Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
solutiondss - pięknie i klarownie to wszystko zebrałeś w całość, choć jak piszesz to nie wszystko co chciałeś napisać, a szkoda, bo bym poczytała :) i bardzo spodobał mi się pomysł o "right to be officer test" dla urzędników.
Niejednokrotnie zetknięcie się z niekompetentnym urzędnikiem jest jak walenie głową o ścianę, można co najwyżej sobie krzywdę zrobić.

solutiondss:
cytat

"...cala prawda o procedurze prawnej i pierwszych powaznych kontaktach z urzednikami - przynajmniej na tym podstawowym poziomie, gdzie petent spotyka sie pierwszy raz z systemem prawnym WB i jest zmuszony stac sie zarazem prawnikiem...."

I tu masz całkowita rację. Na sprawie w trybunale sędzina zapytała się mnie czy studiowałam prawo i czy już praktykowałam :D i byla bardzo zaskoczona, że moja odpowiedź była przecząca. Na koniec dodała, że z taką wiedzą mogłabym udzielać porad :). I właśnie staram się dzielić tą wiedzą, którą mam, choć wiem, że i tak jest szczątkowa, ale przynajmniej może nakieruję inne osoby borykające się z podobnymi problemami, przez które sama przeszłam (a było ich znacznie więcej) na odpowiednie "tory", przepisy.

Muszę przyznać, co do ostatnich cytatów jakie przytoczyłeś, że tak do końca to nie miałam chyba racji, owszem takie są przepisy, tylko czy te przepisy właśnie nie są przejawem dyskryminacji???

solutiondss - to jest bardzo dobry temat na osobny wątek.

Pozdrawiam :)

No wiem jak jest przepracowalam nielegalnie poniewaz moj pracodawca nie wyslal mojego HO teraz bedzie wszytsko wyjasniane grozi mu kara do 5000tys f za niedopilnowanie, pracowalam, odprowadzal podatek, mialam paysleepy wszystko, niby HO wstecz nie moga wystawic ale slyszalam ze jezeli wyjdzie takie cos na jaw to pracodawca placi kare a oni wystawiaja wstecz ( nie wiem na ile to prawda) a co do moich kwalifikacji to czemu uwazasz ze nie kwalifikowala bym sie na IS?? z czego mam zyc?? w ciazy z 2 letnim dzieckiem sama jak palec z jedynym dochodem CTC i CB pelno moich kolezanek dostalo IS a sa w takiej samej sytuacji, jedno co mi pogmatwalo plany to ten nieszczesny HO co dla mnie jest bezsensu wszystko legalnie ale nie legalnie bo.... moim zdaniem powinno byc tak ze ten 1szy raz wysyla sie HO placi a za kazda zmiana pracodawcy to automatycznie powinno byc! Ja dawalam papiery w pracy tzn wypelniona aplikacje oni cos zle zrobili i to ich obowiazek zeby dopilnowac nie moga zatrudniac nikogo bez HO powyzej 1 miesiaca... achhhhh nie wiem co robic szczerze to nie chce mi sie zyc przerasta mnie to wszytsko :( niedosc ze to to jeszcze tragedia w rodzinie... nie da rady zyc za 300 f :( a co ja zrobie jak urodze 2 dziecko gdzie wozek lozeczko ubranka :( nie wiem co, nie licze juz na nic ze cos da rade z tym zrobic....

Niunia2585 bylam w podobnej sutuacji.Nie moglam powolac sie na regulacje prawne,ktore podaje Bielmo75 z prostej przyczyny:mam male NIEUCZACE SIE dziecko.Tak wiec musialam udowodnic,ze przepracowalam na wyspach 5 lat i na tej podstawie dostalam IS.Nie wiem jak bedzie u Ciebie,ale sadze,ze tak samo.Podsumowujac albo udowodnisz,ze 5 lat z przerwa nie dluzsza niz 30 dni pracowalas tutaj albo nici z Twojego IS.Takie jest moje doswiadczenie w tej sprawie.Pozdrawiam.
I nie denerwuj sie Bielmo to super babka,ktora wielu osobom pomogla dzielac sie swoja wiedza.Napisala nie nalezy Ci sie IS nie z zawisci.Ona najzwyczajnie jest kopalnia wiedzy jw tych sprawch.Trzymaj sie!

Nie wiem co robic jestem zalamana nie mam przepracowanych 5 lat tylko 18mcy reszte 2 lata uczylam sie w collegu nie moge tego pojac ze cala ta patologia ( JUNKIE ) dostaja IS a normalnym ludziom w potrzebie nie. Nie wiem jestem na skraju zalamania nie place za mieszkanie mam dlugi czy na prawde nic mi sie nie nalezy? do polski nie mam co wracac nie mam do czego... dlaczego moja kolezanka mieszka sama z synem ktory ma 3 lata i dostala IS od razu po paru dniach? niby tez nie spelnia wymogow.... :roll: kraj ktory pomaga ludziom nie wiem w ktorym miejscu....

hej Niunia!Jak juz wczesniej pisalam bedac w CAB prawnik powiedzial mi,ze jezeli ma sie male dziecko nie chodzace tutaj do szkoly i nie ma sie przepracowanych 5 lat z maksymalna przerwa 3o dni to nie ma zadnych szans na IS-przykre ale prawdziwe!Niestety takie sa przepisy.

bielmo75 napisał:
solutiondss:
cytat

"...cala prawda o procedurze prawnej i pierwszych powaznych kontaktach z urzednikami - przynajmniej na tym podstawowym poziomie, gdzie petent spotyka sie pierwszy raz z systemem prawnym WB i jest zmuszony stac sie zarazem prawnikiem...."

I tu masz całkowita rację. Na sprawie w trybunale sędzina zapytała się mnie czy studiowałam prawo i czy już praktykowałam :D i byla bardzo zaskoczona, że moja odpowiedź była przecząca. /.../

... pozostaje mi tylko pogratulowac Tobie inwencji w zdobyciu tak ekskluzywnej wiedzy jaka jest poruszanie sie po meandrach sytemu benefitow WB. Tak jak pisalem wczesniej w moim poscie - ten system prawny jest klarowny i w zasadzie prosty.
Uznaniowosc urzednikow sprawia to, ze interpretuja przepisy w/g wlasnego "uznania", jak sie pomyla albo ktorys przepis zle zinterpretuja to juz jest tragedia - ktora potrafi ciagnac sie za petentem miesiacami czy latami. Pytanie retoryczne ile osob uprawnionych do zasilku zrezygnowalo z zasilku bo dostali na pierwszym etapie odpowiedz odmowna? Dlatego jest wazne aby pierwszy wnisek o benefit byl sporzadzony bardzo starannie poniewaz wszelkie bledy ida na niekorzysc wniskodawcy.
W przypadku "right to reside test" jezeli sie nie spalnia tego kryteria to co dalej IS sie nie nalezy JSA w wiekszosci przypadkow rowniez - a jak sie nie ma mozliwosci podjac pracy z roznych powodow? - czlowiek jest spychany przez system do podjecia decyzji o wyjezdzie /mam na mysli tutaj WB/. Taki pierwszy odruch w przypadku niepowodzen "wyjazd?".
Tak jak w Polsce w WB sady dzialaja powoli ale sprawiedliwie - tylko komu wystarczy sil aby wytrwac w tej procedurze.

Kazus @Niunia2585, ktora pozdrawiam - "male" przeoczenie pracodawcy a jakie niesie skutki. Tutaj nie ma posredniego przepisu jak postepowac w takim przypadku - nie spelnia sie wymogow "right to reside test"- skutkuje w dalszej konsekwencji brakiem kwalifikacji do IS. Nie moze byc tak, ze czlowiek pozostaje na lodzie. Tym bardziej, ze w przypadku tak prezyzyjnego systemu zalamanie sie jednego ogniwa skutkuje, ze w konsekwencji "wali" sie wszystko.

Przeprasam za takie teoretyzowanie co w przypadku @Niuni2585 niczego nie wnosi ale podazajac za logika tego systemu to pewnie jak by @Niunia2585 miala przepracowane te piec lat jestem przekonany, ze nie wniskowala by o zasilek. Realia by byly inne przeciez rowniez studiowala.

bielmo75 napisał:
Niunia2585 - nie dopełniłaś formalności z Home Office, zatem nie masz przepracowanego legalnie w UK wymaganych 12 miesięcy i teraz nie pracując nie masz r2r i nie masz prawa do żadnego zasiłku. Nie jestem pewna ale prawdopodobnie JSA tez by sie nie należał.
A rozważając sam IS to nawet jakbyś miała ten nieszczęsny WRS to i tak nie spełniałabyś warunków by go otrzymywać.

Pozdrawiam

Chociaz tak jak piszesz w tym poscie - to trudno mi sie z tym zgodzic - musi byc jakies wyjscie.

bielmo75 napisał:
/.../ Muszę przyznać, co do ostatnich cytatów jakie przytoczyłeś, że tak do końca to nie miałam chyba racji, owszem takie są przepisy, tylko czy te przepisy właśnie nie są przejawem dyskryminacji???

solutiondss - to jest bardzo dobry temat na osobny wątek.

Zastanawiam sie czy otworzyc wspomniany watek o dyskryminacji, otwierac ta Puszke Pandory? - na razie brak mi odwagi.

Pozdrawiam,

solutiondss napisał:
... pozostaje mi tylko pogratulowac Tobie inwencji w zdobyciu tak ekskluzywnej wiedzy jaka jest poruszanie sie po meandrach sytemu benefitow WB. Tak jak pisalem wczesniej w moim poscie - ten system prawny jest klarowny i w zasadzie prosty.
Uznaniowosc urzednikow sprawia to, ze interpretuja przepisy w/g wlasnego "uznania", jak sie pomyla albo ktorys przepis zle zinterpretuja to juz jest tragedia - ktora potrafi ciagnac sie za petentem miesiacami czy latami. Pytanie retoryczne ile osob uprawnionych do zasilku zrezygnowalo z zasilku bo dostali na pierwszym etapie odpowiedz odmowna? Dlatego jest wazne aby pierwszy wnisek o benefit byl sporzadzony bardzo starannie poniewaz wszelkie bledy ida na niekorzysc wniskodawcy.
W przypadku "right to reside test" jezeli sie nie spalnia tego kryteria to co dalej IS sie nie nalezy JSA w wiekszosci przypadkow rowniez - a jak sie nie ma mozliwosci podjac pracy z roznych powodow? - czlowiek jest spychany przez system do podjecia decyzji o wyjezdzie /mam na mysli tutaj WB/. Taki pierwszy odruch w przypadku niepowodzen "wyjazd?".
Tak jak w Polsce w WB sady dzialaja powoli ale sprawiedliwie - tylko komu wystarczy sil aby wytrwac w tej procedurze.

Kazus @Niunia2585, ktora pozdrawiam - "male" przeoczenie pracodawcy a jakie niesie skutki. Tutaj nie ma posredniego przepisu jak postepowac w takim przypadku - nie spelnia sie wymogow "right to reside test"- skutkuje w dalszej konsekwencji brakiem kwalifikacji do IS. Nie moze byc tak, ze czlowiek pozostaje na lodzie. Tym bardziej, ze w przypadku tak prezyzyjnego systemu zalamanie sie jednego ogniwa skutkuje, ze w konsekwencji "wali" sie wszystko.

Chociaz tak jak piszesz w tym poscie - to trudno mi sie z tym zgodzic - musi byc jakies wyjscie.

Zastanawiam sie czy otworzyc wspomniany watek o dyskryminacji, otwierac ta Puszke Pandory? - na razie brak mi odwagi.

Pozdrawiam,

Witaj solutiondss.
Chcialabym aby to wszystko bylo tak jak Ty piszesz. Ale chyba nie jest. Z przykroscia przekonalam sie na swoim wlasnym przykladzie. Tak jak napisala bielmo75, na moj przypadek nie ma paragrafu. Jakiekolwiek interpretowanie prawa WB wyklucza ze czlonek krajow A8 bedacy samotna matka z chorym nieuleczalnie dzieckiem moze dostac IS. Przykre. Ale coraz bardziej chyba prawdziwe dla mnie. A JSA tez nie dostanie bo ma chore dziecko i musi sie nim opiekowac. Bledne kolo.

Pozdrawiam.

witam wszystkich :)mam takie pytanie a mianowicie czy ktos moglby mi napisac co dokladnie mi sie nalezy jezeli mam IS? nie bardzo rozumiem co dzieki temu zasilkowi mam i nikt mi dokladnie nie umie odpowiedziec na to pytanie :( ,,wiem ze to moze wstyd ale naprawde nie orientuje sie.Jestem matka 2-ki dzieci w wieku szkolnym (czy one tez cos dostana w zwiazku z IS)?chodzi mi o jakies dofinansowanie do szkolnych ciuchuw,obiadow ,,itp?obecnie pobieram chtc i chb,ile moge dostac dofinansowania z IS?? bardzo dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum :)

Nie wiem co robic... staram sie zalatwic z moim pracodawca zeby to jakos odkrecic z tym HO jezeli to sie uda to moze cos mi sie nalezy przeciez co ja mam zrobic jak ja mam sie utrzymac...? do PL nie wroce nie mam dokad a poza tym znajda mnie i zamkna za dlugi ktorych mam baaardzo duzo ponad 5000tys f :( czy na prawde nic nie mozna zrobic ...? cpuny biora za kase panstwa a takich jak my traktuja jak psy :( i jeszcze to ze drugie dziecko w drodze to co ja z 2jka mam wyzyc za 300f gdzie za mieszkanie mam 160f miesiecznie...

musi byc jakies rozwiazanie wyjscie z tej sytuacji.... nie wierze ze nie...

Niunia2585 napisał:
musi byc jakies rozwiazanie wyjscie z tej sytuacji.... nie wierze ze nie...

Nie ma sytuacji bez wyjscia.

Prawdopodobnie jest jakis powod, ze nie podajesz obu panow o maintenance, moze trzeba bylo by to rozwazyc.

Skoro nie spelniasz wymogow na IS /niepotrzebnie tracisz na to energie/ przerejestruj sie na JSA - ostatecznie bedziesz mogla skorzystac z crisis loan i przerzuc swoje klopoty na nich - niech oni sie martwia za Ciebie.
Zamiast "odkrecac" z bylym pracodawca te HO porozmawiaj z nim niech Cie zatrudni na cwierc etatu.

Z tego co piszesz to masz HB, moze powinnas sie starac o mieszkanie z Councilu.

Jak juz staniesz na nogi to im podziekujesz za pomoc i przede wszystkim wroc na studia.

Pozdrawiam,

niunia2585 - solutiondss dobrze Ci radzi. Tylko mała poprawka, jesli wszystko nie jest ok w HO to może sie i JSA nie należeć, może być zarejestrowana ale bez wypłacanego zasiłku.
Najlepszym rozwiązaniem było by cos znaleźć, jakąś prace, i jak pisałam wcześniej wystarczy parę godzin w tygodniu a będziesz miała status pracownika i będzie Ci przysługiwał IS i tym razem raczej sama dopilnuj zgłoszenia w HO, bo to nie jest okreslone, że to musi zrobic pracodawca. Pracodawca nie może zatrudnić bez ważnego HO ale nie jest jasno określone, że to jego obowiązek zgłosić do HO, zatem takie sprawy radzę samemu dopilnować, dla własnego dobra. Bez wątpienia Twój były pracodawca podjął sie tego, skoro wypełniałas jakies papiery itp (jestes pewna, że to chodziło o HO?), i nie zrobił tego do końca, ale tak na prawdę to teraz Ty ponosisz za to konsekwencje.

