Nie podoba mi się to zarządzenie. Po pierwsze nie mam pojęcia w jaki sposób IX rocznik pomieści się w KSSiP skoro miejsca ledwo wystarcza dla obecnego rocznika AO liczącego 210 osób. Po drugie przyszedł mi do głowy wariant, w którym VIII i IX rocznika AP i odpowiednio AS będą mieli zajęcia w tych samych tygodniach przy jednoczesnym obcięciu limitów dla obecnej ogólnej (wszak my pójdziemy starym, czytaj "gorszym" programem). Wówczas w 1 tygodniu nie byłoby 310 osób lecz lekko ponad 200 (155 z nowego naboru + kilkadziesiąt z obecnej AO). Poza tym zastanawia mnie obecna polityka kadrowa - zakładając nawet optymistycznie, że cały rocznik AO przejdzie dalej, MS będzie musiało w ponad rok zgromadzić ponad 250 miejsc asesorskich sędziowskich i tyle samo prokuratorskich. Tyle miejsc nie zwalnia się co roku a nie wierzę że etaty będą blokowane przez lata. Może się okazać, że etatów asesorskich będzie mniej niż aplikantów bo ustawa nie gwarantuje aplikantom sędziowskim etatu (w przypadku prokuratorskich już tak).