Nie znalazłem nigdzie na sieci ani u was jak to było z powiatem kołobrzeskim w kwestii zwrotu za nienależnie pobraną zawyżoną opłatę za kartę pojazdu 425zł. Więc załączam odpowiedź na moje pismo, które otrzymałem w odpowiedzi na moje pismo które im wysłałem a było skopiowane ze strony
.: Zwrot nadpłaty za kartę pojazdu :. (wezwanie do zapłaty z podaniem terminu)
Starostwo Powiatowe
w Kołobrzegu
Plac Ratuszowy 1
78-100 Kołobrzeg
W odpowiedzi na wniosek z dnia ..... (data wplywu do tut. urzędu
_) o zwrot opłaty za wydanie karty pojazdu wydanej dla samochodu
osobowego marki _ , nr rej. ZKL .. nr VIN .... w wysokości 425 zł informuję. iż jest on bezzasadny.
W dniu rejestracji zostały wniesione wymagane opłaty za wydanie
dokumentów związanych z rejestracją pojazdu, w tym m.in. karty pojazdu.
Wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu określało rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 Iipca 2003 roku w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu [ Dz. U. Nr 137, poz. 1310). Rozporządzriie zostało wydane na podstawie art. 77 ust. 4 pkt 2 ustawy 2 dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym 1 Dz. U. 2 2005, NR 108, poz. 908 z póżn. zm.). Wysokość opłaty określa § 1 ust. 1 rozporządzenia i wynosiła ona 500 zł. Organ
rejestrujący jest obowiązany do poboru opłat za wydanie dokumentów komunikacyjnych. w tym karty pojazdu, czyli dokonuje czynności materialno-techniczne. Przy wykonywaniu przez organ tych kompetencji nie jest prowadzone postępowanie administracyjne. Wysokość opłaty za wydanie
karty pojazdu nie jest określana w drodze decyzji administracyjnej.
Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 roku. sygn. akt U/04 w punkcie II stanowi że przepis § 1 ust. 1 rozporządzenia traci moc obowiązującą z dniem 1 maja 2006 roku. Trybuna! Konstytucyjny odroczył wejście w zycie swojego orzeczenia. Oznacza to, że
opłaty za wydanie karty pojazdu były pobierane do dnia wejścia w zycie orzeczenia w dotychczasowej wysokości.
Podpisane przez Mirosław Tessikowski wicestarosta.