M
Moniak
Ewcia, ale to chyba wygląda nieco inaczej niż wywiad środowiskowy. Kurator musi poznać osadzonego i dopiero zdecydować, czy wystąpi z wnioskiem o warunkowe. Nikt tego nie stosuje, bo mało kto o tym wie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To pewnie jest to:strata napisał:witam!
Mam zapytanie mój przebywa w zakładzie karny i właśnie dostał pismo że przyznali mu kuratora (miał już jednego wczesniej), ale teraz ten kuratot jest z tego miasta w którym jest ten zakład a to nie jest nawet nasze województwo, chciałbym się dowiedziec gdzie można znaleźć informacje jakie zadania ma taki kurator, tak po prostu po co jest taki kurator bo przecież na rozmowę z nami nie przyjedzie bo to ponad 200 kilometrów?
Z zacytowanych przeze mnie artykułów kkw wynika, że zadaniem tego kuratora jest "troska" o przygotowanie skazanego do zwolnienia w ostatnich 6 miesiącach pobytu w ZK, a nie nadzór po zwolnieniu. Jeżeli skazany odbywa karę możliwie blisko miejsca zamieszkania to odpowiedz na Twoje pytanie brzmi-TAK. W tej sytuacji dla lepszego kontaktu ze skazanym, słuszne było wyznaczenie kuratora właściwego ze względu na lokalizację ZK. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw ile razy ten kurator u niego będzie?Moniak napisał:Recedens, a kurator nie powinien być z miejsca zamieszkania osadzonego?