Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak jak pisałem ustawa w zakresie organizacji konkursu nie nakazuje aby w drugim etapie brała udział większa ilość osób niż przewidywany limit miejsc. Jest natomiast wymóg, że do drugiego etapu przechodzą tylko osoby, które osiągnęły próg wyznaczony przez MS, który znały przed przystąpieniem do egzaminu. Przepisy są tutaj jasne i klarowne. Jakieś zmiany, obniżenia limitu punktów, bo komuś nie poszło to żenada. Jak chcecie się bawić w zmianę ustaw do lećcie do Sejmu

Jedynym znakiem zapytania co do tej kwestii jest brak listy odnośnie tych 218 osób. Zawsze ukazywała się z wynikami. A to rodzi niebezpieczne myśli, że coś może jest na rzeczy, skoro to nie takie oczywiste, aby podać listę od razu.

Ale tylko dla tych co przeszli I etap. I tylko dla ustalenia kolejności listy rankingowej, co ma znaczenie np. w dostępie do prawa do Domu Aplikanta Kssip.

kryspin2 napisał:
Ale tylko dla tych co przeszli I etap. I tylko dla ustalenia kolejności listy rankingowej, co ma znaczenie np. w dostępie do prawa do Domu Aplikanta Kssip.

do czegos jeszcze ma znaczenie? ;p bo robic drugi etap tylko po to, to juz lepiej na podsawie testu ustalic prawo do mieszkania ;p

Bo ustawa i rozporządzenie mówi, że konkurs na ao składa się z 2 etapów

Holmes10 napisał:
do czegos jeszcze ma znaczenie? ;p bo robic drugi etap tylko po to, to juz lepiej na podsawie testu ustalic prawo do mieszkania ;p

Gdyby tylko po to robić II etap byłaby to parodia egzaminu państwowego bo tak jak ktoś wcześniej napisał narysowanie drzewka miałoby taki sam skutek jak rozwiązanie kazusów na 50 pkt

Wątpliwość może budzić np. kwestia interpretowania nieobecności kandydata na drugim etapie. Co, jeżeli ktoś zdobył 120 pkt z pierwszego etapu, a na drugi nie pojechał?

Uznajemy, że zrezygnował? A może, że nie zrezygnował i wpisujemy mu 0 pkt za drugi?

antos12 napisał:
Gdyby tylko po to robić II etap byłaby to parodia egzaminu państwowego bo tak jak ktoś wcześniej napisał narysowanie drzewka miałoby taki sam skutek jak rozwiązanie kazusów na 50 pkt

Może wystarczyłoby i drzewko. Ale potem przychodzi aplikacja i jestem pewna, że kadra KSSiP jednak w obecnej sytuacji przyglądałaby się aplikantom przez pryzmat wyników egzaminu. Drzewkowicze nie zatarliby chyba zbyt szybko złego wrażenia. ;)

nie miałoby takiego samego skutku, gdyż te prace są w naszych aktach. Mylę, że nikt nie odważyłby się narysować drzewka. poczekajmy. może jutro będzie jakaś decyzja, skoro chcieli wyniki podać do soboty, to w sobotę też pracują. wytrzymajmy do jutra. ale na pewno nie będzie żadnego zaniżania progu

eurotech napisał:
Może wystarczyłoby i drzewko. Ale potem przychodzi aplikacja i jestem pewna, że kadra KSSiP jednak w obecnej sytuacji przyglądałaby się aplikantom przez pryzmat wyników egzaminu. Drzewkowicze nie zatarliby chyba zbyt szybko złego wrażenia. ;)

To takie przejaskrawienie oczywiście chociaż nie zdziwiłbym się gdyby ktoś tak zrobił. Pytanie czy osoba co napisze kazusy np na 5 pkt a takie sytuacje się zdarzają, zasługuje żeby odbywać szkolenie w kssip to tak apropo sprawiedliwości bo każdy o niej tutaj pisze.

A moim zdaniem nie rozkodowali dziś ponad 1700 arkuszy I tyle. Wyniki pojawiły się dość późno, jakoś Nie wydaje mi się, żeby piątkowy wieczór komisja miała ochotę spędzić na rozkodowywaniu prac.

antos12 napisał:
To takie przejaskrawienie oczywiście chociaż nie zdziwiłbym się gdyby ktoś tak zrobił. Pytanie czy osoba co napisze kazusy np na 5 pkt a takie sytuacje się zdarzają, zasługuje żeby odbywać szkolenie w kssip to tak apropo sprawiedliwości bo każdy o niej tutaj pisze.

Zgodnie z procedurami, jeżeli zdobędzie nawet te słabe 5 pkt., jeżeli znajduje się na liście w limicie, to zasługuje, aby się dostać.
Ale na aplikacji też się trzeba utrzymać i wreszcie ją ukończyć. Po prostu później rozpoczną się problemy.

I tak jak słusznie asdero zauważył - rzeczywiście MS zrobiło sobie i KSSiP taki niemiły prezent.

Ostatnia edycja:
Ale zawsze były razem wyniki i lista. A nawet najpierw lista się pojawiała, a za moment wyniki.
No i ktos pisał, że dzwonił do kssip i uzyskał informację, że MS podejmie decyzję co i jak.

MS nadzoruje Szkołę i oczywiste jest że w takiej nietypowej sytuacji dyrekcja Szkoły nie mogła sama podjąć decyzji, która sprowadzałaby się do publikacji listy osób dopuszczonych do II etapu.

W MS pewnie panuje poczucie że zawiedli przede wszystkim zdający. I trochę racji w tym jest, spodziewałem się że jednak więcej osób osiągnie 120 punktów. Umówmy się - test był trudny, ale czy aż tak żeby tak niewiele osób go zdało? Jednak tak jak wcześniej pisałem, winne są między innymi testy na korporacyjne gdzie przysłowiowe "2 tygodnie na arsie" może dać pozytywny efekt. Tymczasem tutaj nastąpił szok.

panipedagog napisał:
A moim zdaniem nie rozkodowali dziś ponad 1700 arkuszy I tyle. Wyniki pojawiły się dość późno, jakoś Nie wydaje mi się, żeby piątkowy wieczór komisja miała ochotę spędzić na rozkodowywaniu prac.

logiczne myślenie, może być taka sytuacja, a ludzie tutaj tyle teorii wymyślili :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót