Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem ile może list byc w prokuraturze,ale mogę ci napisać,ze nie ma znaczenia czy nakleiłas priorytet.Mogłaś równie dobrze zwykły podać i na to samo by wyszło.

Bo dostalam list od M. z 2 listopada, 17 listopada ocenzurowano a 18listopada jest stempel wiec musieli na nastepny dzien.. najwidoczniej najdluzsza droga byla z aresztu tak wiec ten priorytet moze przyspieszy chociaz te droge?

Kasiakk tak długo jak będzie sankcja czy to prokuratorska czy sądowa tak długo będą listy cenzurowane a z tego co mi wiadomo to listy są wożone od nich i do nich czy to z prokuratury czy sądu ale tak mi mówiono a głowy nie dam sobie odciąć

Ostatnia edycja:
Duskaa Wiem wiem tylko mi chodzi ile trwa cenzura tzn ile prokurator ma na to czasu, czy ma tyle ile chce.. chodzi mi o to kiedy ten list w jakim czasie wyleci w prokuratury, wybaczcie ze sie zle wyrazilam:)

kasiakk Raczej tyle ile chce, nie ma żadnego terminu. Nie wiadomo kiedy zostanie sprawdzony po tym jak do prokuratury dojdzie.
Ja np. aby szybciej dochodziły list, nie słałam najpierw na adres AŚ i dane Baryły, tylko pierwszy adres pisałam prokuratury, a drugi dopiero AŚ. List nie musiał się wracać z powrotem na cenzurę z Aresztu.

zgadzam się z Endo raczej tyle ile chce ,no kiedy ma na to czas więc może być to dzień ,dwa lub tydzien a potem są 2-3 listy w skrzynce ;) a my jak wariatki ganiamy do tych skrzynek ha ha

Ja rozumiem ale ja nie wyslam do aresztu tylko zanosze do porkuratury bezposrednio co znaczy ze prokurator ma na miejscu juz ten list, chodzilo tylko o to czy on ma jakis okreslony czas no ale niestety z tego co piszecie moze trzymac sobie ile chce;/
Żeby bylo jeszcze sprawniej na kompresie pisze imie i naziwsko M. imie ojsca, sygnature akt, naziwsko i imie prokuratora no i areszt zeby panie w biurze podawczym tez nie musialy za dlugo szukac ...

kasiakk A po co sygnaturę akt i imię/nazwisko Prokuratora ? Bez przesady, po co to pisać ? Imię nazwisko aresztowanego,(imię ojca) adres AŚ w zupełności wystarczy.

No właśnie kasiakk po co to wszystko ?? To niczego nie zmieni Oni maja list tylko ocenzurować a kiedy to się stanie to tylko od nich zależy tak jak i to kiedy go zaniosą nie będą przecież z jednym listem biegać do Aresztu tylko dlatego,ze ktoś im ułatwił sprawę pisząc sygnaturę lub przyklejając priorytet na kopercie,żeby było szybciej.

List wysłany priorytetem może tylko przyspieszyć dojście go do prokuratury, bo na pewno nie od niego do aresztowanego.

No zdaje sobie sprawe ze nikt z jednym listem nie bedzie latal, po prostu panie sekretariacie podpowiedzialy mi ze tak latwiej bedzie by szybciej trafily do cenzury to znaczy do pokoju prokuratora i tam juz sobie moze lezec.. szybciej to moze znaczyc 10 min ale latwiej przynajmniej w segregowaniu..
A sygnature nie pisze po to by do aresztu szybciej trafil ale w rece porkuratora z biura podawczego.

kasiakk Moim zdaniem to wcale nie ma sensu, bo jeżeli tak by było, to każdy by tak słał listy(z takimi danymi). Sygnatura akt niby ma przyspieszyć 'dojście' listu do prokuratury, bezsensu w ogóle.Ja słałam normalnie tak jak Ci pisałam i moje listy szły przeważnie 2tygodnie, z kilka razy zdarzyło się, że 3tyg.Ale dwa tygodnie wydaje mi się, że to szybko, bo prokurator sprawdzający listy, był w całkiem innej miejscowości niż mój Barył i generalnie ponad 1000km nas dzieliło. Natomiast od baryły list szedł znacznie szybciej, data pisanego listu była np. 03.01, data cenzury była 07.01, a ja go miałam 12.01. nie mogłam narzekać, bo szło to sprawnie jak na taka odległość.

Chyba nie przeczytalas dokaldnie tego co napisalam ta sygnatura ma pomoc w dojsciu z biura podawczego do prokuratora.. ja pisalam ze nie wysylam listow do prokuratury ale zanosze je tam osobiscie poniewaz mam taka mozliwosc i ze panie w sekretariacie w tej porkuraturze podpowiedzialy zeby nie bylo balaganu czasem lepiej tak napisac bo panie w biurze podawczym szybciej moga wtedy segregowac nie szukajac sygnatury i prokuratora.. tylko w tym te dane maja pomoc a nie w przyspieszeniu obiegu listu do porkuratury czy do aresztu ale tylko i wylacznie do rak prokuratora z biura podawczego w tym samym budynku. A moje pytanie dotyczylo tylko tego czy prokurator ma jakis czas na cenzure czy moze listy cenzurowac tyle ile chce tydzien dwa a nawet trzy.. tak wiec juz wiem. Jak pisalam listy od M zostal wyslany 2-3 listop, cenzura byla 17 list a wyslano 18 listopda, do mnie doszedl 25 listopada,, tak wiec chodzilo mi o to czy da sie to jakos przyspieszyc rowniez przy okazji. Ale z tego co widze to cenzura trroche potrwala i sam list szedl tydzien juz do mnie mimo ze porkuratura w tym samym miescie co ja mieszkam.. dlatego teraz dalam M. w kopercie znaczki priorytetowe by od niego szly szybciej. Ojej troche to zamotalam ale mam nadzieje ze juz wyjasnilam.

ja też piszę sygnaturę i prokuratora(jego pierszą literkę nazwiska) bo wydziałów jest kilka i nie muszą szukać u siebie w komp. tylko od razu kładą na pułkę .A droga listu jest różna bo w areszcie też muszą poszukać odział itp.

kasiakk napisał:
A sygnature nie pisze po to by do aresztu szybciej trafil ale w rece porkuratora z biura podawczego.
Przecież tu jasno pisze, że piszesz sygnaturę akt, żeby list trafiał szybciej do prokuratora.
Czyli to co napisałam w poprzednim poście " Sygnatura akt niby ma przyspieszyć 'dojście' listu do prokuratury..", prokuratury=prokuratora. Więc czemu mi wytykasz, że nie czytam twoich postów dokładnie skoro czytam.
Listy od twojego M. nie będą szły szybciej do ciebie nawet z znaczkiem priorytet, z tego względu jak już pisałam, że prokurator list cenzorować może ile chce. Może to trwać właśnie tak jak piszesz tydzień, a nawet miesiąc. Nie ma żadnego terminu kiedy musi cenzurować i kiedy muszą być owe listy dostarczone aresztowanemu.
Czeli odpowiedz już znasz na nurtujące Cie pytanie ;)

Jeśli poczułaś ze wytykam to wybacz nie chciałam tego tak napisać, bo ja zrozumiałam do "prokuratury" i przez wyslanie do prokuratury, a o czytanie mojego posta chodzilo ze napisalam ze ja nie wysylam listow tylko je zanosze gdyz mam taka mozliwosc co skraca przynajmniej ten czas. A o znaczek priorytetowy chodzilo mi o to ze on przyspieszy droge od cenzury czyli kiedy juz z prokuratury wyjdzie do mnie bo wtedy przez poczte idzie.
I dziekuje za odpowiedzi na moje nurtujace pytanie:)

Endo mam pytanie bo piszesz że pisałaś adres prokuratury i dane Twojego ,,łobuza,,.Czy pisałaś też adres aresztu czy już bez tego .Przepraszam ale też mam takąsytuację że areszt gdzie indziej a prokurator gdzie indziej.teraz wkładam list do mojego łobuza zaadresowany na areszt do jednej kopert i to jeszcze w dugą i adresuję do prokuratury.Trochęnagmatwałam ale mam nadziejęże zrozumiesz o co mi chodziło .Dziękuję;)

Duskaa Wiem o co Ci chodzi, list wkładasz w kopertę zaadresowana na AŚ z danymi Łobuza, a to dodatkowo w jeszcze jedną kopertę zaadresowana do prokuratury. Takim o to sposobem list dochodzi najpierw do prokuratury, a później do twojego Łobuza. Ale nie musisz tak robić, możesz zrobić taka jak ja i zaoszczędzić na kopertach, a i może nawet na znaczkach, bo nie wiem, czy dwa, czy jeden zużywasz. W każdy bądź razie na jednej kopercie ja pisałam pierwszy adres prokuratury, a pod nim adres do AŚ. List najpierw trafiał do prokuratora, a później do Łobuza. Nie ma za co :)

kasiakk W każdym bądź razie wiem o co Ci chodziło, może faktycznie mogła napisać zanosisz, a nie wysyłasz. Chociaż w gruncie rzeczy o tym samym myślałam. I ,że do prokuratoRA, a nie prokuratuRY, chociaż też chodziło mi raczej o prokuratora. :)

Już wiele razy pisaliśmy w tym temacie, że to bardzo różnie bywa z tymczasowo aresztowanymi, pamiętam jak dziewczyny pisały, że czekały miesiąc na list, Endo czekała 2 tygodnie, ja natomiast tydzień (czyli jak na zwykły list).

Mam taki dylemat, ponieważ M. poprosił o swoj szkicownik i przybory.. czy mogę je wysłać w kopercie czy muszą być w paczce? Nie wiedzialam na ktorym temacie to napisac wiec pisze tu. Poniewaz nie wiem czy na to trzeba mieć pozwolenie jakis zeszyt i kilka olowkow i kredek..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót