Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
faab napisał:
@TaxTex jednej osobie wytłumaczysz, zaraz wejdzie następna i będzie to samo ;) Podziwiam za cierpliwość.

Spoko. Zbierzemy potem te pytania i zrobimy FAQ do podwieszenia na górze strony.

Jedno małe pytanko co do ACTA... Czyli, jak to w końcu jest? To będzie można ściągać czy nie? Czy wtedy tylko przez strony hostingowe takie jak np. rapidshare czy przez torrenty też? Bo ja już kompletnie nic nie rozumiem ^^'

Co do PB i chomikuj... Wiadomość dostałam we wrześniu i cały czas cisza :D

pyska909 napisał:
Jedno małe pytanko co do ACTA... Czyli, jak to w końcu jest? To będzie można ściągać czy nie? Czy wtedy tylko przez strony hostingowe takie jak np. rapidshare czy przez torrenty też? Bo ja już kompletnie nic nie rozumiem ^^'

Co do PB i chomikuj... Wiadomość dostałam we wrześniu i cały czas cisza :D

Nie będzie można, bo to jest i będzie naruszenie praw autorskich, za które być może przyjdzie płacić właścicielowi praw.

Natomiast ściąganie muzyki i filmów, bez rozpowszechniania, było i pozostanie niekaralne.

@TaxTex ja nie piszę stwierdzeń z kosmosu. Podaję informacje podawane przez polityków w telewizji. Zdaje się, że faktyczny stan ACTA jest nie pewny, bo nic na pewno nie wiadomo. Skoro sam dokument ma co najmniej dwie wersje oryginalna i tę dla publiczki to znaczy, że faktycznie jest coś na rzeczy.

Plat napisał:
@TaxTex ja nie piszę stwierdzeń z kosmosu. Podaję informacje podawane przez polityków w telewizji.

Mało to razy politycy gadali głupoty? Zresztą w przypadku ACTA niestety wielu ludzi dyskutuje na temat tego co gdzieś tam usłyszeli, a nie na temat tego co sami wyczytali.

Plat napisał:
Zdaje się, że faktyczny stan ACTA jest nie pewny, bo nic na pewno nie wiadomo. Skoro sam dokument ma co najmniej dwie wersje oryginalna i tę dla publiczki to znaczy, że faktycznie jest coś na rzeczy.

O jakich wersjach piszesz?
Jedyna znana mi, ta sama od 2010 r. wersja, to ta zamieszczona na stronie ministerstwa kultury:

Prawo autorskie - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

a ja mam inne pytanie... czy będzie można oglądać filmy i seriale on-line? istnieje kilka stron na których można je oglądać, czy one znikną bo ustawa ACTA na to nie pozwoli?

mi się wydaje że coś tu jest nie tak bo skoro jeden z europosłów mówił że Polska za bardzo się spieszy do podpisania tego i że żadne kraje unijne tego nie podpisały a któryś z naszych polityków twierdził że kilka krajów już to podpisało więc o co chodzi? i jeżeli to nic nie zmieni to po co to podpisują?

mel456 napisał:
a ja mam inne pytanie... czy będzie można oglądać filmy i seriale on-line? istnieje kilka stron na których można je oglądać, czy one znikną bo ustawa ACTA na to nie pozwoli?

Jeśli te seriale są pirackie, to już na podstawie obecnie obowiązującego prawa powinny "zniknąć". Ale najczęściej są lokowane na serwerach, które są poza zasięgiem służb krajów "cywilizowanych". Choć jak pokazał przykład Megaupload, jednak i takie serwery da się zlokalizować.

Samo oglądanie przestępstwem nie jest. Trudno też mówić o jakimkolwiek naruszeniu praw autorskich przez oglądającego. To rozpowszechniający je narusza.

Znowu: ACTA nie zawiera aż tak szczegółowych przepisów.

mel456 napisał:
mi się wydaje że coś tu jest nie tak bo skoro jeden z europosłów mówił że Polska za bardzo się spieszy do podpisania tego i że żadne kraje unijne tego nie podpisały a któryś z naszych polityków twierdził że kilka krajów już to podpisało więc o co chodzi? i jeżeli to nic nie zmieni to po co to podpisują?

Nie rozumiem skąd wzięło się to zamieszanie z tym podpisaniem. Od dłuższego czasu było wiadomo, że kraje UE podpiszą ACTA 26 stycznia, czyli dzisiaj. Może chodziło o to, że już na jesieni zeszłego roku Rada UE, w której wszystkie kraje UE są reprezentowane zgodziła się jednogłośnie na ACTA?

