KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak zalezy na pieniadzach to mozna w nowej tez szlozyc wniosek. Chodzi o to ze oni wysylaja wszystko normalna poczta i jezeli nie maja aktualnego adresu to poczta sie traci i sprawy nie ma. Urzednicy w tych instytucjach sa przewaznie bardzo"przychylni" obcokrajowcom i robia wszystko zgodnie z przepisami i sie nie wychylaja.

a jeszcze jedno mozna wysylac wszystko droga majlowa za wyjatkiem wnioskow.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Adres mają aktualny, bo wszystko zawsze przychodziło na adres polski i każde pismo docierało.
Skoro tak robią wszystko zgodnie z przepisami, to niech zastosują się do rozporządzenia Trybunału Sprawiedliwości, który wyrażnie mówi, że Kindergeld należy się zarówno pracownikom sezonowym, jak i oddelegowanym. Chyba wyślę im dzisiaj e-mail z potwierdzeniem odczytu. Zobaczymy, co odpiszą:)

Witam!
Mój mąż pracuje w firmie niemieckiej od stycznia tego roku,odprowadza wszystkie składki i podatki w niemczech.Jako że mąż jest kierowcąsamochodu ciężarowego ( TIRA) nie ma zameldowania na terenie niemiec.
Dowiadywaliśmy sie w różnych biurach załatwiających kindergeld,czy w takiej sytuacji należy sie nam kindergeld.Uzyskaliśmy odpowiedż pozytywną gdyż pan nas poinformował iż są zawody( kierowca,marynarz)gdzie pracownik nie może miec takiego zameldowania z racji wykonywanego zawodu(mąż mieszka w aucie)
Zebraliśmy wszystkie potrzebne dokumenty i wysłaliśmy do Familienkasse w Oldenburgu.Niestety dziś dostaliśmy pismoz ODMOWĄ.
Ihr Antrag auf Kindergeld vom 09.11.2012 wird hiermit abgelehnt.
Nach § 62 EStG hat
Anspruch auf Kindergeld wer seinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland hat oder im Ausland wohnt aber in Deutschland unbeschränkt einkommensteuerpflichtig ist oder als unbeschränkt einkommensteuerpflichtig behandelt wird. Nach den hier vorliegenden Unterlagen sind diese Anspruchsvoraussetzungen nicht erfüllt.
Rechtsbehelfsbelehrung
Dieser Bescheid kann mit dem Einspruch angefochten werden. Ein Einspruch ist jedoch ausgeschlossen soweit dieser Bescheid einen Verwaltungsakt ändert oder ersetzt gegen den ein zulässiger Einspruch oder(nach einem zulässigen Einspruch) eine zulässige Klage Revision oder Nichtzulassungsbeschwerde anhängig ist. In diesem Fall wird der neue Verwaltungsakt Gegenstand das Rechtsbehelfsverfahrens. Der Einspruch ist bei der vorbezeichneten Familienkasse schriftlich einzureichen oder zur Niederschrift zu erklären. Die Frist für die Einlegung eines Einspruchs beträgt einen Monat. Sie beginnt mit Ablauf des Tages an dem Ihnen der Bescheid bekannt gegeben worden ist. Bei Zusendung durch einfachen Brief oder Zustellung mittels Einschreiben durch Übergabe gilt die Bekanntgabe mit dem dritten Tag nach Aufgabe zur Post bzw. bei Übermittlung im Ausland einen Monat nach Aufgabe zur Post als bewirkt es sei denn dass der Bescheid zu einem späteren Zeitpunkt zugegangen ist. Bei Zustellung durch Zustellungsurkunde oder durch Einschreiben mit Rückschein oder gegen Empfangsbekenntnis ist Tag der Bekanntgabe der Tag Zustellung.
Ob sich ein Anspruch auf Kindergeld nach dem Bundeskindergeldgesetz für Sie ergibt wird von der Familienkasse Bautzen entschieden. Daher wurde Ihre Kindergeldakte zuständigkeitshalber dorthin versandt.
Prosze o radę co mamy robić!
pozdrawiam Aga

Pani maz co ptawdy pracuje w niemczech ale nie ma tam stalego miejsca zamieszkania nir nie przebywa stale w niemczech i nie placi tam podatkow ta jest napsane w decyzji.Jezeli jest Pani w stanie wykazac ze maz przebywa stale albo przewaznie w niemczech to moze pani sie odwolac od tej decyzji,
Tylko czeba sie w tym wypadku liczyc z tym ze maz moze byc zapytany czemu tam nie odprowadza podatku i czemu tam jest nieubezpieczony socjalne i zdrowotnie.
W pismie jest napisane ze od teraz musi sie zalatwiac wszystkie sprawy z Kindegeldkassa e Bautzen.
Jedno pytanie a Pani maz pracuje w polskiej firmie.
Sprobowac mozna sie odwolac ma Pani mirsiac czasu od otrzymania tego pisma / data+ pare dni/ ale jak juz napisalem wyzej sa pewne przeciwwskazania.

Mąż pracuje w niemieckiej nie polskiej firmie i odprowadz tam wszystkie podatki musiał nawet zmieniać klasę podatkową z 1 na 3. I to mozna udokumentować. Ubezpieczony tez tam jest(dostaliśmy nawet pismo z niemiec że ja z dziecmi również możemy sie leczyć w niemczech)
To teraz co mamy robić odwoływać sie i przedstawić papiery ze skarbówki z niemiec? No i jak tłumaczyć im brak tego zameldowania(szef męża powiedział że nie może ich zameldować,bo niby jak i gdzie skoro są cały czas w trasie) Dodam jeszcze że kilku kolegów męża z firmy polaków zatrudnionych taksamo jak mąż(niemiecka umowa o pracę na stałe)dostało już kindergeld.
A co z tym Bautzen co oni tam będą to jeszcze rozpatrywać czy dopiero po naszym odwołaniu? Proszę o pomoc

Odwolac sie i to w terminie 30 dni od otrzymania decyzji. Wieczorem bede mial wiecej czasu.

jak ma zameldowanie w Polsce to należy złożyć wniosek w urzędzie skarbowym Finanzamt miejsca siedziby pracodawcy o traktowanie jako podlegającemu obowiązkowi podatkowemu.Pracownicy przygraniczni tez nie maja zameldowania w Niemczech a Kindergeld otrzymują , własnie dzięki temu zaświadczeniu

Dziękuję bardzo za pomoc!
Czyli teraz wystarczy ze wypelnimy ten dokument i wyślemy go do Familienkasse Bautzen,tak? Czy musimy jeszcze dodatkowo coś pisać do tego odwołania?
Nigdy wczesniej nie pisalam zadnego odwołania i niebardzo wiem jak to zrobic a tym bardziej po niemiecku(nie znam języka)Jeśli można to proszę o podpowiedz jak to zrobić

Witam, miałbym małe pytanie otóż od miesiąca jestemy z rodziną w niemczech zameldowani, dostałem do wypełnienia wniosek o kindergeld, jest tam rubryka o tym czy w ciągu ostatnich 5 lat byłem zatrudniony tam wpisuje pracę w polsce z tego co się domyślam natomiast druga sprawa jest o własną działalność gospodarczą miałem taką w polsce ale obecnie już jej nie mam mam to tam wpisać czy nie?

Nazwisko i imie miejscowosc, data
Adres

An die
Familienkasse - Miejscowoosc (oldenburg
Adres

Kindergeldnummer Wpisac Kindergeld numer

Ihr enscheid vom Data Pisma na ktoreskladamy odwolanie

Einspruch

Gegen den Bescheid vom --data--- lege ich hiermit ein Einspruch.
Die in og. Bescheid erwänte Grunde entsprechen nicht den Tatsachen.
Ich erfuehle trotz Ihre Behauptungen die vorausetzungen aus den § 62 EStG.
Als beweis schicke ich Ihnen die Kopie des Steurnachweises und Steuernummer.

mit frudlichen Grüssen
podpis
Do tego trzeba zalaczyc dokumenty dotyczace placenia podatku i wszystkich innych rzeczy socjalnych w niemczech. Prosze to wyslac listem poleconym a dodatkowo mailem adressy znajdzie Pani napismie z decyzja.
Dodatkowo mozna zlozyc nowy wniosek o Kindergeld w nowym miejscu pracy. Dziwi mnie tylko bo to zawsze zalatwia pracodawca i pozniej rozlicza sie z Kindergelkassa.
Zycze szczescia.moderacja

Dziekuję bardzo za pomoc :D
A tak jeszcze odnośnie tego dokumentu do Urzędu Skarbowego,to trzeba iść do skarbówki w mieście w którym znajduje sie zakład pracy i tam złożyć i co wtedy czekać aż mi coś odeślą i to wtedy załączyć do odwołania tak? Dobrze to rozumiem?

Stach12 bardzo ci dziękuję za pomoc i byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie adresu mailowego,bo napewno miałabym jeszcze kilka pytan.
Piszesz że można dodatkowo złożyć nowy wniosek o Kindergeld w nowym miejscu pracy-niebardzo rozumię,mój mąż od stycznia pracuje cały czas w tej samej firmie,więc o co tu chodzi.

jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam Aga

stach12 - gdybyś był tak dobry i powiedział, jak rozumiesz tekst:
"Sie sind in das soziale Sicherungssystem in Polen integriert und unterliegen den Rechtsvorschriften dieses Staates (Art. 11 ff. Verordnung (EG) Nr. 883/2004). Die dortigen Rechtsvorschriften sehen einen Anspruch auf Familienleistungen (Kindergeld) oder dem deutschen Kindergeld vergleichbare Leistungen vor.

Eine Gewąhrung von deutschem Kindergeld ist deshalb gemass 65 Abs. 1 Nr. 2 EStG ausgeschlossen.

Dalej w mojej decyzji odmownej miałam dokładnie to samo (słowo w słowo), co agaka28. Wynika z tego, że tamtajsi urzędnicy każdy lub prawie każdy polski przypadek traktują jednakowo z góry. Dla wszystkich mają jesen oklepany tekst.

Oczywiście wysłałam wczoraj ponaglającego e-maila do Familienkasse i nie otrzymałam nawet potwierdzenia odczytu!!!
Więc wyślę jeszcze za potwierdzeniem odbioru pocztą!I w przyszłym miesiącu znowu. Jak się nie określą do końca roku, to złożę ponownie dokumenty w drugiej Familienkasse i zobaczymy, czy odpiszą mi ten sam oklepany tekst.

Panstwo jestescie zintegrowaniu do polskiego systemu socjalnego i dlatego podlegaja Panstwo przepispm tegpo Panstwa (Art. 11 ff...................). Tamtejsze przepisy prawne przwiduja prawo do podobnych swidczen rodzninnych ( rodzinne) jak niemiecki kindergeld.
Z tego powodu przyznanie rodzinnego zgodnie z 65 punkt 1 nr 2 EstG jest niemozliwe.

To tyle tlumaczenia prosze przeslac odwolanie. moderacja -regulamin§10
http://forumprawne.org/misc.php?do=cfrules

Dziękuję Ci bardzo stach12!!!
Ja również mniej więcej tak to zrozumiałam. Wysłałam odwołanie. A oni przysłali odpowiedź na moje odwołanie, że właśnie te druki A1 czy E101 (przesłał je im zakład pracy męża) są niewystarczające. Na zapytanie dlaczego nieodpowiedzieli do tej pory, cisza z ich strony. Dodam, że wszelkie pisma były wysyłane poleconym za potwierdzeniem odbioru. W międzyczasie jeszcze ROPS dosłał im dokumenty potwierdzające, że w Polsce nie należy nam się rodzinne. Nie wiem czego jeszcze oczekują?Bo cierpliwości to zaczyna mi już brakować po półtora roku:)

witam wszystkich na forum
przejrzałam szczegółowo strona po stronie każdy wpis, niestety na moje pytanie nie ma odpowiedzi.
jestem na etapie wypełniania wniosku o Kindergeld w wersji dwujęzycznej, którą mój mąż otrzymał w Familien Kasse i tam w tym wniosku jest punkt 8 dotyczący tego czy mój mąż czyli wnioskodawca otrzymywał zasiłek i tam jest wymienionych kilka tytułów i zgodnie z prawdą chcę zaznaczyć że przebywał na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku przy pracy, tylko szczegół jest taki że pieniążki opłacał za zwolnienie ZUS w Polsce bo mój mąż jest pracownikiem oddelegowanym przez polską firmę do pracy w Niemczech a wypadek miał miejsce w 2011 roku. Nich ktoś mi może podpowie jak ja mam to napisać czy mam napisać po Polsku ZUS czy na Nimiecki przetłumaczyć i jak to ewentualnie brzmi.
Ja wiem ze to pytanie może być dziwne, ale nie wiem co zrobić bo nie chcę kłamać

Prosze sie z tym pytaniem zwrocic do wojewodzkiego osrodka polityki spolecznej tam gdzie sie zalatwia te wnioski w Polsce oni powinni dac na to pytanie wyczerpujaca odpowiedz.
Moim zdaniem nalezy sie to Pani tylko do czasu przebywania meza w niemczech i inno do czasu placenia tam podatku,
Podkreslam takie jest moje zdanie i byc moze sa od tego wyjatki.

Proszę o informację czy kindergeld może być przelewany bezpośrednio od Familienkasse na moje konto w Polsce? Mąż pracuje w De,posiada tam konto bo prowadzi firmę. Ja z dziećmi jestem w Polsce i wolałabym aby te pieniądze trafiały od razu do nas a nie przechodziły przez konto męża w De.

moga byc ptzelane bezposrednio do polski. Ale o tym na czyje konto sa wplacane decyduje wnioskodawca i przypuszam ze u Pani jest to maz i on musi z takim wnioskiem wystapic

Witam od roku pracuję w niemczech i pobieram KG na dwoje dzieci jednak jest to suma pomniejszona o 40 euro wniosek skladalem przez Urząd Marszałkowski . Co powinienem zrobić aby otrzymywać całość.
Dziękuję

Prawdopodobnie pobierany jest w Polsce Rodzinne i o te kwote pomniejszony jest Niemiecki zasilek jezeli tak nie jest napisac pismo z prosba o wyjasnienie i podstawe prawne na ktorej to podstawie jest pomniejszony KG

Powrót