacja jest bardzo prosta... (?)
Otrzymalem dzis 27 grudnia 2010:

- dwa mandaty z dwoch roznych fotoradarow (oddalonych o siebie o 1 km) tego samego dnia 16-10-2010 godz 13 oraz 16
- jedno zdjecie bardzo czytelne - lokalizacja radaru DK1.283/7KM (Gmina Nowe Ostrowy-Bzowki), drugie wcale nieczytelne DK1.282/8KM (Gmina Nowe Ostrowy-Nowa Wies) a do tego na zdjeciu sa dwa pojazdy - drugi to skuter Coliber, ktory uzyskuje max predkosc 78km/h po zdjeciu blokad na silniku i to wlasnie on jest na pierwszym planie. (Kingway Coliber COLIBER FARTT 49CM KUFER+KASK, 2010r., 49cm3, 4KM - otoMoto)

W obu przypadkach mam 7 dni na odpowiedz..... ale za 7 dni jest juz rok 2011 i Straz Miejska nie moze wystawic mi mandatu (tak ?)
Na dokumentach mam pieczec (czyn ujawniono 15.12.2010) - nie wydaje mi sie by bylo mozliwe, ze wlasciciel fotoradaru (RADARSYSTEM - GDANSK ul. Diamentowa) nie oproznial pamieci urzadzenia przez 2 miesiace... Jest to conajmniej watpliwe...

W zwiazku z tym pytanie:
- Czy po terminie 1 stycznia 2011 moze Straz Miejska (Gminna) wystawic mandat ? Czy lepiej wyslac faxem pismo po nowym roku ? Co tu mozna zrobic w tym przypadku.. co jest bardziej korzystne.
- W zalaczeniu przesylam zdjecie (to nieczytelne) co do ktorego mam watpliwosc... (http://www.matrix.internetdsl.pl/fotka.jpg)

Gdzie widac, ze stoi ? Dla mnie jedzie.... a ze trzyma tak nogi... moze roprostowywal... to, ze stoi jest TYLKO domyslem. Nie stoi obok skutera - Siedzi na nim.... Dla mnie odczyt jest watpliwy - a takowy jest zawsze rozstrzygany na korzysc. Procz tego nie powinien stac na pasach.. wiec teza ze stoi jest na tyle watpliwa co teza ze jedzie. Faktem jest, ze na fotce sa dwa pojazdy a twarz kierujacego osobowka jest nieczytlena.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót