goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mail tak dodatkowo, nieobowiązkowo proponuję. Jak wyślesz ZPO to wystarczy.

jako, że w kwietniu dałam się "naciągnąć ". Przekopałam forum i postąpiłam zgodnie ze wskazówkami pewnego forumowicza i poskutkowało. Napisałam e-mail do firmy i wysłałam taki sam wydrukowany z moim podpisem do Warszawy. A taki oto list wysłałam:

Dzień dobry,

ze względu na ostatnią rozmowę z przedstawicielem Państwa firmy, która miała miejsce 26. 04.2013 składam pisemne oświadczenie:

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia 26.04.2013 roku telefonicznie pod numerem telefonu (mój telefon na który dzwonil konsultant) we Wrocławiu. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.

Dodam jeszcze, że do dzisiejszego dnia tj.21.05.2013 roku nie otrzymałam żadnej przesyłki mimo, że była zapewniana, że dotrze w przeciągu 3 tygodni. W związku z tym proszę o nie wysyłanie mi żadnych przesyłek.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji/ odstąpienia od umowy/wypowiedzenia zawartej umowy.

Z poważaniem,
JA

także do dzisiejszego dnia niczego nie otrzymałam. Tylko e-mail zwrotny, że proszą o zadzwonienie na infolinię, ale odpisałam, że na infolini nikt nie odbiera, a to naraża mnie n dodatkowe koszty i jeszcze raz proszę o przyjęcie mojej rezygnacji.

Także nie przyznawajcie się do otrzymanej przesyłki !!!

Mógłby ktoś napisać mi jaki jest numer na infolinie tej wspaniałej firmy? Ja mam trochę inną sytuacje. Nie dostałam produktu ale za to dostałam upomnienie do zapłaty bo pomylili adres.

Po co Ci telefon, czytaj post #655, #657 i #659.
I załatw sprawę.

Przez telefon to można składać życzenia imieninowe.

tel 224309999 może ma ktoś numer faxu bo nie udało się wydębić...dzwoniłam cztery razy z rozwiązaniem umowy a konto wciąż aktywne chociaż zawsze mówią ,że anulowane.Poszedł list PO ale jeszcze bym fax posłała,gdzieś wcześniej widziałam nr ale jak zmienili nr telefonu to może i faxu też może ktoś jest na bieżąco w tej sprawie bardzo proszę o podpowiedź aha mejle też poszły dwa zero odzewu

Ostatnia edycja:
mandzioł napisał:
tel 224309999 może ma ktoś numer faxu bo nie udało się wydębić...dzwoniłam cztery razy z rozwiązaniem umowy a konto wciąż aktywne chociaż zawsze mówią ,że anulowane.Poszedł list PO ale jeszcze bym fax posłała,gdzieś wcześniej widziałam nr ale jak zmienili nr telefonu to może i faxu też może ktoś jest na bieżąco w tej sprawie bardzo proszę o podpowiedź aha mejle też poszły dwa zero odzewu

na mojego e-maila odpisali jakieś 20 dni po tym jak go wysłałam, także cierpliwości. Od tego czasu nie dostałam żadnej przesyłki.

Witam, mam podobną sytuację do Waszej. Mianowicie w kwietniu zgodziłam się (o zgrozo!) na przesłanie maszynek, za które miałam uiścić 19,90zł, za przesyłkę. Paczkę listonosz zostawił pod drzwiami. Była cała pogięta i mokra od deszczu. Rozpakowałam list od nich, jednak maszynek nie otwierałam. Pogrzebałam w internecie i jak zobaczyłam opinię na temat firmy, postanowiłam wycofać się z umowy. Na drugi dzień odesłałam listem poleconym maszynki wraz z dołączonym pismem o odstąpieniu od umowy. Dodatkowo wysałam maila tej samej treści oraz wykonałam telefon do firmy. Pan zapewnił,że przyjął rezygnację i usuwa moje dane z bazy. Oczywiście nie zapłaciłam tych 19,90 zł, bo z jakiej racji, jeśli nie mam tego produktu, bo go odesłałam. Łącznie złożyłam 3 rezygnacje, a po czasie dostałam monit z przypomnieniem o zapłacie. Teraz wysyłają mi upomnienia smsami i dziś dostałam list z firmy windykacyjnej, że mam zapłacić 45,42 zł. Jestem studentką bez dochodów i nie zamierzam płacić im za coś czego nie mam. Moim zdaniem wywiązałam się z umowy. Na odstąpienie od niej miałam 2 tyg a zrobiłam to z ciągu jednego dnia, wysyłając aż 3 rezygnacje. Poza tym pan przez tel zapewniał, że przyjął rezygnację. Nie wiem, czy jak zapłacę te 45,42 to czy się odczepią, czy nadal będą wyłudzać pieniądze. Co radzicie?Pozdrawiam

Radzę wysłać mailem skan dowodu nadania listu i przekazać mail z odstapieniem do tej firmy windykacyjnej i do goodshave. Żądając potwierdzenia usunięcia danych osobowych, powołując się na fakt odstąpienia od umowy i żądając potwierdzenia rezygnacji z bezprawnych roszczeń.
Przyznam, że ja jestem troszkę złośliwy i wysyłał bym takiego maila na dostępne adresy codzienne do dnia otrzymania potwierdzenia usunięcia danych osobowych... :evil:

daria6601 napisał:
Ja chciałam się dowiedzieć,czy zawarłam jakąś umowę,bo nie mam zielonego pojęcia.
Wczoraj dzwonił do mnie mężczyzna z zastrzeżonego nr,pytał się o jakąś ankietę (ostatnią jaką pamiętam wypełniałam przy 'Biedronce' i dotyczyła gum do żucia i zakupów. potem podałam Pani imię i nazwisko wraz z nr telefonu. i myślałam że chodzi o nią) .
Potem powiedział że wylosowali mnie do odebrania maszynek i pokrywam tylko koszt przesyłki więc się zgodziłam,potem mężczyzna zaczął opowiadać o kolejnych paczkach za opłatą. Kiedy to usłyszałam rozłączyłam się i kolejnego telefonu nie odebrałam.
Czy zawarłam z nimi jakąś umowę ?
A poza tym czy przy rozmowie trzeba podawać adres do wysyłki ?
Bo w żadnym przypadku nie podaje swojego adresu i danych wraz z nr telefonu w internecie więc,jeżeli dane trzeba podać im osobiście ulży mi.

Jak dla mnie to sprawa szemrana i zmierzająca do wymuszenia zawarcia umowy pod pozorem. Czyli tu gadka o zakupach, gumach do żucia i innych nieistotnych rzeczach, pomijając istotną rzecz, jakim jest umowa na dostawę tych żyletek; maszynki. Na przyszłość nie podawaj swoich osobistych danych, jakieś tam osobie, której nie znasz i nie wiesz, jakimi zamiarami się kieruje, tym bardziej, że osoby te są szkolone psychologicznie i w ten sposób mamią ludzi. Umowy ustne też są ważne, ale z Twojej strony musi nastąpić wyraźna chęć zawarcia takowej umowy. Musisz być poinformowana o następstwach takiej umowy. Umowa zawarta na odległość może zostać wypowiedziana w ciągu 10 dni od jej zawarcia lub w innym terminie, jeśli umowa tak stanowi. Poza tym nie odbieraj przesyłek i niczego nie płać. Uczul też na to domowników. Nie reaguj na przesyłki nie wysłane listem poleconym. Nie ma wtedy skuteczności doręczenia, jak mawiał ś.p.ojczym mojej mamy; prawnik. Listy od zza granicy nie mają w naszym kraju mocy prawnej, ponieważ nie ustanowiono prawa europejskiego jednolitego dla krajów UE. W każdym kraju obowiązują bowiem odrębne przepisy prawa. W umowie widnieje adres holenderski i szwajcarski. (miałam sprawę z usługodawca świadczącym usługi reklamowe. Wpis miał być na 3 miesiące darmowy, a potem, jak się okazało pełnopłatny, o czym w umowie ani słowa. Dostawałam pisma z Austrii, gdzie powoływano się na ich prawo. Odmówiłam płatności. Otrzymałam dwa pisma od prawnika, które niestety ojciec odebrał. Nie reagowałam i cisza do dziś :) ) Postąp tak samo.

Czynność prawna pozorna, wyrażająca pozorne oświadczenie woli, nieukrywające innej czynności prawnej nie wywołuje między stronami skutków prawnych, gdyż jest nieważna w świetle art. 83 § 1 k.c. Pozorność jest zatem wadą oświadczenia woli polegającą na niezgodności między aktem woli a jej przejawem na zewnątrz, przy czym strony zgodne są co do tego, aby oświadczenie nie wywołało skutków prawnych.

Oświadczenie woli stron nie może wtedy wywoływać skutków prawnych odpowiadających jego treści, ponieważ same strony tego nie chcą.

(Wyrok SN z 23 czerwca 1986 r., sygn. akt I CR 45/86)

iwonastep napisał:
Nic nie płać i zrób tak, jak ci napiszę :

Na adres mailowy : kontakt@westerfield.ch, wyślij dzisiaj takiego maila.

Dzień dobry, ze względu na dzisiejszą rozmowę z przedstawicielem Państwa firmy składam pisemne oświadczenie:

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia 31.01.2013..... telefonicznie z panstwa pracownikiem.Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Podaj swoje imie i nazwisko i pesel.

Mailem takich spraw się nie załatwia tylko poleconym za potwierdzeniem odbioru, gdzie masz ślad.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzięki Mirr sprawdziłam gdzie jest moje ZPO już w piątek było w WARSZAWIE ,zadzwoniłam znów do BOK a konsultantka mówi,że owszem konto anulowane to ja mówie żeby majlem potwierdziła a one że nie ma takiej możliwości a i fakturka nie opłacona na te 19zł a ja tę fakture zapłaciłam coś z 7 dni temu i co teraz...

Ostatnia edycja:
A jednak odpisali.Po tej całej rozmowie pomyślałam troche i znowu posłałam mail,że dnia takiego o tej godzinie rozmawiałam z konsultantką p.....(przy rozmowie poprosiłam o nazwisko)i,żeby potwierdzili anulowanie konta i że pisemne odstąpienie było wysłane dnia .....PO proszę o potwierdzenie.Odpisali:Potwierdzamy,że dnia 05 08 2013 została przyjęta rezygnacja z abonamentu na czas nieokreślony firmy Westerfield Interernational AG.Wszystkie płatności zostały uregulowane.Z poważaniem Biuro Obsługi Klienta Westerfield i tu adres warszawski.Co innego mówią,co innego robią.A ta odpowiedź to żywcem cytat z mojego listu PO tam też był skan faktury.Nic o usunięciu danych osobowych a prosiłam i listownie i telefonicznie.Czy to koniec?Czas pokaże,mam nadzieję żę tak.Wszystkie papierki związane z tą sprawą trzymam na wszelki wypadek.

Moja mam takze dostala telefon od tej firmy ze w losowaniu wygrala zestaw bielizny mowila ze w niczym nie brala udzialu a i tak dostala paczke i oddalam ja listonoszowi nawet nie przyjelam jej bo listem zwyklym bylam co zrobic z ta upierdliwa firma

pozdrawiam

Mirr napisał:
Chyba nie będziemy wyważać otwartych drzwi?

Czytaj post #655, #657 i #659

Cóż za wrodzona skromność, by spośród bez mała 700 postów wskazać właśnie 3 swoje.

Pisz pomocne posty to będę je wskazywać. Ww. nic nie wnosi do tematu.

Proszę bardzo:
tutaj
tutaj
tutaj
tutaj
Dalej nie chce mi się linków wklejać, bo to nie pomoże, skoro osoby tylko wciąż zadają te same pytania zamiast przeczytać już udzielone odpowiedzi.

Czy odstąpienie od umowy cokolwiek da? Firma może powiedzieć przecież, że żadnego pisma nie otrzymała. Mając nawet potwierdzenie listu poleconego nie wiadomo przecież CO im wysłałem... Tym bardziej że nie wiem czy właściwie jest tam adres tej firmy- a jeśli tak to chyba zagraniczny.
Pytam się, bo mam podobny problem- babcia dostała bieliznę, która jest niby za darmo, ale trzeba zapłacić 19.90 za przesyłkę. W przesyłce jest też napisane, że w następnej paczce dostanie się 3 sztuki majtek za ponad 100zł. Mam tym większy problem, bo babcia nie pamięta co tak naprawdę powiedziała, czy zawierała jakąś umowę czy nie. Na początku mówiła, że nie, dlatego powiedziałem żeby to zignorowała, ale potem powiedziała że sama już nie wie. Co w tej sytuacji robić? Nie minęło jeszcze 10 dni od otrzymania przesyłki, co więcej, nie było potwierdzenia na piśmie informacji z art. 9 ust. 1 ustawy, czyli mógłbym niby odstąpić (jeśli jest od czego). Z tym że zastanawiam się nad art. 10 ust. 3 pkt. 1 ustawy: 3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach: "1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1;", czy ta ew. umowa nie jest świadczeniem usług? Nie jest to jednorazowe wysłanie przedmiotu, ale niejako "abonament" na dostawę majtek...

Jeżeli przesyłka była nierejestrowana, to nic z tym nie robić.
Nie odsyłać rezygnacji ani przesyłki.

To firma ma problem z dowodem dostarczenia przesyłki.

Mam ten sam problem. Odebrałam przesyłkę i nie chcę tego kontynuować. Nie wiem co teraz zrobić? Ponoć można zrezygnować w ciągu 14 dni. U mnie już jest prawie 4 tyg :( Co mogę z tym teraz zrobić?

Powrót