E
Ensis
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
OK. Przykra to wiadomość 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Zapewne poinformowano was, ze rodzinne sie nie nalezy, ale 500+ owszem na drugie i kazde kolejne dziecko. To jednak nie zmienia faktu, ze zarówno na rodzinne jak i na 500+ musicie złożyć wnioski w Pl w celu otrzymania odmownej będź też nie decyzji. Bowiem tylko taka decyzja jest podstawą dla FK do wystawienia pozytywnej będz negatywnej decyzji i jej uzasadnienia!Ensis napisał:No ale zostaliśmy poinformowani na samym początku, że skoro tylko ojciec pracuje w Niemczech, a mama tu zajmuje się dziećmi, to nie przysługuje to 500+
santoro napisał:Dzień dobry.
Szukałam, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi.
Ojciec dziecka od 2013 przebywa w Niemczech. Ja z dziecmi w Polsce. Na początku 2017r. otrzymał uprawnienia do zasiłku Kindergeld, razem z wyrównaniem za poprzednie lata. Od tego czasu przelewał mi kwotę aliementów +50% kindergeld.
Otrzymałam też część pieniędzy z wyrównania. Natomiast, nie mogę dojść z nim do porozumienia w kwestii pozostałej, zaległej kwoty - on twierdzi, że conajmniej połowa z niej również nalezy się jemu i nie chce dojść do porozumienia.
Nawet zakładając, że ma racje, powinien mi przekazać jeszcze dość dużą kwotę, której przekazać w żaden sposób nie chce.
Aliementy, które mi przekazuje, nie są ustalone sądownie, do tej pory udawało nam się dogadywać.
Czy ktoś z obecnych mógłby mi pomóc odnaleźć odpowiednie przepisy, które regulują kwestię otrzymania zaległych wypłat od ojca dziecka? Jakie mam możliwości egzekwowania tych pieniędzy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
nika44 napisał:Musisz przynajmniej 183 dni, czyli pół roku w roku pracować w de żeby podlegać nieograniczonemu obowiazkowi podatkowemu i dopiero możesz złożyć wniosek do FK.
nika44 napisał:Dokładnie tak.
kaffee napisał:Dziękuję za odpowiedź, ale absolutnie nie mogę się z nią zgodzić. Wprowadza pani w błąd.
Załóżmy, że pracuję od stycznia tego roku do maja włącznie (w sumie 5 miesięcy, czyli wg.pani nie mogę jeszcze ubiegać się o KG bo muszę przepracować pół roku), następnie w listopadzie ponownie zatrudniam się do pracy w Niemczech. Zgodnie z tym co pani napisała to w grudniu będę mogła złożyć wniosek na KG. Ale.....od tego roku zmieniły się przepisy, więc Familienkasse wypłaci mi wstecz tylko za 6 miesięcy (za miesiące od stycznia do maja przepadnie mi zasiłek z Niemiec). Dzięki takim poradom jakie tu Pani udziela, zakładając że mam 3 dzieci, a drugi rodzic w Polsce nie pracuje (czyli nie przysługuje 500+) byłabym do tyłu o 2940 euro!!! czyli ok 12 tysięcy zł. Całe szczęście, że znalazłam firmę która mi pomogła (nie wiem czy to dużo czy mało ale za całość zapłaciłam 700 złotych). Wniosek złożyliśmy po przepracowaniu pierwszego miesiąca i otrzymaniu pierwszej wypłaty i po 6 tygodniach od złożenia wniosku miałam Kindergeld na koncie.
Napisała Pani również, że należy w danym roku przepracować przynajmniej 183 dni w DE żeby ubiegać się o Kindergeld. Jak to pani rozumie? Czy jeśli co roku będę pracować po 5,5 miesiąca w roku to Kindergeld nie będzie mi się należał?
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Ciężko pracujemy, z daleka od naszych rodzin i jeszcze udzielane są porad mijające się z prawdą. Fajnie, że pani pomaga ale proszę najpierw sprawdzić stan prawny/faktyczny. Do kogo później mieć pretensje jeśli stracimy przez takie rady nawet i kilka tysięcy euro?
Dzieci mieszkają w Polsce i nie mamy obywatelstwa niemieckiego. Otrzymałam 2 decyzje (wydane w tym samym dniu przez FK). Jedna decyzja jest odmowna "Bescheid über Kindergeld nach Einkommensteuergesetz EStG" natomiast druga decyzja jest pozytywna "Bescheid über Kindergeld nach dem Bundeskindergesetz BKGG".nika44 napisał:Założyłam, że Twoje dzieci są w Pl i mają polskie obywatelstwo. Jesli dzieci mieszkają poza DE to składanie wniosku przed uzyskaniem nieograniczonego obowiązku podatkowego, czyli 183 dni w roku, nie ma sensu, gdyż otrzyma się decyzję negatywną. Wniosek mozna złozyć zawsze. Decyzja moze być tylko rózna.
Problemów z FK się nie spodziewam, ponieważ firma która mi to załatwiała jest sprawdzona i polecona przez znajomych, głupia nie jestem żeby pakować się w firmę krzak i w kłopoty!nika44 napisał:P.S
Cieszę sie ze znalazłas dobrą i skuteczną firmę. Mam tylko nadzieję ze ta firma nie wciągnie Cie w długi.
kaffee napisał:Dzieci mieszkają w Polsce i nie mamy obywatelstwa niemieckiego. Otrzymałam 2 decyzje (wydane w tym samym dniu przez FK). Jedna decyzja jest odmowna "Bescheid über Kindergeld nach Einkommensteuergesetz EStG" natomiast druga decyzja jest pozytywna "Bescheid über Kindergeld nach dem Bundeskindergesetz BKGG".
Kindergeld należy się nawet w sytuacji kiedy przepracowało się jeden miesiąc w DE i jest się w stanie to udokumentować.
Problemów z FK się nie spodziewam, ponieważ firma która mi to załatwiała jest sprawdzona i polecona przez znajomych, głupia nie jestem żeby pakować się w firmę krzak i w kłopoty!
Pozdrawiam![]()
Dziękuję za linka, zapoznam się.nika44 napisał:https://www.kindergeld.org/kindergeld-fuer-auslaender.html
Proponuję poczytać powyższy link, a zwłaszcza zagadnienie dotyczące miejsca zamieszkania i zwyczajnego pobytu.Nie wiem jakich trików Twoja firma użyła, ale tutaj jest mnóstwo ludzi, którzy po latach muszą oddawać pobrany nieprawnie Kg.
nika44 napisał:Moim zdaniem nie mozna na razie stwierdzić, czy Ty jesteś unbeschränktsteuerpflichtig in DE!!! A to tu ma zasadnicze znaczenie, a to okaże się dopiero jak się rok 2018 skończy! Dlatego uwazam, że nastąpiła w Twoim przypadku pomyłka. Poza tym zastanawiające jest w jaki sposób Twoje dziecko otrzymało Steuer-Id Nr. skoro mieszka w Pl ??? A to jest tez warunek do otrzymania KG.
nika44 napisał:Dlatego, ze dalej dzieją się cuda na patykach niemiecki rząd chce uwarunkować KG od tego, czy dziecko uczeszcza w De do szkoły czy nie. Nie wiadomo jedynie co z dziecmi które jeszcze nie podlegają obowiązkowi szkolnemu. Czas pokaże.
nika44 napisał:https://www.gesetze-im-internet.de/estg/__62.html
U góry link z ustawy o podatku.
Myślę, że dyskusja w tym temacie dalej między nami jest zbedna, gdyz ja będe obstawała przy swoim.
Też chętnie poczytam co inni mają do powiedzenia w tej sprawie.nika44 napisał:Moze wypowiedzą się inni.
.nika44 napisał:https://www.kindergeld.org/kindergeld-fuer-auslaender.html
.... ale tutaj jest mnóstwo ludzi, którzy po latach muszą oddawać pobrany nieprawnie Kg..
ildiko napisał:To nie jest "prawomocna" decyzja, to jest jedynie "ustanowienie", ot takie sobie urzędowa mowa w Niemczech, a ta różnica robi właśnie tę różnicę... Plus podany na decyzji paragraf 68 EStG. Ten jest najczęstszym powodem do zwrotu niesłusznie pobranego Kindergeld.
kaffee napisał:I dalej będzie Pani wprowadzać ludzi w błąd?
Ten link, który Pani wkleiła dotyczy EStG, natomiast ja otrzymałam Kindergeld na podstawie BKGG jako podatnik podlegający ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu "beschränkt steuerpflicht".
Też chętnie poczytam co inni mają do powiedzenia w tej sprawie.
ildiko napisał:To nie jest "prawomocna" decyzja, to jest jedynie "ustanowienie", ot takie sobie urzędowa mowa w Niemczech, a ta różnica robi właśnie tę różnicę... Plus podany na decyzji paragraf 68 EStG. Ten jest najczęstszym powodem do zwrotu niesłusznie pobranego Kindergeld.
kaffee napisał:Dziękuję za linka, zapoznam się.
Triki wobec niemieckich urzędów???? Dlaczego uważa Pani, że firma której zleciłam pomoc w uzyskaniu KG użyła jakiś trików w celu uzyskania pozytywnej decyzji w sprawie KG? Czy słyszała Pani o trikach, które można stosować w niemieckich urzędach??? Jestem chyba ostatnia osobą na świecie, która szukałaby kłopotów dla siebie i swojej rodziny.
Ja z pomocą tej firmy wypełniłam wniosek oraz załączniki, dostarczyłam m.in. potwierdzenie zameldowania (całej rodziny tj. rodzice + dzieci) oraz udokumentowałam że pracuję w DE. Dlaczego miałabym oddawać pieniądze do Familienkasse? Bo nie przepracowałam w dany roku min. 183 dni??? Czy zna Pani kogoś kto z tego powodu musiał oddawać pieniądze???? Ja znam osoby, które na własne życzenie musiały robić zwrot niesłusznie pobranego Kindergeld, np. ktoś prowadził Gewerbę ale przez kilka miesięcy nie wystawił ani jednego rachunku (tzn. nie płacił podatku), ktoś inny przebywał na zwolnieniu lekarskim płatnym przez ZUS (nie poinformował o tym fakcie FK i po czasie jak to wyszło - to FK zażądała zwrotu KG), ktoś inny przerwał pracę w DE, nie zgłosił tego faktu do FK i też musi zwracać, dziecko przerwało studia itd... .
Nie, zapewniam Panią że nie nastąpiła tu żadna pomyłka. Moje dzieci nie mają nadanego Steuer-Id.
Co do planów Bundestagu nie mogę się odnieść. Poczekajmy na fakty.