Ta cała reszta ma wszystkie zasiłki, bo jest u siebie, sa obywatelami tego państawa a my jesteśmy przyjezdni i dopóki nie zdobędziemy statusu stałego rezydenta nasze życie jest wsadzone w ramki przepisów, paragrafów itp. Twój przypadek akurat nie został uwzględniony w tych przepisach, jako grupa preferencyjna.

Co do studiów, to tez pamiętaj, że tylko studiując nie będziesz mieć r2r, żeby jako student i samotna matka mieć r2r i kwalifikować się na benefity będziesz musiała również pracować.

Pozdrawiam

Moi drodzy dobra wiadomosc mam HO jak zwykle maja wszedzie burdel, teraz sie odwolam od decyzji i zobaczymy moze mi sie uda z tym IS trzeba byc dobrej mysli :)

Niunia2585 napisał:
Moi drodzy dobra wiadomosc mam HO jak zwykle maja wszedzie burdel, teraz sie odwolam od decyzji i zobaczymy moze mi sie uda z tym IS trzeba byc dobrej mysli :)

solutiondss napisał:
/.../ Chcialem cytowac posty dramatyczne ale ich jest tyle, i przedstawiaja takie osobiste tragedie ..... . Lektura calego watku jest bardzo interesujaca - powinna byc przetlumaczona na jezyk angielski i podeslana do Trybunalu a moze rowniez i w wielu kopiach do Parlamentu. /.../

Zycze Ci abys otrzymala to upragnione IS ale tez pamietaj, ze te posty czytaja inni, moze nawet urzednicy z drugiej strony a poza tym gdyby okazalo sie, ze sprawe trzeba by bylo skierowac dalej chocby do The European Court of Justice, mimo wszystko szkoda by bylo stracic takiego dowodu w sprawie.

Pozdrawiam,

Niunia2858 - dobrze, że przynajmniej sprawa z HO została wyjaśniona.
A jeśli nadal uważasz, że kwalifikujesz się na IS to życzę powodzenia, tylko przygotuj się, że to może jeszcze potrwać wiele miesięcy.
Od momentu złożenia apelacji do wypłacenia pieniążków minęło 11 miesięcy w moim przypadku.
Zastanów się co będzie jak będziesz czekać miesiące i nie wygrasz sprawy...

Polecam Ci dokładne analizę następujących przepisów:
The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006:

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

Directive 2004/38/EC:
polska wersja:
EUR-Lex - 32004L0038 - PL

angielska wersja (kliknij w pdf):
EUR-Lex - Simple search

I jeszcze następne, to najnowsza zmiana do "The Income Support (General) Regulations 1987" i jest to paragraf 21AA (po zmianach) i jest kluczowych dla nas:

The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006 (No. 1026) - Statute Law Database

Pozdrawiam

witam, niestety w mojej sprawie nic się nie ruszyło.
Totalnie nie rozumie: w odpowiedzi odmownej o IS uzasadnieniem miedzy innymi miał być paragraf 21AA(2), ale podlegam wyjątkowi, o którym mówi paragraf 21AA(3), który zaprzecza wydanej decyzji;plus 21AA(4). Najzabawniejsze jest to, ze przy aplikacji o IS podawałam te wszystkie wytyczne, na podstawie których mi się ten zasiłek należy.
Wytłumaczyłam sytuację, w której się znalazłam, że nie aplikuję po IS z braku chęci do jakiejkolwiek pracy. Dołączyłam kserokopie dokumentów, udowodniłam, że nie mogę tak po prostu spakować siebie i dzieci i wracać do Polski(z punktu prawnego). Nikt tego nie przeczytał. Mój przypadek nie jest "nieracjonalnym nadużyciem systemu pomocy społecznej". To JEST dyskryminacja.