Na tę chwilę ACTA podpisały:

Wszystkie kraje UE z wyjątkiem Cypru, Niemiec, Estonii, Holandii i Słowacji (które ze względów proceduralnych podpiszą je w późniejszym terminie), a także Australia, Kanada, Japonia, Korea Południowa, Maroko, Nowa Zelandia no i oczywiście Stany Zjednoczone.

Brakuje jeszcze podpisów (poza wspomnianymi 5 krajami UE): Meksyku i Szwajcarii.

Pozostałe państwa Świata nie brały udziału w negocjacjach ACTA.

The EU signs up to Acta (Wired UK)

Ponownie proszę o zakończenie OT.
Wątek o ACTA jest na forum. Tam proszę zadawać stosowne pytania.
Posty nie na temat będę kasował.

Również bym o to prosiła by sprawy związane z ACTA były na oddzielnym wątku.

A jeśli chodzi o pb i chomikuj, to wciąż cisza czy coś się ruszyło?

Ostatnia osoba, która twierdziła, że odwiedziła ją policja ws. chomika, po zadaniu kilku pytań do teraz się nie odzywa, więc można uznać to za jakąś kiepską próbę postraszenia innych.

a tak w związku z tematem. wiadomo już coś o tym, czy Pro Bono wygrało jakieś sprawy w sądach? jeżeli chodzi o chomika to udowodnienie rozpowszechniania jest stosunkowo proste i chyba tym się tylko zajmują pomijając p2p. czy może mi gdzieś to umknęło?

faab napisał:
a tak w związku z tematem. wiadomo już coś o tym, czy Pro Bono wygrało jakieś sprawy w sądach? jeżeli chodzi o chomika to udowodnienie rozpowszechniania jest stosunkowo proste i chyba tym się tylko zajmują pomijając p2p. czy może mi gdzieś to umknęło?

jest odwrotnie tylko torrentowcy dostają wezwania i mają odwiedziny w domach przez Panów w niebieskim (chyba że to były straszaki) u chomików jest cisza... jak na razie nikt nic nie dostał i nie miał wizyt Policji - i oby tak zostało....

strasznie załamana - CISZA i oby tak dalej:)

Ostatnia edycja:
Ale z torentów, to chodziło o uploaderów z pewnej strony. W sumie, jak jest na danej stronie licznik i wyraźnie napisane, kto to udostępnił, to sprawa jest identyczna. Do "zwykłych" userów chyba się jeszcze nie dobierali?

A jak wygląda legalność wobec obecnego prawa i ACTA wobec ściągania muzy i filmów przez p2m? Czy jest to w pełni legalne, tak jak mawiają? Tu się nie udostępnia jak na torrentach i chomikuj. Zatem?

Na chomikach nadal cisza :)

Plat napisał:
A jak wygląda legalność wobec obecnego prawa i ACTA wobec ściągania muzy i filmów przez p2m? Czy jest to w pełni legalne, tak jak mawiają? Tu się nie udostępnia jak na torrentach i chomikuj. Zatem?

Na chomikach nadal cisza :)

polskie prawo zezwala na pobieranie filmów i muzyki. sciągając przez p2m nic sie nie udostępnia.:-)

Weszłam wczoraj przez przypadek na stronę z moim wezwaniem i oo dziwno "strona chwilowo niedostępna" :P

Hammerfall napisał:
Weszłam wczoraj przez przypadek na stronę z moim wezwaniem i oo dziwno "strona chwilowo niedostępna" :P

może ktoś się "wziął" za tą kancelarię i dlatego przestali działać?:D albo to cisza przed burzą:roll:

GhostS napisał:
Cisza przed burzą? Czemu tak sądzisz?

nie sądzę tak i nie myślę ale zdaję sobie sprawę że mogą za chomiki też się wsiąść, ktoś mi powiedział (osoba która działa w takich sprawach z kręgów policyjnych) że oni się takimi bzdurami nie zajmują i "łapią" tylko tych co ściągają na ogromną skalę i to przez torrenty i powiedział mi też że mam się nie przejmować, ale boję się jak każdy, więc zakładam też czarny scenariusz.

Ostatnia edycja:
Skoro zdaniem "osoby z kręgów policyjnych" chomik to pikuś, a łapią tych co na masową skalę ściągają z torrentów to, widać jaka wiedza w temacie jest tej osoby. Żenada.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót