B
Bayerlein
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 98
PannaAnna1993 napisał:Na ile obstawiacie ostateczny próg?
155-160 punktów ze wskazaniem na drugą liczbę.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Bayerlein napisał:155-160 punktów ze wskazaniem na drugą liczbę.
Chyba nie do końca zrozumiałeś moje wcześniejsze posty, więc w prostszej, nieco przystępniejszej formie je Tobie wytłumaczę:HouseMD napisał:Zobaczymy na ile Ty napiszesz kazusy bo tak sie sklada ze wszystkie osoby ktore z kazusow uzyskaly powyzej 40 pkt mialy bardzo dobry wynik z testu.
Masz rację... Każda praca jest oceniana w taki sam, chory, sposób. Jedni tracą punkty, bo nie napisali o czymś, czego pytanie od nich nie wymagało. Inni dostaną punkty za coś, o co nie byli pytani (ale przecież trzeba dać im kilka punktów na pocieszenie, bo nie może być tak że jak nie odpowiesz na pytanie to dostajesz 0). Czysta loteria, co zresztą wiele osób przyznaje pisząc, że przed kazusami warto mieć spory zapas punktowy "bo z oceną kazusów nigdy nic nie wiadomo".HouseMD napisał:Kazda praca oceniana jest tak samo
Nigdzie tak nie napisałem. Stwierdziłem jedynie, że dawanie/odejmowanie punktów za nieodpowiadanie na temat jest chore i w mniejszy lub większy sposób wypacza wyniki egzaminu. Jeden może w ten sposób stracić kilka punktów, inny zyskać. A to wszystko w zależności nie od wiedzy (i merytorycznej odpowiedzi), a od intuicji i domyślenia się "co mam jeszcze napisać, mimo że w autor kazusu mnie o to nie pyta".HouseMD napisał:i nie jest tak ze dzieki laniu wody mozna strzelic nagle 50 pkt.
Skoro mam opisywać daną instytucję, to może powinienem dodać jeszcze jej rys historyczny? Albo opisać jak podobną instytucję rozwiązano np. w innych krajach? No co... Tak na wszelki wypadek. Bo a nuż w kluczu jakiś chory umysł przewidział za to kilka bonusowych punktów (mimo, że ma się to nijak do treści pytania). Bawmy się dalej we wróżbitów, zamiast merytorycznie odpowiadać na pytania...HouseMD napisał:Odpowiedz na pytania a potem opisz instytucję na wszelki wypadek i juz masz punkty.
Z tego co widzę zazwyczaj wahał się wokół 130-138 kt. Stawiam, ze w tym roku może być trochę wyższy - około 145 pkt.PannaAnna1993 napisał:Na ile obstawiacie ostateczny próg?
natalis napisał:Z tego co widzę zazwyczaj wahał się wokół 130-135 pkt. Podobnie będzie pewnie i w tym roku.
jakubn napisał:Chyba ta jedynka z przodu niepotrzebna i miałaś na myśli, że trzeba mieć 30 - 35 pkt w drugim etapie :-D
Biorąc pod uwagę ilość uczestników przystępujących do drugiego etapu nastawiałbym się na coś w okolicy 160 pkt. Chyba, że kazusy okażą się trudniejsze niż zazwyczaj, wtedy próg może nieco polecieć w dół.
natalis napisał:Spójrz na listy kwalifikacyjne z poprzednich lat - dostawały się osoby z suma oscylującą wokół 130-138. Aczkolwiek również uważam, ze w tym roku pójdzie w górę, o ile nie zrobią czegoś ultratrudnego.
natalis napisał:Spójrz na listy kwalifikacyjne z poprzednich lat - dostawały się osoby z suma oscylującą wokół 130-138. Aczkolwiek również uważam, ze w tym roku pójdzie w górę, o ile nie zrobią czegoś ultratrudnego.
PannaAnna1993 napisał:Chyba źle patrzysz.
Ja przejrzałam listy i najwyższy próg 280 miejsca - to 161 p. (i to chyba 3 lata wstecz gdzie test był nieporównywalnie łatwiejszy).
W 2015 - próg wyniósł 148 p - i to był próg najniższy.
Oczywiście progi ostateczne w ww. latach były wyższe bo przyjmowano mniej osób. Ja mówię o 280 miejscu - czyli takiej sytuacji jaką mamy obecnie.
Widać to zwłaszcza po wynikach z lat ubiegłych. Najlepsza osoba napisała kazusy na 55 pkt, druga osoba dostała 50 pkt, a cała reszta kandydatów osiągnęła jeszcze gorsze wyniki na poziomie 40-65% (czyli solidnej 2 albo 3 na studiach, a mówimy bardzo często o osobach, które test rozwiązały niemal bezbłędnie).HouseMD napisał:Mozna krytykowac klucz ale jednoczesnie nie uniemozliwia to efektywnego przygotowania sie do II etapu.
mmd01 napisał:Widać to zwłaszcza po wynikach z lat ubiegłych. Najlepsza osoba napisała kazusy na 55 pkt, druga osoba dostała 50 pkt, a cała reszta kandydatów osiągnęła jeszcze gorsze wyniki na poziomie 40-65% (czyli solidnej 2 albo 3 na studiach, a mówimy bardzo często o osobach, które test rozwiązały niemal bezbłędnie).
Cóż... Ciężko uzyskać lepszy wynik, jeśli klucz oczekuje podania składu atmosfery Ziemi albo gęstości zaludnienia Kambodży...
mmd01 napisał:Z jednej strony mamy słowa wykładowcy z KSSiPu, z drugiej opublikowane klucze z lat ubiegłych, po których każdy może sobie wyciągnąć własne wnioski.
W danym kazusie pada pytanie o A, a w kluczu dotyczącym tego pytania widzimy, że punkty przyznawane są za udzielenie odpowiedzi A, B, C i jeszcze D. Nie dziwota, że wyniki są słabe. Kandydaci udzielają konkretnej i wyczerpującej odpowiedzi A ale tracą punkty, bo nie lali wody i "na wszelki wypadek" nie dodali jeszcze B, C, D mimo, że pytanie tego od nich nie wymagało.
Jak powiedziałem wcześniej, w tej chwili kończę powtórkę kodeksów, ale na 1-3 dni przed drugim etapem wrócę do kazusów i będę mógł podać konkretne przykłady, o które mi chodzi.
natalis napisał:Wspomniany wykładowca odniósł się do zarzutów dotyczących klucza, które są dość powszechnie znane ( to forum również jest przez nich czytane) Stwierdził, ze wbrew pozorom i naszym przekonaniom to błędy przede wszystkim decydują o tak niskiej punktacji.
Nie mi to rozstrzygać. Klucze są nielogiczne, ale stanowią podpowiedz, ze oprócz odpowiedzi na pytanie trzeba pisać o wszystkim co się na dany temat wie.
Macie może swoje typy na treść kazusów ? Jakich instytucji może dotyczyć stan faktyczny ?
PannaAnna1993 napisał:Przerobiłam juz wszystkie z lat wstecz i wiem jedno - pojawić się może wszystko. Praktycznie kazusy zawsze były inne.
Te z karnego w zakresie błędów popełnionych w postępowaniu są dość powtarzalne.
Natomiast prywatne - loteria. Miło byłoby gdyby dali kazus np ze spadków - ten z 2015 wprost wymarzony.