Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Myślicie, że pojawi się dzisiaj test oraz prawidłowe odpowiedzi?

Ktoś wcześniej dał nieprawidłową odpowiedź na pytanie o Decyzję Europejską. Prawidłowa odpowiedź na to pytanie to A. Komisja Europejska. Koleżanka znalazła ten akt prawny, chociaż nie było łatwo. :)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2011.286.01.0004.01.POL

Art. 4 ust 5

,,Członkowie są powoływani przez Dyrektora Generalnego Dyrekcji Generalnej do Spraw Wewnętrznych w Komisji spośród osób, które odpowiedziały na zaproszenie do składania kandydatur (zob. załącznik do niniejszej decyzji)."

Chyba, że chodzi o inną decyzję i o inną grupę. Nie pamiętam dokładnej treści pytania.

Z drugiej strony nawet w załączniku do tej decyzji stanowiącym zaproszenie do składania kandydatur jest używane sformułowanie ,,Komisja powołuje''. Pewnie jest tak dlatego, że Dyrekcje Generalne są po prostu pionami administracyjnymi Komisji Europejskiej, więc dyrektor takiej DG działa w ramach KE. Konkretnie powołuje Dyrektor DG do Spraw Wewnętrznych działając jako urzędnik Komisji, natomiast nie powołuje ich kolegium komisarzy, czyli Komisja Europejska sensu stricto. Tak bym to widział, a jaka jest rzeczywiście odpowiedź poprawna i czy nie można uznać, że obydwie są poprawne, to się dowiemy;). Niewątpliwie odpowiedź z dyrektorem generalny jest identyczna jak brzmienie przepisu, a skoro, żeby uniknąć problemów z interpretacją twórcy pytań raczej starają się unikać kombinowania z odpowiedziami, to brałbym za pewnik odpowiedź ,,żywcem wyjętą" z przepisu.

Ostatnia edycja:
Czyli co do trudności testu sa mieszane odczucia? Ciekawe jaki bedzie prog punktowy, jak myślicie?

U mnie 125/126 bo nie pamiętam jak w jednym zaznaczyłem.

W 98 pytaniu błąd w kluczu odpowiedzi?

Tak w 98 błąd w kluczu. Dali d a ma być c. Jak go teraz zgłosić do komisji, czy jest gdzieś adres e-mail?

Nie ma błędu. Pytanie jest sformułowane w podchwytliwy sposób. Też się na to dałem nabrać...

To nie jest błąd. Ma przekraczać 200.000, wiec prawidłowa odpowiedź to 250.000.

ja 133/150 na pewno dobrze (chyba, że mazakiem gdzieś wyjechałem) :D no i + 4 pytania, w których nie pamiętam co ostatecznie zaznaczyłem :P na kilku pytaniach się przejechałem, bo ich chyba nie doczytałem, ale wynik może być :P powalczymy w kazusach mam nadzieję :D

w moim odczuciu był prostszy niż rok temu, ale rok temu test był najtrudniejszy w historii :) w porównaniu do testów, które pojawiały się w pierwszych konkursach wstępnych to tegoroczny test był na pewno trudniejszy i pod względem trudności bym go zakwalifikował w pierwszej 3 :)

Oczywistym jest ze swoimi wynikami dzielą się głównie osoby, którym poszło naprawdę dobrze. Reszta milczy :)

DonAlex napisał:
Czy ten test był tak naprawdę taki prosty ?

Czy "tak" na pewno chciales umieścić w tym zdaniu ? :D
Prawda, był prosty. Trzeba jednak uwzględnić całą szopke organizacyjną, która trwa zdecydowanie za dlugo, a to stresuje i dekoncentruje piszącego.
Musieli zrobić taki "prosty" test z uwagi na ilość osób, ktora przechodzi do kolejnego etapu.

ja sobie pobieżnie przejrzałam test, chyba faktycznie prostszy niż rok temu, ale na pewno nie był łatwy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót