KURATOR ZAWODOWY, KURATOR SPOŁECZNY

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ewcia, ale to chyba wygląda nieco inaczej niż wywiad środowiskowy. Kurator musi poznać osadzonego i dopiero zdecydować, czy wystąpi z wnioskiem o warunkowe. Nikt tego nie stosuje, bo mało kto o tym wie.

To ja jutro dzwonię do naszej pani kurator :)
To przemiła kobietka, zobaczymy czy da się namówić :)

O super Dżudi :) to przy okazji jak możesz dowiesz się jak to działa ?? Bo my nie mamy kuratora i nie wiem, czy mój J może prosić sąd penitencjarny o jego przydzielenie ?? Z góry dziękuję :serce:

Moniak na wywiad środowiskowy chodzi kurator społeczny nad którym jest kurator sądowy tzw zawodowy. Ja ze społecznym miałam raz do czynienia przy wywiadzie środowiskowym w sumie zaraz po tym jak zatrzymali R. Później dużo miałam do czynienia z kuratorem sądowym który mi od razu powiedział że nie poprze bo nie zna R i nie pozna bo nie będzie jechał z w-wa do Tarnowa żeby z nim porozmawiać i nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności mimo że na nim będzie spoczywał obowiązek kurateli sądowej nad R po prostu ma za dużo podopiecznych i jeżeli R coś wywinie to będzie na niego nagonka i po prostu takiego ryzyka nie podejmie

Kurcze, to kiepsko :( pewnie u nas będzie to samo, niemniej jednak spróbujemy. U nas nikt nie robił wywiadu środowiskowego, nie mamy przydzielonego żadnego kuratora, póki co. Ewcia, ale to Wam od razu przydzielono kuratora, czy Wy się o niego staraliście ?

nie staraliśmy się Jak R zatrzymali to na początku przewywał w AS Grochów i stamtąd poszedł wnioek do kuratora sądowego(odpowiedniego do miejsca zamieszkania) żeby przeprowadzić wywiad środowiskowy .

[cytat="Moniak"]O super Dżudi :) to przy okazji jak możesz dowiesz się jak to działa ?? Bo my nie mamy kuratora i nie wiem, czy mój J może prosić sąd penitencjarny o jego przydzielenie ?? Z góry dziękuję :serce:[/cytat]

Zapytam naszą panią kurator. Dziś nie dzwoniłam, bo miałam od rana kołowrotek - mały chory, ale jutro już postaram się to załatwić.

mam pytanko, a mianowicie kuratorka Krzycha powiedziała mu że jezeli bedzie tak dalej sie sprawować to napisze po 15 marca 2008 (czyli rok po opuszczeniu zk warunkowo)o zniesienie mu kuratora.
wiec czy sprawa bedzie i czy moj Krzycho bedzie musiał sie na nią stawić i czy jezeli zniosą mu kuratora to czy to znaczy ze już nic na nim nie bedzie ciążyło?

ASIA Ż-> zapewne kurator mial na mysli zwolnienie od dozoru, co oznacza że nie będzie kurator systematycznie odwiedzał skazanego, nie mniej jednak okres próby który ustanowił Sąd będzie trwał nadal. Na takie posiedzenie - w przedmiocie zwolnienia od dozoru-skazany powinien się stawic.

Asia Ż tutaj jest ważne aby zwrócić uwagę na to czy sąd zawiadamia o posiedzeniu (tytuł pisma Zawiadomienie), czy wzywa na posiedzenie (analogicznie - tytuł Wezwanie).
W pierwszym przypadku stawienie się na posiedzenie nie jest obowiązkowe. W drugim, co oczywiste już jest obowiązkowe.
Jednak jak pisała Marika39 - jeśli osoba mimo fakultatywności uczestniczenia w posiedzeniu, stawia się na nie, może zwiększyć swoje szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku ;)

Ja jeszcze dodam że jak mój Mirek miał posiedzenie o zwolnienie z dozoru to nasza pani kurator powiedziała że bardzo dobrze że Mirek przyszedł na posiedzenie bo to znaczy że się interesuje tym. Byłam i ja z córka co zrobiło wrażenie i M został zwolniony z dozoru :) p kurator powiedziała też że gdybyśmy nie przyszli to prawdopodobnie Mirek miałby dalej dozór

Re: Kurator zawodowy, kurator społeczny

witam!
Mam zapytanie mój przebywa w zakładzie karny i właśnie dostał pismo że przyznali mu kuratora (miał już jednego wczesniej), ale teraz ten kuratot jest z tego miasta w którym jest ten zakład a to nie jest nawet nasze województwo, chciałbym się dowiedziec gdzie można znaleźć informacje jakie zadania ma taki kurator, tak po prostu po co jest taki kurator bo przecież na rozmowę z nami nie przyjedzie bo to ponad 200 kilometrów?

RE: Kurator zawodowy, kurator społeczny

strata napisał:
witam!
Mam zapytanie mój przebywa w zakładzie karny i właśnie dostał pismo że przyznali mu kuratora (miał już jednego wczesniej), ale teraz ten kuratot jest z tego miasta w którym jest ten zakład a to nie jest nawet nasze województwo, chciałbym się dowiedziec gdzie można znaleźć informacje jakie zadania ma taki kurator, tak po prostu po co jest taki kurator bo przecież na rozmowę z nami nie przyjedzie bo to ponad 200 kilometrów?
To pewnie jest to:
Art. 164. § 1. Okres do 6 miesięcy przed przewidywanym warunkowym zwolnieniem lub przed wykonaniem kary stanowi, w miarę potrzeby, czas niezbędny na przygotowanie skazanego do życia po zwolnieniu, zwłaszcza dla nawiązania kontaktu z kuratorem sądowym lub podmiotami, o których mowa w art. 38 § 1. Okres ten ustala, za zgodą skazanego, komisja penitencjarna.
§ 2. Okres, o którym mowa w § 1, może również wyznaczyć sąd penitencjarny w postanowieniu o udzieleniu lub odmowie warunkowego zwolnienia, jeżeli uzna to za niezbędne.
Art. 165. § 1. W okresie, o którym mowa w art. 164, skazany powinien w miarę możliwości odbywać karę w zakładzie karnym położonym najbliżej przyszłego miejsca zamieszkania.
§ 2. Skazanemu można zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, łącznie na czas do 14 dni, zwłaszcza w celu podejmowania starań o uzyskanie po zwolnieniu odpowiednich możliwości zamieszkania i pracy. Zezwolenie na opuszczenie zakładu można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego. Zezwolenia udziela dyrektor zakładu karnego. Przepis art. 139 § 8 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Kurator sądowy lub podmioty, o których mowa w art. 38 § 1, ustalają ze skazanym zakres niezbędnej pomocy w społecznej readaptacji i sposób jej udzielenia.
§ 4. Jeżeli skazany nie posiada dokumentu tożsamości, administracja zakładu karnego podejmuje czynności niezbędne do otrzymania przez niego takiego dokumentu. Skazany ma obowiązek współdziałania w tym zakresie.

Recedens, a kurator nie powinien być z miejsca zamieszkania osadzonego?

Tez chetnie dowiedzialabym sie czy kurator powinien byc z miejsca zamieszkania osadzonego czy z miejsca zameldowania?

RE: Kurator zawodowy, kurator społeczny

Moniak napisał:
Recedens, a kurator nie powinien być z miejsca zamieszkania osadzonego?
Z zacytowanych przeze mnie artykułów kkw wynika, że zadaniem tego kuratora jest "troska" o przygotowanie skazanego do zwolnienia w ostatnich 6 miesiącach pobytu w ZK, a nie nadzór po zwolnieniu. Jeżeli skazany odbywa karę możliwie blisko miejsca zamieszkania to odpowiedz na Twoje pytanie brzmi-TAK. W tej sytuacji dla lepszego kontaktu ze skazanym, słuszne było wyznaczenie kuratora właściwego ze względu na lokalizację ZK. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw ile razy ten kurator u niego będzie?

Ok, dzięki za odp. Chodziło mi o to, że jak my staraliśmy się o kuratora przed warunkowym zwolnieniem, to w Łodzi (czyli tam gdzie odbywa karę) odmówiono mojemu narzeczonemu, odsyłając go do kuratora w Warszawie. Dlatego teraz mnie to zastanawia...Może od razu założono, że nie otrzyma warunkowego.

W rozważanej sytuacji tak naprawdę nie chodzi o wyznaczenie kuratora, a okresu przygotowawczego. Wiem że kuratorzy przy sądach różnie interpretują ten przepis i czasami jest tzw przepychanka co do tego kto ma się tym zajmować. Skazani natomiast występują o ten okres, bo uważają ( najczęściej błędnie)że otrzymają przepustkę o której jest mowa w art 165$2.

Powrót