Jestem jak najbardziej za otwarciem puszki Pandory -salutiondds. Może właśnie szum wokół "białej" dyskryminacji jest potrzebny? Ciekawe, czy jakbym się nazywała Ann Smith, to aplikacja zostałaby przeczytana do końca, czy zakończono by na pozycji "nationality"?
A broszurkę z prawami m.in. Polaków w WB do środków pomocy społecznej powinien dostać każdy urzędnik. Myślę, że to byłby dobry start dla organizacji, o której wspomniał salutiondds.
Bielmo 75, dzięki za podpowiedzi, czytam, czytam i głowa pęka. Ja wiem, że mam prawo, radca prawny tez wie, a jakiś niedouczony urzędas znowu powie, że jednak nie mam prawa i nastepne kilka tygodni walki, o ile nie miesięcy. Sprytnie wymyślili..... zamęczyć ofiarę...sama się podda.
Ale, żeby nie kończyć pesymistycznie: Nie poddawajmy się!!:D:D:D

Gosikus - wygląda na to, że musisz złożyć apelację, przede wszystkim skup się na opiece nad uczącym się dzieckiem, wszystko do tego, znajdziesz w moich wpisach.

A tak dla ścisłości, to źle rozumiesz reg.211AA (2) i (3), dlatego, że właśnie nie możesz mieścić się w kategoriach paragrafu 3

"...reg.21AA (2)

(2) No claimant shall be treated as habitually resident in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland unless he has a right to reside in (as the case may be) the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland other than a right to reside which falls within paragraph (3)..."

Może nie będzie to wzorcowe tłumaczenie, ale w tym punkcie (2), chodzi o to, że"

Żaden pretendent (starający się) nie będzie traktowany jako zwyczajowo zamieszkujący w UK, ..., chyba, że (unless) on ma prawo do mieszkania w UK, ...., INNE (OTHER) niż prawo do zamieszkiwania, które spada pod paragraf (3).

Zatem, trzeba udowodnić, że ma się r2r INNE niż w paragrafie (3). W Twoim przypadku jest to r2r jako rodzic, który sprawuje opiekę nad dzieckiem, które rozpoczęło tutaj edukację.

Albo, trzeba zakwalifikować się pod paragraf (4) jako osoba " z nie zagranicy".

Pozdrawiam

witam ;) czytalam dokladnie wszystkie wypowiedzi na temat IS i sama juz nie wiem czy mam prawo czy nie . w moim przypadku oczywiscie jak w przypadku tez innych odmowiono mi IS na podstawie 21AA(1)i(2) oraz 2(4)i5(2) ale najwazniejsze ze po odmowie IS zaraz zabrano mi housing i council benefit oraz wstrzymano mi wniosek o child benefit tlumaczac sie wszedzie ze stracilam prawo do pobytu w UK poniewaz skladalam wniosek o IS a ze jestem polka to od razu trace wszystko bo nie mam praw bo jestem z spoza granic uk
Prosze powiedzcie mi czy oni maja racje czy nie dodam jeszcze ze mieszkam tu od 5 lat i od poczatku moje dzieci sie tu ucza a ja niestety nie mam pelnych 12 miesiecy przepracowanych w ciaglosci ale teraz pracuje i mam HO bylam caly czas z partnerem lecz od wrzesnia zeszlego roku jestem sama z dziecmi i dlatego po stracie pracy zlozylam o IS nie pracowalam tylko od 25.12.2009 do 23.02.2010lecz gdy odmowiono mi IS kazano mi zlozyc wniosek o JSA co zrobilam i niby mam go zaliczony od tej samej daty co IS lecz tez niestety nie pobieralam zasilku chodzilam na podpisy do jobcentre az do kwietnia pomimo ze pracowalam juz ( pol etatu)

Powrót