Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mery Jane napisał:
Witam
Wyslalam wczoraj list do mojego D, mieszkam w NL ale chyba nie ma problemu z tym ze list z innego kraju? Na kopercie z tylu napisalam adresata i zawartosc listu czyli 8 zapisanych kartek papieru oraz 2 rysunki zafoliowane. Dobrze? Dodam ze D siedzi w ZK Opole Lubelskie, smutno by mi bylo jakby nie dostal tego listu:(w poniedzialek wysylam drugi :)
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Mery Jane nie wiem jak jest w tym opolu lubelskim,ale np.we wrocławiu jest informacja,że korespondencja (w tym polecona)do osadzonego, winna zawierać jedynie list lub ważne dla osadzonego dokumenty....
nie zezwala sie na wkładanie do listów czegokolwiek innego....
Tu na forum spotkałam się gdzieś z wypowiedzią,że cofnięty został list do osadzonego,bo zawierał....okolicznościową(urodzinową) kartę z życzeniami(być może taką z pozytywką) .....inna babeczka pisała,że "przeszły" zasuszone kwiatki,a nawet pilniczek do paznokci....
W niektórych zk nie przejdzie nawet włożona do listu karta telefoniczna.....
ZK niby powinny mieć ujednolicone przepisy i niby się do nich powinny stosować...w praktyce różnie to bywa....
BTW...jak adresujesz koperte na zk,to przy imieniu i nazwisku osadzonego nie zapomnij dopisać imienia jego ojca

Witam,czy ktos wie,czy do ZK we Wroclawiu moge wsadzic karte telefoniczna?Znajomi mi maja kupic w Polsce.Ja mieszkam w Niemczech.Trzy listy napisane przez 2 tygodnie,doszly juz....pozdrawiam

Ellijana napisał:
Witam,czy ktos wie,czy do ZK we Wroclawiu moge wsadzic karte telefoniczna?

We Wrocławiu są dwa ZK. Oba mają w portalu Służby Więziennej swoją stronę. W jednym przypadku jasno określono (ZK nr 1), co może zawierać korespondencja.

Witam.
Moj M został dzisiaj przewieziony z komendy do Aresztu Śledczego w pobliskim mieście . W sumie to udało mi się dowiedzieć tylko tyle ze dzisiaj go tam przewiozą.Ponieważ jestem tylko jego dziewczyną i to że za tydzień będziemy mieć dziecko nie ma to żadnego znaczenia bo nie jestem z rodziny i nie mogą udzielać mi żadnych informacji, chodź nikt z jego rodziny się nim nie interesuje i jestem jego najbliższą osobą. Napisałam już do niego list ale chciałam się dowiedzieć czy jak juro go wyślę to czy w ogóle do niego dojdzie i w jakim czasie i czy będzie mógł mi odpisać ?

To ten list trafi do aresztu, potem pójdzie doprokuratury czy sądu do ocenzurowania i dopiero trafi do aresztu. Wiem, ze listy do TA zanosili wprost do prokuratury albo sądu (jesli było blisko).

Ostatnia edycja:
Właśnie bo te listy to jak wyślę do aresztu to wracają z powrotem do prokuratury do ocenzurowania i potem prokuratura dopiero wysyłają ponownie , wiec w sumie mogę od razu zanieść do prokuratury tylko co gdzie jak i czy mogę się jakoś dowiedzieć jaki prokurator ma coś wspólnego z moim M i czy mi powie na ile jest zatrzymany itp. ?

Nie wiem czy Ci powiedzą który prokurator prowadzi sprawę. Poprostu powiedz, że chciała byś zostawić list do ocenzurowania a Twój chłopak przebywa w AŚ w X. Po prostu idź i zapytaj.

A jak dokładnie zaadresować kopertę ?
(tak się boję ze nie dostanie tego listu) :(

Imię Nazwisko czyj syn (bo może być dwóch o takim samym imieniu i nazwisku)
ul. xxxxxxxxxx nr xx
xx-xxx Miasto

Przykładowo:

Jan Kowalski s. Stanisława
ul. Więzienna 1
01-234 Trójmiasto

Dzięki bardzo ,
A ile najdłużej może isc taki list ?

Tak ale tak z doświadczenia , pierwszy raz jestem w takiej sytuacji zupełnie nie wiem co mam robić a tak bardzo bym chciała dowiedzieć się jak najszybciej cokolwiek od mojego M.

No niestety trochę to potrwa. Z tydzień, dwa. Nie wiem. Nie pamiętam jak było w mojej sytuacji, bo to to było 21 lat temu. Jesli nie jestes w żadnym stopniu powiązana z jego sprawą to staraj się za jakiś czas o widzenie. Tymbardziej, że narodzi wam się dzidziuś. Póki co cierpliwość i pisanie listów. Powodzenia!!!

Tylko właśnie że on tych spraw ma kilka i z jedną jestem powiązana ale ja mam mieć właśnie o tą sprawe już orzeczenie wyroku 26. A on na tą sprawe się nie stawiał i powiedzieli mi że mu zrobili "osobną" więc czy to może wpłynąc na to że nie dostane widzenia ?

Witam wczoraj mój narzeczony wczoraj zgłosił się do zk dziś wysłałam list, mam zamiar pisać codziennie listy polecone. będę pisała kiedy dojdzie odpowiedź bądź dowiem się na widzeniu czy dostał.

annamariamagdalenaj napisał:
Witam wczoraj mój narzeczony wczoraj zgłosił się do zk dziś wysłałam list, mam zamiar pisać codziennie listy polecone. będę pisała kiedy dojdzie odpowiedź bądź dowiem się na widzeniu czy dostał.
Dostanie na pewno. Po co stres i beznadziejne wydawanie pieniędzy na znaczki? Codziennie? Albo świat zwariował albo ja.

Ptasior napisał:
Dostanie na pewno. Po co stres i beznadziejne wydawanie pieniędzy na znaczki? Codziennie? Albo świat zwariował albo ja.

Jedną z niewielu rzeczy dla osadzonego, które odróżniają jeden dzień od drugiego jest właśnie dostawanie listów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót