U
Ursus21
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 491
Tego tematu chyba jeszcze nie przerabialiśmy.AlMiro napisał:Witam,
Pytanie: czy straż miejska ma prawo robić zdjecia samochodem znajdującym się w ruchu? Załapałem sie na takie zdjecie i o ie mnie pamiec nie myli to auto z zabudowanym fotoradarem jechało z kierunku przeciwnego do mojego... Jak im to może wyjść? Jak udokumentują miejsce zrobienia zdjecia? Na tym odcinku jest kilka miejsc gdzie jest 50ka ale wiekszość to 90ka...
Pozdrawiam
Jeżeli SM rejestruje przejeżdżanie na czerwonym świetle, przekraczanie ciągłej linii, itp., to w porządku. Gorzej, gdy rejestrują prędkość.
Widzę tu kilka problemów, na które być może ktoś ma odpowiedzi. Ja na razie takich odpowiedzi nie znam. Mianowicie :
1. Czy stosują specjalny typ FR przeskalowany w taki sposób, aby poprawnie wskazywał prędkość, gdy oś FR jest równoległa do osi jezdni ? Jeżeli nie, to popełniają bład rzędu 3 km/h + ok. 10 % mierzonej prędkości.
2. Czy tachometr samochodu, który w tym przypadku staje się integralną częścią urządzenia pomiarowego, ma atest OUM ?
3. Czy, i na jakiej podstawie, mają zezwolenie na niestosowanie się do rozporządzenia Ministra Infrastruktury, które nakazuje posiadać atest miejsca posadowienia FR ? FR mobilny w jadącym samochodzie z założenia takiego nie posiada.
4. Jak urządzenia elektroniczne samochodu wpływają na wskazania FR ?
Jeżeli żaden specjalista (niezależny od producenta FR, który chce sprzedać swój wyrób) nie odpowie na te wątpliwości, to można podejrzewać, że pomiar prędkości w jadącym samochodzie jest nielegalny (z punktu widzenia nieokreślonych błędów pomiaru).