K
kpierog
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 310
A kiedy było wysłane do starostwa wezwanie do zwrotu nienależnie pobranej opłaty? Takie pismo przerywa bieg przedawnienia.
Pzdr
Pzdr
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
drwal22 napisał:Czy od zlozenia wezwania lub otrzymania na niego odpowiedzi biegnie jakis termin?
drwal22 napisał:Jak mogles sie z linku zorientowac karte wozu oplacalem dopiero w czerwcu 2005, wiec jeszcze mam pare miesiecy do terminu przedawnienia. Rozumiem ze ten termin jednak zostal przerwany w momencie zlozenia przeze mnie wezwania do zaplaty, czy tak?
drwal22 napisał:Jesli tak to ile teraz moge czasu czekac ze zlozeniem pozwu zanim sprawa sie przedawni?
drwal22 napisał:Czy skladajac pozew, zalaczac wezwanie do zaplaty i odpowiedz?
kpierog napisał:Cytat:
Napisał/a drwal22 Zobacz post
Czy od zlozenia wezwania lub otrzymania na niego odpowiedzi biegnie jakis termin?
Zapewne tak, ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki.
kpierog napisał:Cytat:
Napisał/a drwal22 Zobacz post
Jesli tak to ile teraz moge czasu czekac ze zlozeniem pozwu zanim sprawa sie przedawni?
Jak w pytaniu 1.
drwal22 napisał:No to oblalmnie zimny pot przeczytawszy to. I jak ustalic teraz ten termin? Gdzie tego szukac?
Odpowiedz z urzedu dostalem 11.07.2014, ale nie bylo mnie w kraju a teraz jak widac juz pare miesiecy uplynelo.
drwal22 napisał:Czy gdyby jednak termin na zlozenie pozwu o ktorym piszesz minal to nalezaloby zlozyc nowe wezwanie do urzedu?
drwal22 napisał:Chcialem tylko zaowazyc, ze miasto mimo ze powinno oddac kwote za kp bezprawnie naliczona to uzywa swoich prawnikow i po raz kolejny wydaje na to pienidze z naszych podatkow. Czy to nie podchodzi pod niegospodarnosc?
kpierog napisał:Bez paniki.
Brak reakcji dłużnika na wezwanie do zapłaty - Prawnik w Piasecznie
Po pobieżnej lekturze tego linku wiem, że należy "niezwłocznie" wnieść pozew. W praktyce jednak "niezwłocznie" może trwać dłużej. Ty składasz pozew niezwłocznie po powrocie do kraju. Oczywiście nie musisz o tym pisać w pozwie.
kpierog napisał:Faktycznie, czeski błąd. Ale nic nie stoi na przeszkodzie wysłać nie wniosek a Przedsądowe wezwanie do zapłaty. Odpowiedź będzie pewnie identyczna. Koszt nikły ale za to pewność przed sądem gwarantowana.
kpierog napisał:Od przerwania biegu przedawnienia jest kolejne 10 lat. Było już
o tym na forum jak pamiętam.