Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hej!pracowalam,a potem bylam na macierzynskim.31 sierpnia skonczyl mi sie macierzynski i pozostawalam na utrzymaniu partnera.Mialalm zamiar zostac w domu dopuki dziecko nie skonczy 2 latek.W maju mija 6 lat jak tu jestem.Ojciec dziecka ma zakaz zamieszkiwania i kontaktu z dziecmi do 16-go roku zycia.Oczywiscie pomaga nam finansowo,ale nie zarabia fortuny.Ja mam z nim kontakt tylko dziecko nie moze.chociaz musze stwierdzic,ze opieka spoleczna patrzy na mnie jak na przestepce,bo nie zerwalalm z nim z kontaktu.bielmo dziecko ma tylko obywatelstwo brytyjskie.Ja mam jeszcze jeden problem prawny ale to i8nny temat.Jak cos zamotalam to pytajcie.Przepraszam,ze pisze tak chaotycznie!

sorry pisze sie dopoki!!!!!!!!!!Moze to nic waznego,ale nie nawidze takich bledow!!!!!!

margot nie przejmuj sie bykami - to jest forum sama czasem strzele byka :) moze nawet czesciej niz czasem. No tak po macierzynskim powinnas byla isc na JSA ( tylko w przypadku checi podjecia zatrudnienia ) ale jezeli chcialas zostac z dzidzia przez 2 lata to nie daliby Ci zasilku dla poszukujacych pracy. Moim zdaniem powinnibyli uwzglednic Twoje odwolania bo nawet jezeli Twoj partner ma zakaz zamieszkania z Wami to jestescie zwiazkiem macie dziecko i jestes jako osoba kwalifikowana.

ok, margot, teraz musimy sie skupic na ssszczegolikach. Napisz dokladnie daty przyjazdu do uk, date rozpoczecia i zakonczenia pracy (prac), date rejestracji w WRS, date rozpoczecia i zakonczenia okresu macierzynskiego i czy byl on platny.

Sprawa partnera nie wyglada najlepiej, bo on nie podlega pod prawo europejskie. Tutaj brytyjczycy (oczywiscie tylko ci co nie mieszkali nigdzie indziej w ue) przegrywaja z nami ;) Z tym wykazaniem ze bylas self sufficient to moze byc , bo tam sa dodatkowe testy wbudownae dot. ubezpieczenia i nie wystarczy np. zasiwadczenie o dochodach partnera. Skupmy sie na tym macierzynskim i pow. datahc. Masz jeszcze kolejmna opcje - zlozyc o bezrobotne. jesli to w urzedzie pracy cie skierowali na income support, to mozesz napisac skarge o marna administracje (tzw. maladministration)oni maja specjalne fundusze d o tego celu uruchomione bo sa setki takich sytuacji kiedy r2r wchodzi w gre. wowczas powinni tobie pozwoli zlozyc podanie o jsa wstecz i wyrowaja kase od daty kiedy ubiegalas sie o income support.

Najpierw jeszcze policzmy te lata. jest szansa zlapac szympansa ;)

agaciq21 napisał:
Bielmo: super sie to ulozylo czasowo, na twoja korzysc. Takie male ostrzezenie - prawo do rezydencji masz tylko i wylacznie do ukonczenia przez dziecko edukacji a druga kwestia to nie jest jeszcze jasne, czy ten okres liczy sie do stalego prawa do rezydencji Pewnie kolejna walka przed nami, ale marnie to widze

Faktycznie, super się dla mnie to wszystko ułożyło. DokŁadnie, w takim przypadku rodzic ma r2r tylko do czasu kiedy dziecko zakończy edukacje, no ale samo posiadanie tego prawa przez tyle lat nie wystarczy, bo jeść nie da :).

Przepisy odnośnie IS się zaostrzyły i na jesieni tego roku tylko rodzice z dziećmi do 7 roku życia będą mogli się o niego starać. Zatem to r2r do czasu ukończenia przez dziecko edukacji będzie bardziej na papierku, bo po 7 roku życia dziecka IS sie kończy i cos trzeba będzie robić, albo pracować albo zając się czymś na własny rachunek a co za tym idzie będzie się miało r2r z tego tytułu.

A czy zaliczą ten okres do stałego rezydenta, trudno powiedzieć, łatwo nie będzie, aczkolwiek przepisy są niejednoznaczne biorąc pod uwagę Dyrektywę 2004/38/EC a Home Office. To może być temat na kolejna batalię :).

Home Office mówi, że należy być "qualified person", bądź być na utrzymaniu takiej osoby i to udowodnić, natomiast Dyrektywa mówi, że należy mieszkać LEGALNIE w danym państwie UE w nieprzerwanym okresie 5 lat, nie pisze, że należy w nim pracować 5 lat. Sąd europejski zdecydował, że rodzic dziecka uczącego się ma r2r i nie jest wymagane by był samowystarczalny, co za tym idzie będzie mieszkał legalnie przez ten czas. No, chyba, że jeszcze się coś zmieni w tym temacie.

Co do zmiany to wprowadzaja je tylko dlatego zeby zachecic ( zmusic ) kobiety do pracy no bo sorry ale 7 letnie dziecko chodzi do szkoly nawet 5 letnie to w tym czasie mozna spokojnie isc do pracy - nie mowie tu o emigrantkach ale w szczegolnosci tyczy sie to angielek lub pseudo angielek, ktore twierdza, ze wychowuja dzieci oki tylko gdy dziecko jest w szkole od 9 do 15 to co ona robi ?

Co - Dyrektywa mówi, że należy mieszkać LEGALNIE w danym państwie UE w nieprzerwanym okresie 5 lat, nie pisze, że należy w nim pracować 5 lat - to mowi ona chyba o tym, ze nalezy byc aktywnym ekonomicznie czy cos takiego nie chce mi sie teraz sprawdzac :))

ja opisze pozniej historie ztrudnienia,jak moj maluszek pojdzie spac!

margot,pamietaj, że z socjalem nie wygrasz.

Ale dziewczyny, przecież maleństwo jest brytyjczykiem, to nie ma znaczenia????? Nie ma gdzies przepisów, ktore by regulowały taka sytacje? Ja przeglądałam Regulacje 2006 i jestem sama zdziwiona, że taka sytuacja nie jest tam uregulowana, albo ja źle szukałam.

A macierzyński powinien się wliczać, do ciągłości pracy. Napisz dokładnie swoje zatrudnienie z datami, tak jak dziewczyny napisały wcześniej.

A co do stałego rezydenta, to nie chodziło mi o to, że ma sie powyływac na fakt, ze była self sufficient, bo nie była, margot była w związku i była na utrzymaniu swojego partnera, a jako, że on pracował to ona jako członek rodziny miała prawo tu mieszkac, tylko jak to interpretować, skoro on jest rodowitym brytyjczykiem? Gdzie go zakwalifikować?

tak bielmo tyllko, ze on jest TYLKO i wylacznie brytyjczykiem. wiec nie jest eu national, wiec marigot nie jest czlonkiem rodziny obywatela UE.. ja tu tylko widz uskrobanie 5 lat i zostaje tylko hrt, a to nie klaruje sie na trudne w ich sytuacji

25.05.2004 zaczelam pracowac i pracowalam ciegle w tym samym miejscu do 16.o5.2008.Certyfikat z HO mam z data 05.07.2004.Od 16.05.2008 do 25.07 2008 pracowalam w nastepnym miejscu a ze byla to praca przez agencje zwolnili mnie jak sie dowiedzieli ze jestem w ciazy.Probowalam walczyc o swoje ale CA powiedzialo,ze nic nie moge zrobic.Miesiac bylam na JSA po czym znalazlam nastepna prace od 06.09.2008 od pazdziernika 2008 mialam zwolnienie lekarskie.Od 01.12.2008 pobieralam maicierzynski do 31.08.2009.Ostatni P-45 mam ze praca mopja zanonczyla sie 31.03.2009 czyli w trakcie trwania macierzynskiego.Macierzynski sie skonczyl pracowal moj partner,dostawalismy dodoatki i tak do listopada.W listopadzie wielkie bum!!!!!!!!!To tyle o mojej pracy!Jestescie skarbnica wiedzy,powinnyscie udzielac szkolen social robotnikom tutaj!!!

zwolnienie lekarskie bylo zpowodu dolegliwosci okolo ciazowych Synek moj urodzil sie 07.02.2009.To tyle!ale mam balagan w glowie>szukam,czytam i co raz glupsza jestem.|Nie ma znaczenia,ze dziecko jest Brytyjczykiem,a ja jego jedynym opiekunem.Moja pracownica spoleczna to jest w szoku,ze ja nic nie mam.a powiedzcie jeszcze moga mi odmowic placenia Cb z pwodu braku benefitow?mam tylko CTC,pewnie sie powtarzam?!Sorrki!To co mam w wieku 37 lat wrocici do kraju w ktorym od paru lat nie placilam podatkow?I co byc bez pracy na utrzymaniu rodzicow emerytow?To nie mozliwe!Najgorzej,ze opieka podchodzi tutaj do mnie jakbym byla uposledzona!Straszne doswiadczenia!To taka mala dygresja!Pozdrawiam!

a co robilas od pazdziernika 2008 do grudnia?? i kiedy dokladnie w pazdzierniku poszlas na chorobowe?? i od keidy d okiedy bylas na bezrobotnym? nie wyglada to najgorzej

od pazdziernika do grudnia bylam na chorobowym,tego chorobowego bylo chyba 7 albo 8 tygodni.Na bezrobotnym bylam 4 tygodnie.dokladnych dat nie pamietam.wiem ze pod koniec lipca zglosilam sie po jsa i zaplacili mi za 4 tygodnie,bo ponownie podjelam prace.

wez wszystkie papiery tzn. payslipy, p45,p60, wrs i jesli przemoc w rodzinie w gre wchodzila i masz jakies poparcie tego to tez, i idz z tym do cab, wg mnie gra warta swieczki.

przemocy w rodzinie zadnej nie bylo,a cba stwierdzilo,ze jak dostalam odmowe na apelacje to jest po wszystkim.Nie wiem wiec gdzie moge sie jeszcze udac???!!!!

Jak to po wszystkim? Wiesz, margot ja na szczęście nie posłuchałam się CAB a również usłyszałam od nich, że decyzja DWP jest prawidłowa. Jak odmowa na apelację? Procedura jest taka, że po ich odmowie mogłas się nie zgodzić z ich decyzją i poprosić ich by ponownie przeanalizowali Twoja sprawę, jesli nadal podtrzymali swoja decyzję ( i przypuszczam, ze jesteś na tym etapie), masz wówczas prawo na złożenie apelacji do Trybunału. Wysyłasz wówczas taką mała książeczkę ze swoja apelacją i sprawa trafia do Trybunału. Następnie czekasz na termin przesłuchania a w między czasie przygotowujesz sie do tego, może w tym czasie zalatwisz papiery na stałego rezydenta?

Na rezydenta czeka sie teraz ok roku . Co do odwolania bylo to Twoje pierwsze odwolania ? Napisali Ci dlaczego go nie przyjmuja ? Jezeli nie przyjmuja odwolania to powinni poinstruowac co mozesz zrobic dalej po to wlasnie jest TRYBUNAL - W CAB czesto mowia tak jak im jest wygodnie czesto siedza tam osoby, ktore nie maja pojecia o Unii Europejskiej a prawnikami zostali przez przypadek - nie obrazajac nikogo. Jak bede miala wiecej czasu to przeanalizuje jeszcze raz to co napisalas i porownam z przepisami mysle, ze dam rade do konca tygodnia ( jezeli dziewczyny nic skuteczniejszego nie wymysla w miedzy czasie )

Dzieki.Oni mi napisali,ze nie mam pieciu lat zatrudnienia i ze od tej decyzji nie ma juz odwolania.Nie moge powolac sie na obywatelstwo dziecka?Enty raz przeczytam ta decyzje i jak do czegos dojde to napisze.Prosze napisz gdzie bierze sie te dokumenty do trybuanlu.Na moje oko mam piec lat chyba ze zwolnienie lekarskie i macierzynski sie nie liczy?Sama juz nie wiem!Dzieki za pomoc!:(

Powrót