goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli mam rozumieć, że mam zapłacić te 19 PLN i później odesłać?

Witam, przedwczoraj również mnie naciągnęli i miałem zamiar wysłać dziś oświadczenie jednak wczesniej zadzwonilem na infolinie chcąc najpierw anulować wszystko telefonicznie. Poinformowano mnie że bez numeru klienta nie da rady. Chciałem dowiedzieć się wiec jaki jest mój numer klienta i okazało się ze jest on nadawany dopiero przy wysłaniu paczki - w moim przypadku zamówienie z 21 czerwca ma być wysłane 8 lipca. Dopytałem czy jeżeli wyśle oświadczenie to umowa i wysyłka będzie anulowana - podobno nie bo nie mają mnie jeszcze w bazie danych.

1. Oczywiście gdzieś te dane są więc może jednak wysłać oświadczenie przed wysłaniem paczki, czy rzeczywiście muszę czekać?

2. Poinformowano mnie też, że jeżeli nie odbiorę paczki to umowa jest wtedy anulowana i nic więcej nie przyjdzie wliczając w to roszczenia - czy tak jest?

3. Czy jest opcja żeby rozwiązać umowę i odwołać pierwszą paczkę przed jej nadaniem?

Ewentualnie muszę poczekać do 8 lipca i wtedy zadzwonić po nadaniu numeru klienta i jednocześnie wtedy wysłałbym oświadczenie i nie przyjmował paczki.

Ok, znalazłem odpowiedź:
Art10 ust1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.

W takim razie poczekam, ale zastanawiam się czy lepiej
1. odebrać paczkę i wysłać odstąpienie razem z paczką,
2. czy nie odbierać paczki i liczyć że rzeczywiście nie będą nic więcej wysyłać - (Umowa jest chyba zawarta dopiero po odebraniu paczki, wiec jak nie odbiorę to nawet jeżeli coś przyjdzie to będę mógł zignorować? - tę opcje sugerowali na infolinii)
3. Nie odbierać paczki i wysłać odstąpienie - ale tu nie następuje wydanie rzeczy wiec nie mam 10 dniowego terminu.

Zainteresował mnie również art 8 ust 3:
3. Jeżeli czas trwania umowy nie jest oznaczony, każda ze stron może ją wypowiedzieć bez wskazania przyczyn, z zachowaniem terminu miesięcznego, chyba że strony zastrzegły krótszy termin wypowiedzenia.

Nie jest tu podana forma, ani termin wypowiedzenia. Czy na podstawie tego artykułu można odstąpić od umowy telefonicznie? Oczywiście jest miesięczne wypowiedzenie jednak w tym terminie może przyjść tylko pierwsza paczka bo później są wg umowy co 2 miesiące.

Jeżeli nie nagrywałeś rozmowy telefonicznej do celów dowodowych informując o tym, to traktuj ją jako nieistniejącą.

Ja teraz zadzwoniłbym informując o nagrywaniu do celów dowodowych "w trosce o najwyższą jakość rozmowy" wyraził chęć odstąpienia od umowy oraz poprosił o adres mail na który mogę wysłać odstąpienie od umowy zawartej na odległość, prosząc o potwierdzenie jego odebrania oraz żądając niezwłocznego usunięcia moich danych osobowych z ich bazy i przesłania potwierdzenia tego faktu wraz z informacją w jakim zakresie były one przetwarzane.

Ale w tym rzecz, że gdy dzwoniłem, aby dowiedzieć się o numer klienta potrzebny do odstąpienia (sądziłem, że już go mam) nie mogła nawet mnie znaleźć w bazie szukając na kilka sposobów. Dopiero gdy dowiedziała się, że zamówienie było niedawno stwierdziła, że nie mam jeszcze numeru klienta, nie może anulować zlecenia ani zmodyfikować danych bo po prostu ich nie ma przed wysyłką.
Rozmowę nagrywałem, ale zapomnialem o tym poinformować, to chyba nie jest tak istotne.

Co Cię interesuje jakiś nr czegoś tam?

Napisałem co można zrobić.

E-mail wyslalem już wcześniej, oto odpowiedź:

Informujemy, że nie jest możliwe złożenie rezygnacji drogą elektroniczną.
Jeżeli kontaktują się państwo w innej sprawie prosimy zignorować tą wiadomość.
Witamy Serdecznie!
W celu złożenia rezygnacji lub wyjaśnienia sytuacji, prosimy o kontakt telefoniczny lub listowny.
Informujemy, że Biuro Obsługi Klienta, czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 9:00-17:00,
Tel. 22 430 99 99.
Z Wyrazami Szacunku
Biuro Obsługi Klienta Westerfield
Pl. Grzybowski 12/16
00-104 Warszawa

A dzisiaj próbowalem zrezygnować telefonicznie i tak jak napisałem nie da się przed wysłaniem paczki.

No to jak odpisali to odstąpienie od umowy do nich dotarło.
Zażądaj jeszcze mailowego potwierdzenia, że usunęli Twoje dane osobowe i nigdzie ich nie przekazywali.

Przecież napisali, że nie jest przyjęta rezygnacja. A o potwierdzenie jeszcze zapytam, dzięki.

Jeżeli złożyłeś prawidłowo oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość, to sam fakt jego otrzymania jest wystarczający, bo wtedy umowa jest nieważna. Nie jest potrzebna ich zgoda na Twoje odstąpienie.
Poinformuj ich, że to co wyślą będzie świadczeniem niezamówionym. Ponadto żądasz usunięcia danych osobowych, więc nie mogą nic wysyłać.
Dodatkowo zażądaj:
żądam udzielenia mailem informacji zgodnie z art. 33 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych „na wniosek osoby, której dane dotyczą, administrator danych jest obowiązany, w terminie 30 dni (..)podać w formie zrozumiałej:
(…) 1) jakie dane osobowe zawiera zbiór,
2) w jaki sposób zebrano dane,
3) w jakim celu i zakresie dane są przetwarzane,
4) w jakim zakresie oraz komu dane zostały udostępnione.
2. Na wniosek osoby, której dane dotyczą, informacji, o których mowa w ust. 1, udziela się na piśmie.
Ukaraniu podlega z art. 54 ustawy odmowa wykonania tego obowiązku na moje żądanie.

Ale nie muszą chyba przyjąć gdy rezygnacja nie jest pisemna? Czy e-mail też liczy się jako forma pisemna? Mail z żądaniem informacji napisałem i otrzymałem to samo co wcześniej, muszę ich upomnieć. I właśnie liczę, że bez danych nic nie wyślą.

Muszą, ustawa nic nie mówi o konieczności zachowania formy pisemnej dla ważności odstąpienia. BTW telefon to też nie jest forma pisemna.
Jak chcesz to możesz wysłać list ZPO.

Art. 7. Odstąpienie od umowy zawartej na odległość
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 odstąpienie od umowy - termin, wyłączenia, ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Przez telefon jak się nie nagra tez chyba często ściemniali z tego co czytałem.

Udało się:

Witamy serdecznie!
Pana zamówienie zostało anulowane.

Wielkie dzięki za pomoc. Mają jeszcze 30 dni na podanie informacji o sposobie przetwarzania, ale nie jest to już tak istotne. Ale napisze skargę jak tego nie zrobią.

A wiedza o tym że mail to forma pisemna na pewno się jeszcze przyda, dzięki.

Wrzuce później wzory pism które wysyłałem żeby były w jednym poście.

Gratuluję.

Mail to nie to samo co forma pisemna. W drugim linku masz to wyjaśnione.

Liczy się dowód na przekazanie oświadczenia, a gdy ustawa nie wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności nie jest ona konieczna.

Dzień dobry, ze względu na rozmowę z przedstawicielem Państwa firmy składam pisemne oświadczenie:

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia …......... telefonicznie pod numerem telefonu ............ w ...(miejscowość) pomiędzy ............. , a firmą Westerfield International AG. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 32 ust. 1 pkt 6 żądam stałego wstrzymania przetwarzania oraz usunięcia moich danych osobowych.
Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 32 ust. 1 pkt 8 wnoszę sprzeciw wobec przetwarzania moich danych osobowych w celach marketingowych (w tym marketingu własnego) oraz wobec przekazywania tych danych innemu administratorowi danych.

Na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) art. 33 proszę o pisemną informację dotyczącą danych o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1-5a:
- źródła pochodzenia moich danych w Państwa bazie
- od kiedy moje dane są przetwarzane
- pełnej zawartości zbioru danych mnie dotyczących
- w jakim zakresie oraz komu zostały udostępnione

Upominam, że ukaraniu podlega z art. 54 Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz. 883) odmowa wykonania tego obowiązku na moje żądanie.

Informacje oraz potwierdzenie usunięcia moich danych osobowych proszę przesłać na adres e-mail: .........…..........

Z poważaniem
(Twoje dane)

Wzory po lekkich modyfikacjach pochodzą z:
-http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/324827-goodshave-odstapienie-od-umowy-83.html - pełniejsze odstąpienie (jeżeli przyszła pierwsza paczka)
-http://forumprawne.org/dokumenty-wz...twarzania-danych-w-celach-marketingowych.html
- http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/324827-goodshave-odstapienie-od-umowy-3.html - post #25

Dane firmy:
E-mail: kontakt@westerfield.ch
Biuro Obsługi Klienta, czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 9:00-17:00,
Tel. 22 430 99 99.
Adres:
Pl. Grzybowski 12/16
00-104 Warszawa

PS:
Później zauważyłem ale nie mogłem już poprawić - mail jest "na piśmie", ale nie jest "formą pisemną".

Ostatnia edycja:
Właśnie dzwonili do mnie z tej firmy. Ta sama śpiewka o nowej Szwajcarskiej firmie, która chce budować zaufanie klientów, wylosowaniu 15 numerów, darmowej maszynce damskiej lub męskiej (powiedziałam jedynie że damska) i w tym momencie tekst o kosztach pakowania i wysyłki 19,90zł -w tym momencie stwierdziłam że mnie to nie interesuje i przerwałam rozmowę. Jestem pewna, ze dzwonili z książki telefonicznej. Mają więc nazwę mojej ulicy i nazwisko (z literówką!). Czy mając tak skromne dane i w niby rejestrowanej rozmowie brak mojego zainteresowania ofertą oni mogą wysłać mi tę niby bezpłatną próbkę? Dodam, że mieszkam na krótkiej ulicy, gdzie listonosz nawet bez numeru domu będzie wiedział gdzie dostarczyć;/
Nie podałam im numeru pesel, ani maila, ale kod pocztowy sobie mogą sami znaleźć, ulica jest w książce, nazwisko też. Czy jest się czym martwić?

Bardzo proszę o pomoc.
Mnie też naciągnęli.
Czy pismo, o którym pisze Pawel453 ma zostać wysłane drogą mailową czy mm je wysłać pocztą do Wa-wy?

Dodam, że naciągnęli mnie dzisiaj i dzisiaj tam dzwoniłam - ale nie wierzę ani trochę w ich uczciwość.

Powrót