mel456 napisał:
a ja mam inne pytanie... czy będzie można oglądać filmy i seriale on-line? istnieje kilka stron na których można je oglądać, czy one znikną bo ustawa ACTA na to nie pozwoli?
Jeśli te seriale są pirackie, to już na podstawie obecnie obowiązującego prawa powinny "zniknąć". Ale najczęściej są lokowane na serwerach, które są poza zasięgiem służb krajów "cywilizowanych". Choć jak pokazał przykład Megaupload, jednak i takie serwery da się zlokalizować.
Samo oglądanie przestępstwem nie jest. Trudno też mówić o jakimkolwiek naruszeniu praw autorskich przez oglądającego. To rozpowszechniający je narusza.
Znowu: ACTA nie zawiera aż tak szczegółowych przepisów.
mel456 napisał:
mi się wydaje że coś tu jest nie tak bo skoro jeden z europosłów mówił że Polska za bardzo się spieszy do podpisania tego i że żadne kraje unijne tego nie podpisały a któryś z naszych polityków twierdził że kilka krajów już to podpisało więc o co chodzi? i jeżeli to nic nie zmieni to po co to podpisują?
Nie rozumiem skąd wzięło się to zamieszanie z tym podpisaniem. Od dłuższego czasu było wiadomo, że kraje UE podpiszą ACTA 26 stycznia, czyli dzisiaj. Może chodziło o to, że już na jesieni zeszłego roku Rada UE, w której wszystkie kraje UE są reprezentowane zgodziła się jednogłośnie na ACTA?
Na tę chwilę ACTA podpisały:
Wszystkie kraje UE z wyjątkiem Cypru, Niemiec, Estonii, Holandii i Słowacji (które ze względów proceduralnych podpiszą je w późniejszym terminie), a także Australia, Kanada, Japonia, Korea Południowa, Maroko, Nowa Zelandia no i oczywiście Stany Zjednoczone.
Brakuje jeszcze podpisów (poza wspomnianymi 5 krajami UE): Meksyku i Szwajcarii.
Pozostałe państwa Świata nie brały udziału w negocjacjach ACTA.
The EU signs up to Acta (Wired UK)