Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ciekawe, w jaki sposób zablokowana zostanie możliwość, by osoby, które zaczną aplikację ogólną w 2017, ale będą miały nienajlepsze wyniki albo uznają, że chcą zdobywać uprawnienia w trybie bez ogólnej, wzięły udział w naborze na aplikacją sędziowską lub prokuratorską.
W ustawie nie ma mowy, że nie można odbywać aplikacji ogólnej, by wziąć udział w naborze na specjalistyczną, choć oczywiście władze KSSiP będą mogły powołać się na "brak interesu prawnego" jak w przypadku Iversen_88. Pozostaje jeszcze inna opcja - będzie można zrezygnować z ogólnej przed egzaminem wstępnym na AS lub AP i dopiero wtedy do niego przystąpić.

Nie chce mi się wierzyć, by nabór na specjalistyczne miał się kiedykolwiek odbyć. Raczej MS pozostanie przy ogólnej, tak jak jest teraz.

kampinosek1990 napisał:
Nie chce mi się wierzyć, by nabór na specjalistyczne miał się kiedykolwiek odbyć. Raczej MS pozostanie przy ogólnej, tak jak jest teraz.

https://www.kssip.gov.pl/node/3904

Wiem, że w rozporządzeniu można sobie wszystko, zawsze i wszędzie napisać, ale MS chyba nie jest aż tak nieracjonalny i nie ma zamiaru robić sobie cholewę z wiadomej części ciała, chociaż wiadomo, iż ma ją z gombrowiczowskiej gutaperki. ;-)

Tak, widziałem to rozporządzenie już dawniej ;) Aczkolwiek wydaje mi się, przy czym nie jestem tego pewien, że ono wyszło jeszcze za czasów, gdy ogólna miała nie wrócić, a specjalistyczne miały być organizowane już w tym naborze.

Dla mnie w sumie najważniejsze póki co jest to, by nabór w ogóle się na cokolwiek w tym roku odbył, a mister ZI cały czas zwleka, aż strach pomyśleć kiedy się odbędą te egzaminy...w grudniu ?

Już 11 maja.
Do tej pory zawsze już był zarządzony nabór (2009-2015).

Będzie nabór w tym roku czy nie będzie? Jak myślicie?

Według mnie będzie bo być musi, jest przewidziany ustawą

Troche logiki musi byc - po co uchwalac ustawe, ktora przywraca AO na 1 rok, a potem nie oglaszac tego naboru??
A ustawowego obowiazku oglaszania naboru nie ma - o tym decyduje zapotrzebowanie kadrowe ;)

Dokładnie tak - jeżeli określone zasady stosuje się do aplikacji rozpoczynającej się w 2017 roku, to musi się ona rozpocząć. Pytanie jest takie, czy musi rozpocząć się na początku roku, czy raczej wschodzi w grę np. połowa przyszłego roku.
Jest gdzieś wskazane, że aplikacja zaczyna się co roku o tej samej porze ?

nie ma takiej regulacji. To nie korporacyjne (np. radcowska), gdzie przewidziano, że zaczynają się 1 stycznia.

Obecna partia rządząca pokazała już, że logika czasem bywa jej obca.
Niemniej jednak mam nadzieję, że nabór się odbędzie. Nie wiem dlaczego ZZ tak zwleka.

naboru pewnie nie będzie, zz rozszerzył sobie w tym roku prokuratorską, więc może sobie teraz odpuścić i dopiero za rok zrobić wszystko po swojemu

prokuratorska powiekszyła się tylko o 30 osób, według mnie to nie załata luki jaka powstanie jeśli w tym roku nie byłoby naboru

poza tym po co wprowadzaliby przepisy w ustawie dotyczące aplikacji ogólnej w 2017??

cały czas jestem niemal pewien że nabór będzie, ale przyznam że brak ogłoszenia go w tym tygodniu będzie niepokojącym sygnałem

Art. 18. Konkursy na aplikację ogólną w latach 2015 i 2016 odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Więc będzie nabór i założę się, ze egzamin zrobią jeszcze wcześniej niż zwykle (może we wrześniu) żeby nas wszystkich doszczętnie już poniżyć.

Pewność prawa w tym kraju...

Nie ma co spinać. Nabór prawie na pewno będzie, bo są przepisy o nim. Kiedy będzie ogłoszony, to jest inna sprawa - ale coraz bardziej przekonuje mnie koncepcja, że szkolenie rozpocznie się później niż zwykle.
Tu nie chodzi nawet o logikę czy racjonalność, ale o motywy, jakimi kierował się organ. Po co na szybko nowelizować ustawę, skoro nie chcemy nic z nią robić ?
Dzwonił ktoś ostatnimi czasy do MS w tej sprawie ? Chyba dzisiaj to zrobię, bo spekulacje nic nam nowego nie dadzą, a najwięcej i tak dowiemy się u źródła.

Koniecznie napisz na forum jeśli będzie coś nowego wiadomo w sprawie;) Osobiście nie zmartwiłby mnie późniejszy nabór. Zawsze to więcej czasu na przygotowanie.

Przed sekundą dzwoniłam do ministerstwa :) Pani powiedziała mi, że do końca maja powinno się pojawić zarządzenie ministra :) Obecnie trwają prace analityczne dot. limitu miejsc przewidzianych w naborze :)

Good news. Można powoli rozpoczynać poważną naukę. Przypuszczam, że skoro aż tyle trwają "prace analityczne", to można się spodziewać większego naboru niż w ubiegłym roku. Ciekawe tylko kiedy wyznaczą datę egzaminu wstępnego - chyba nie ma opcji by byłą wcześniej niż w połowie listopada.

Będzie zapewne najpóźniej jak to tylko możliwe - połowa listopada test, poczatek grudnia kazusy, czyli tak jak w ubiegłym roku.

No ale najważniejsze że będzie.

Coś długo trwają te "prace analityczne". Coś mi się tu nie podoba.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót