Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a co wg Ciebie jest niefortunnie ułożone ? w mojej ocenie jest wszystko ok. nie ma żadnych podstaw do kwestionowania.

art. 324 k.p.c. - (...) Sędzia, który przy głosowaniu nie zgodził się z większością, może przy podpisywaniu sentencji zgłosić zdanie odrębne i obowiązany jest uzasadnić je na piśmie przed podpisaniem uzasadnienia (...).

Poprawna odpowiedź według klucza nie mówi nic o obowiązku uzasadnienia zdania odrębnego

Też się złapałem na słowo "wyłącznie" przy zakazie opuszczania kraju i zmieniłem na B. Jednak w kluczu jest dobra odpowiedź.
Co do odrabiania strat na kazusach sprawa prosta nie jest. Niewiele osób uzyskuje mniej niż 20 punktów. Chociaż jeżeli ktoś do 115 z testu dołoży 40 na kazusach to możliwe, że zapewni sobie miejsce w KSSiP. Myślę, że próg będzie w granicach 155 punktów.

Kwestia trudności kazusów, prawda jest taka, że pojedyncze punkty będą mieć znaczenie, wystarczy zobaczyć ile ludzi oscyluje w granicach 123,122,121,120,119 punktów ;)

Holmes10 napisał:
Poprawna odpowiedź według klucza nie mówi nic o obowiązku uzasadnienia zdania odrębnego

nie wprost, ale kontekst zdania jest jasny. Poza tym, pozostałe odpowiedzi nie pasują w żaden sposób.

DonAlex napisał:
Kwestia trudności kazusów, prawda jest taka, że pojedyncze punkty będą mieć znaczenie, wystarczy zobaczyć ile ludzi oscyluje w granicach 123,122,121,120,119 punktów ;)

i właśnie między tymi osobami rozegra się walka

Wierzcie mi, wyniki z kazusów są baaardzo losowe i na pewno będą i tacy co będą mieć 140+20 i 120+50.

Dokładnie. Kazusy są nieprzewidywalne. Komuś podejdą, komuś nie, zawsze odpada sporo osób z powodu braku tylko 0,5 pkt czy 1,0 pkt.

Co się dzieje gdy np. 30 osób będzie ex equo np. na 280 miejscu, przyjmą 310 osób ?

Do takiej sytuacji nie dojdzie, bo w przypadku identycznej liczby punktów wyżej na liście będzie osoba z lepszymi kazusami.

Tak. Chyba, że wynik z kazusów byłby taki sam to wtedy wszyscy zajmują miejsce 280. ex aequo.

Hm, czyli punkt z testu są de facto mniej wartościowe niż z kazusów ?

Może ktoś polecić jakiś tani i w miarę schludny hotel z parkingiem w Krakowie ;) ?
P.S. Ostatnio nocowałem u rodziny więc nie interesowałem się tematem ale teraz planuję cały weekend żeby przy okazji zwiedzić miasto królów ;)

Zastanawia mnie, jak wyglądają akty prawne, dostępne w trakcie rozwiązywania kazusów.
Jeśli w poprzednich latach była poruszana jakaś pojedyncza kwestia np. z Prawa budowlanego, to dostępny był wyciąg z tej ustawy czy cała ustawa?
Swoją drogą mam nadzieję, że jednak z prawa publicznego będzie tylko kpa, ppsa i ustawy samorządowe ;)

Witam, ja trochę z innej beczki. Otóż rozważam podróż z Trójmiasta do Krakowa samochodem, ale jazda samemu tyle kilometrów to ani przyjemność ani oszczędność. Gdyby ktoś był zainteresowany wspólną podróżą to proszę o priv;)

Nie wiem skąd ten pomysł bo zgodnie z ustawą o KSSiP o miejscu na liście kwalifikacyjnej decyduje suma punktów uzyskanych przez kandydatów w konkursie. Jeżeli 2 lub więcej kandydatów uzyska taką samą liczbę punktów, wszystkich tych kandydatów umieszcza się na jednym miejscu na liście kwalifikacyjnej.

art. 22 - O miejscu na liście kwalifikacyjnej decyduje suma punktów uzyskanych przez kandydatów w konkursie. Jeżeli 2 lub więcej kandydatów uzyska taką samą liczbę punktów, wszystkich tych kandydatów umieszcza się na jednym miejscu na liście kwalifikacyjnej.

Ostatnia edycja:
Kell7 napisał:
Zastanawia mnie, jak wyglądają akty prawne, dostępne w trakcie rozwiązywania kazusów.
Jeśli w poprzednich latach była poruszana jakaś pojedyncza kwestia np. z Prawa budowlanego, to dostępny był wyciąg z tej ustawy czy cała ustawa?
Swoją drogą mam nadzieję, że jednak z prawa publicznego będzie tylko kpa, ppsa i ustawy samorządowe ;)

cała ustawa, wyciąg ułatwiłby sprawę :D

misia_2017 napisał:
art. 22 - O miejscu na liście kwalifikacyjnej decyduje suma punktów uzyskanych przez kandydatów w konkursie. Jeżeli 2 lub więcej kandydatów uzyska taką samą liczbę punktów, wszystkich tych kandydatów umieszcza się na jednym miejscu na liście kwalifikacyjnej.

Ale przecież tegoroczny konkurs odbywa się według przepisów sprzed nowelizacji. A według poprzedniego brzmienia art.22 kazusy decydują

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót