Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wybaczcie, jeśli ta kwestia już się pojawiła- pracuję obecnie na umowie zlecenie, mam stosunkowo krótki okres wypowiedzenia ( 2 tygodnie). W związku z tym mam wątpliwość, kiedy złożyć wypowiedzenie. Czy w dniu otrzymania decyzji czy też może w tym momencie. Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

brzeska mag napisał:
Wybaczcie, jeśli ta kwestia już się pojawiła- pracuję obecnie na umowie zlecenie, mam stosunkowo krótki okres wypowiedzenia ( 2 tygodnie). W związku z tym mam wątpliwość, kiedy złożyć wypowiedzenie. Czy w dniu otrzymania decyzji czy też może w tym momencie. Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

Bylebyś była po okresie wypowiedzenia w momencie rozpoczęcia aplikacji, a tak to bez różnicy.

Wiecie może kiedy mamy składać wnioski o Dom Aplikanta i gdzie znaleźć taki wniosek?

Dostało się zatem 310 osób, co oznacza największy rocznik w historii szkoły, jak Was pomieszczą to pojęcia nie mam ale gratulacje :)

A w 2016 niektórzy się tutaj wykłócali, że zarządzenia nie można zmienić ;). Akurat wtedy dotyczyło to progu punktowego na teście.

Nie podoba mi się to zarządzenie. Po pierwsze nie mam pojęcia w jaki sposób IX rocznik pomieści się w KSSiP skoro miejsca ledwo wystarcza dla obecnego rocznika AO liczącego 210 osób. Po drugie przyszedł mi do głowy wariant, w którym VIII i IX rocznika AP i odpowiednio AS będą mieli zajęcia w tych samych tygodniach przy jednoczesnym obcięciu limitów dla obecnej ogólnej (wszak my pójdziemy starym, czytaj "gorszym" programem). Wówczas w 1 tygodniu nie byłoby 310 osób lecz lekko ponad 200 (155 z nowego naboru + kilkadziesiąt z obecnej AO). Poza tym zastanawia mnie obecna polityka kadrowa - zakładając nawet optymistycznie, że cały rocznik AO przejdzie dalej, MS będzie musiało w ponad rok zgromadzić ponad 250 miejsc asesorskich sędziowskich i tyle samo prokuratorskich. Tyle miejsc nie zwalnia się co roku a nie wierzę że etaty będą blokowane przez lata. Może się okazać, że etatów asesorskich będzie mniej niż aplikantów bo ustawa nie gwarantuje aplikantom sędziowskim etatu (w przypadku prokuratorskich już tak).

Ja to osobiście jestem oburzona! Dla starszych roczników nie znalazła się kasa na dodatki dla osób spoza Krakowa, a raptem zwiększają limity przyjeć na i tak liczną aplikację. I bedą wypłacać pełne stypedium wraz z dodatkami dla kolejnych 30 osób. Przecież ta suma środków na ich stypedia wystarczyłaby na dodatki dla starszych roczników i nikt nie byłby rozgoryczony i zniechęcony do systemu podejścia szkoły do aplikantów, jak jest obecnie.

Wcale się nie zdziwie jak ten lepszy "sort" z tak udoskonalonym programem aplikacji (bo przecież pierwszy zjazd poświęćony etyce i dobremu wizerunkowi sędziemu) otrzyma etaty asesorów sędziowskich kosztem starszych roczników:x

Przyczyną jest to, że my jesteśmy już kimś w rodzaju starych aplikantów sądowych/prokuratorskich. Obecnie jest nowy, lepszy program i ci aplikanci będą preferowani. Mając na względzie limity przyjęć, jak i to że w ocenie skutków finansowych rozporządzenia ws stypendium przewidziano liczbę 280 a nie 310 aplikantów, uważam że obecni aplikanci AO mogą się za około 2 tygodnie niemile rozczarować limitami.

Co do miejsc asesorskich to wystarczy spojrzeć ile rocznie zwalnia się miejsc w sądach i prokuraturach. Jeżeli MS nie będzie przez lata blokować etatów to nie wystarczy dla wszystkich. W prokuraturze będzie gorzej bo tych miejsc jest o wiele mniej niż w sądach w skali kraju a po zakończonej asesurze konkursy na wolne stanowisko prokuratorskie nie będą formalnością. Za rok egzamin zdaje 130 aplikantów AP plus ponad 20 oblanych w tym roku. W kolejnym roku 90 aplikantów, potem pewnie około 100 z VIII rocznika a później 155 z rocznika IX. W 2018 nie będzie już takiej fali odejść jak w 2017 i będzie konkurencja. Wystarczy przeanalizować monitory z poszczególnych lat.

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Nie podoba mi się to zarządzenie. Po pierwsze nie mam pojęcia w jaki sposób IX rocznik pomieści się w KSSiP skoro miejsca ledwo wystarcza dla obecnego rocznika AO liczącego 210 osób. Po drugie przyszedł mi do głowy wariant, w którym VIII i IX rocznika AP i odpowiednio AS będą mieli zajęcia w tych samych tygodniach przy jednoczesnym obcięciu limitów dla obecnej ogólnej (wszak my pójdziemy starym, czytaj "gorszym" programem). Wówczas w 1 tygodniu nie byłoby 310 osób lecz lekko ponad 200 (155 z nowego naboru + kilkadziesiąt z obecnej AO). Poza tym zastanawia mnie obecna polityka kadrowa - zakładając nawet optymistycznie, że cały rocznik AO przejdzie dalej, MS będzie musiało w ponad rok zgromadzić ponad 250 miejsc asesorskich sędziowskich i tyle samo prokuratorskich. Tyle miejsc nie zwalnia się co roku a nie wierzę że etaty będą blokowane przez lata. Może się okazać, że etatów asesorskich będzie mniej niż aplikantów bo ustawa nie gwarantuje aplikantom sędziowskim etatu (w przypadku prokuratorskich już tak).

House, ale my idziemy innym programem, więc tu bym nie widziała niebezpieczeństw, zresztą są ustalone harmonogramy. To raczej problem IX rocznika, który bierze po nas asesury.

Z tymi dodatkami to słabo, widać że jednak dla niektórych kasa jest.

Ja bym raczej powiedziała, że to podniesienie limitów to kwestia rekompensaty za złe liczenie punktów.

Ostatnia edycja:
I jeszcze wyjdzie na to, że czeka nas niemiły los osób po starej sądówce.... o ile miałam jakiś dylemat co do wyboru dalszej drogi, to teraz wiem, że wybiorę prokuratorską, przynajmniej tam asesura dla aplikanta to coś pewniejszego

Przyznam ze jak okaże się ze chcą szukać oszczednosci na obecnym roczniku aplikacji ogólnej i "odsiac" część osób to ja poczuje się jak by mi ktoś dał w mordę. Mam nadzieje ze MS nie ma takich planów. Wystarczy ze ogolono nas na dodatkach.

No cóż, raczej nie trzeba będzie wyszukiwać tych 250 miejsc asesorskich. Sugerowałbym, że czeka nas niestety rywalizacja i przesiewy.

Tak naprawdę nie wiemy czy my dostaniemy pierwi propozycje objęcia asesur tj. obecny rocznik AO, czy też nas nie "przyblokują", czekajać na zbiorczą listę z dwóch lat, w końcu to tylko kilka miesięcy róznicy. A co ich obchodzi z czego wówczas będziemy opłącać rachunki? co już zresztą udowodniono

Ale co z tego że idziemy innym programem? My będziemy w innych grupach a idea sprowadza się do tego, by rozładować kumulację 310 osób w jednym tygodniu aplikacji. Poza tym skoro wszyscy z AO mają pójść dalej to jak się to ma do rozporządzenia ws stypendium? Tam dopięto wszystko dla 280 osób plus dla aplikantów AO a pieniędzy ponoć nie było na dodatki.

Jak się okaże, że w przypadku przyznania puli miejsc asesorskich dla VIII rocznika miałoby ich zabraknąć dla IX rocznika, to nie liczyłbym na etat. W takiej sytuacji aplikacja sędziowska to ogromne ryzyko bo pomijając już mozliwe zniesienie asesury, to przecież pojawia się realne zagrożenie, że słabiej pójdzie egzamin i o asesurze można pomarzyć. A jeśli ktoś z VIII rocznika by egzaminu nie zdał to poprawkę będzie zdawał rywalizując z aż 155 aplikantami z nowego programu. Super.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jakby to można było logistycznie ogarnąć. Sądzę, że nie przewidywali tej wpadki na wstępnym i z tego powodu podnieśli te limity, bo inaczej byłby skandal medialny. Trzeba zachować spokój, bo kolejne teorie co do naszego dalszego bytu niepotrzebnie nakręcają.

Ja przyznam, że ta aplikacja mnie coraz bardziej zniechęca. Okłamano nas, że nie ma pieniądzy na dodatki, które dostaje IX rocznik a kilkanaście dni później środki znajdują się na pełne stypendia z dodatkami dla 30 dodatkowych osób. My zostajemy z niezmienną od lat wysokością stypendium, podwyżką opłat za DA i jeszcze niepewnością co do limitów na koniec aplikacji.

A co myślicie o zgłoszeniu zróżnicowania stypendium do RPO? W końcu w każdej z ustaw jest zawarte, że stypednium jest uzależnione od "wrunków" odbywania aplikacji. A nowelizacja ustawy wprowadziła jedynie dodanie do powyższego zwrotu "w szczególności miejsce odbywania praktyk". Zatem tylko uszczegółowiła jedno z kryteriów brane pod uwagę przy ustalaniu wysokości stypendium, które de facto wpisuje się do warunków odbywania aplikacji, co by pozwoliło obalić argument MS

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót