Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wyniki wbrew pozorom mogą jeszcze dzisiaj się pojawić ;). Nie na co nas nakręcać, nikt nie dawałby kasy na nasze szkolenie, skoro jej nie zwracamy :).

Grzegorz002 napisał:
Czekamy do nocy czy lepiej dać sobie już spokój?

A co, idziesz już spać? :D Chyba warto sprawdzać aż do 24. A o 8 rano zrobić awanturę w KSSiPie.

aż strach pomyśleć jak sie Ciebie przestraszą!

Przyzwyczajacie się, tak szkoła traktuje aplikantów ...

Milutka28 napisał:
Wyniki wbrew pozorom mogą jeszcze dzisiaj się pojawić ;). Nie na co nas nakręcać, nikt nie dawałby kasy na nasze szkolenie, skoro jej nie zwracamy :).

racja grunt to zdrowe podejście i nie ma co się zamartwiać na przyszłość :)

Proszę krakowian o stawienie się tam o 8 z transparentem: "Miarka się przebrała!", a potem strajk okupacyjny!

Zważywszy na godzinę, nie liczyłabym dzisiaj na publikacje. Ale jutro pewnie ogłoszą w przedpołudniowych godzinach.

To dobry test cierpliwości dla przyszłych aplikantów - przyzwyczajajcie się, na wyniki sprawdzianów można czekać nawet półtora miesiąca ;)

Martin0235 napisał:
To dobry test cierpliwości dla przyszłych aplikantów - przyzwyczajajcie się, na wyniki sprawdzianów można czekać nawet półtora miesiąca ;)

To jak to wygląda w praktyce, pisze się drugi sprawdzian gdy ten pierwszy nie został jeszcze sprawdzony ?

raczej na aplikacji to testów się nie pisze ;d

Tak, czasami pisze się kolejny sprawdzian nie mając wyników z poprzedniego.

a tak z ciekawości, czy jeżeli np w razie odmowy zmiany miejsca zamieszkania po egzaminie sędziowskim/prokuratorskim na jakich stanowiskach można "odpracować" stypendium, żeby go nie zwracać? trzeba startować w konkursach np na asystentow? Ja np w razie dostania się na tą aplikacje, wiem, że na pewno nie przeprowadzę się na drugi koniec Polski i chciałbym wiedzieć, czy żądanie zwrotu stypendium jest natychmiastowe po odmowie podjęcia obowiązkow asesora, czy może mam czas żeby gdzieś w tym szeroko pojętym "wymiarze sprawiedliwości" się załapać?

ja w sumie mam stały kontakt z kilkoma aplikantami z obecnej AO, bo robią praktyki u mnie w sądzie i strasznie narzekają, że członkowie komisji sprawdzają prace każdy po swojemu i wyniki nie są miarodajne, za taki sam błąd jeden egzaminator potrafi odjąć punkt, a inny nie odejmuje wcale :D poza tym część z nich ma stratę w granicy około 6 pkt i już się obawiają, czy starczy im miejsca na prokuratorskiej, bo ostatnio w ich grupach więcej osób zaczęło deklarować chęć kontynuowania aplikacji prokuratorskiej i porzucili marzenia o sędziowskiej po działce cywilnej i praktykach cywilnych w sądzie :D trochę wyszło na moje, bo im to mówiłem od roku, ale nie chcieli słuchać :P

Ostatnia edycja:
thrashat napisał:
a tak z ciekawości, czy jeżeli np w razie odmowy zmiany miejsca zamieszkania po egzaminie sędziowskim/prokuratorskim na jakich stanowiskach można "odpracować" stypendium, żeby go nie zwracać? trzeba startować w konkursach np na asystentow? Ja np w razie dostania się na tą aplikacje, wiem, że na pewno nie przeprowadzę się na drugi koniec Polski i chciałbym wiedzieć, czy żądanie zwrotu stypendium jest natychmiastowe po odmowie podjęcia obowiązkow asesora, czy może mam czas żeby gdzieś w tym szeroko pojętym "wymiarze sprawiedliwości" się załapać?

Nie od razu. Jest 6 lat w ciągu, których musisz przepracować 3 np. jako asystent/referendarz

@ thrashat jak dla mnie czytając ustawę o kssip szkoła może żadać zwrotu stypendium jeżeli nie przepracujesz 3 lat w wymiarze sprawiedliwości w ciągu 6 lat po egzaminie końcowym.

To prawda, na aplikacjach trzeba mieć dużo szczęścia. Mi się wydaje, że preferencje są podzielone, zresztą każdy mówi inaczej, a w ogóle to już po nas czarna wołga przyjeżdżała. Neon - najważniejsze, że słuchają :).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót