KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ciekawe macie pomysły i dane :!:
Obecnie pracuję w Niemczech, żona z córką mieszka w Polsce i Kindergeld wypłacają mi na niemiecką Sparkasse :!:
Mam Wam załączyć potwierdzenie przelewu z Familienkasse ?

bo jest twoja zona i zapewne macie wspólne zameldowanie również w Polsce

nasze ciekawe pomysły dotyczą osob w separacji ,po rozwodzie czy tez dzieci nieślubnych

Dlaczego moje wpisy są usuwane? prawda w oczy kole,czy jak mam to rozumieć.

Belunia napisała:
bo jest twoja zona i zapewne macie wspólne zameldowanie również w Polsce

nasze ciekawe pomysły dotyczą osob w separacji ,po rozwodzie czy tez dzieci nieślubnych

Mam dwóch kolegów którzy mają dzieci z kilkoma kobietami i dostają na nie Kindergeld na własne konta w Niemczech, żaden z nich nie jest w związku małżeńskim!

jeszcze dostają:)
byli juz tutaj tacy co musieli wszystko oddać

No tak, artykuł całkiem logiczny, tylko po pierwszwe to każdy Land inaczej interpretuje wnioski i Kindergeld, po drugie nawet co urzędnik w danym urzędzie to wymaga innych zaświadczeń prócz standardowych (znane z praktyki). Pozatym to aby Kindergeld był wypłacany w Polsce potrzebnu jest wniosek ze strony matki, a o tym wcześniej nie pisaliśmy, co w zasadzie zmienia pogląd na całokształt problemu.

P.S. 90% wniosków o Kindergeld w sytuacjach inne niż małżeństwo, kończy się odmową ze strony Familienkasse, dopiero odwołanie odnosi pozytywny skutek (znane z praktyki).

Edyta , jak ten artykuł ma się do naszej sytuacji? Ja juz tyle czekam że az straciłam nadzieje, na pozytywne rozpatrzenie sprawy.. Piszę do Fammilienkassy a ona "olewa" moje meile i nie dostaje od nich nawet żadnej odpowiedzi- choć meile są w pisane z języku niemieckim. Teraz od drugiej strony- tatuś niemiec zdecydoweał się złożyć wniosek o Kindergeld w swoim miejscu zamieszkania- bo niby pod Nurnberg on nie podlega, bo nie jest obcokrajowcem- więc sprawa dalej się toczy...

annaol81
Masz numer telefonu i nazwisko osoby prowadzącej sprawę w piśmie z Fammilienkassy
O ile takie otrzymałaś.
Lub zadzwoń a otrzymasz odpowiedz nie czekając tyle czasu.
pozdrawiam

Pisałam do tej osoby, a także tatus niemiec dzwonił- to Pani z Fammilienkasse poinformowała Go, ze on nie podlega pod Nurnberg, bo nie jest obcokrajowcem, tylko ma złożyc wniosek w swoim miejscu zamieszkania. A od prawie 4 lat wszystkie informację przekazywane są do Numberg, więc nikt przez ten cały okres nie zorientował się, że to jest bez celu??

annaol81
a także tatus niemiec dzwonił- to Pani z Fammilienkasse poinformowała Go, ze on nie podlega pod Nurnberg, bo nie jest obcokrajowcem, tylko ma złożyc wniosek w swoim miejscu zamieszkania
Więc zrobił tak zostawiając sobie kopie złożonych wniosków na które teraz może się powołać.

Witam serdecznie,
przebrnelam przez 16 stron pytan i porad i powiem,iz nie znalazłam sytuacji analogicznej do mojej,wiec zwracam sie z prosba o odpowiedz/podpowiedzna moje pytanie:
Mam podwojne obywatelsto (niem i pol). Od 2,5 lat pracuje w Niemczech, jednak przez pol.firme(opiekunka). Uznalam to za najłatwiejsza droge do opanowania j.niem. Nie jestem jednak jeszcze na tyle biegła, by doczytac czy nalezy mi sie, czy w ogole moge marzyc o otrzymywaniu Kindergeld. Dodam, iz jestem tu zameldowana od 7 czerwca 2012r. Na dniach otrzymam niem.dowod. Maz pracuje w Polsce i opiekuje sie dzieciakami podczas mojej nieobecnosci. Nie pobiera zasilku rodzinnego. Czy mam jakiekolwiek szanse na otrzymanie go tutaj?
Dziekuje za pomoc.

nie trzeba firmy mozna to zrobic samemu, Musze tylko wiedziec kiedy sie pracowalo albo przebywalo, czy sie ma prawo i na jakiej podstawie. Prosze pytac ja odpowiem

Mąż pracuje w Niemczech przez polską firmę od kwietnia 2011 roku. Podatek płaci niemiecki, ale składki ubezpieczeniowe ma odprowadzane do ZUS w Polsce. Ja z dzieckiem mieszkam w Polsce. Złożyliśmy do Familienkasse w Herford wszystkie wymagane dokumenty. Otrzymaliśmy decyzję odmowną. Uzasadnili ją tym, że dokumenty A1 czy E101 są niewystarczające, ale dlaczego niewystarczające to już nie napisali. Oczywiście odwołaliśmy się od tej decyzji w czerwcu 2012r. Do października nie otrzymaliśmy odpowiedzi w naszej sprawie, więc ponownie napisaliśmy do nich pismo z zapytaniem, dlaczego nie otrzymaliśmy odpowiedzi na wcześniejsze pytania. Telefonów też nie raczą odbierać, bo zgłasza się sekretarka.
Od 19 listopada 2012 mąż zmienił pracę, ale ma ciągłość pracy w Niemczech, tylko, że pracuje w innym landzie teraz. Czy powinnam o tym poinformować Familienkasse w Herford?A czy w związku z tym, powinniśmy w nowej Familienkasse właściwej ze względu na miejsce zamieszkania męża składać od nowa jakieś dokumenty?
Pomyślałam, że może powinnam tą sytuację zgłosić do głównej Familienkassy w Norymbergii.Co Pan o tym wszystkim sądzi?Mi wydaje się, że oni tam muszą być związani jakimiś terminami. Tylko nie wiem jakimi. A może znowu do nich napisać. Tylko co?Może są jakieś złote regułki, które skutkują w takich sytuacjach?

Prosze zlozyc ponownie wniosek ja nie pamietam numerow tych formularzy ale byly hyba e401 a nie 101 ale pewny nie jestem. W kazdym razie sie zorientuje,
Prosze podac jeszcze powod odrzucenia po niemiecku.

Uber Ihren Anspruch auf Kindergeld kann noch nicht bzw. noch nicht endgultig entschieden werden, weil noch die Vorlage folgender Unterlagen erforderlich ist:
- Entsendebescheinigung E 101 oder A 1, die hier vorgelegte Bescheinigung reicht leider nicht aus.

Druki E401 i E411 to składałam swoją drogą w ROPS, a oni przesłali je do Niemiec.
Czyli złożyć wszystko od nowa w Familienkasse właściwej ze względu na aktualne miejsce zamieszkania męża?

Dziękuję za pomoc!
Czyli mam nic nie robić, nie pisać i nie wysyłać? Myśli Pan, że po takim czasie można się jeszcze spodziewać decyzji?Jaki oni mają termin na wydanie tej decyzji? A w nowym miejscu zamieszkania męża składać w końcu wniosek ponownie?

tak musi Pani dostac odpowiedz a o Kindergeld mozna sie starac do 3 lat wstecz.
Jak Pani nie dostanie odpowiedzi do konca roku mozna wyslac pisemko ponaglajace.
Moze byc taj ze oni nie maja aktualnego adresu lub oismo zaginelo wpoczcie .
Mozna by bylo prosic juz o odpowiedz,
Adres Panstwa Miejscowosc, data

An die Kindergelkasse......

Mein Anspruch von (....data) betreffen des Bescheides Nr ...... von (data)

Sehr geehrete Damen und Herrn,

am (data) habe gegen dem Bescheides von (data otrzymabnia Decyzji) gelegt. Das ich bis heute kein Antwort auf mein Anspruch bekommen, möchte ich Sie bitten um eine drigende Antwort bzw. eine Information wann kan ich mit solchen Antwort rechnen.
Mit freundlichen Grüssen

POdpis

Serdecznie dziękuję za powyższą podpowiedź.
A ile czasu oni mają na odpowiedź na moje odwołanie?
Rozumię, że to pismo mam skierować do starej Familienkassy w Herford? W nowej nic narazie nie składać?

Powrót