M
milka35
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Mery Jane napisał:Witam
Wyslalam wczoraj list do mojego D, mieszkam w NL ale chyba nie ma problemu z tym ze list z innego kraju? Na kopercie z tylu napisalam adresata i zawartosc listu czyli 8 zapisanych kartek papieru oraz 2 rysunki zafoliowane. Dobrze? Dodam ze D siedzi w ZK Opole Lubelskie, smutno by mi bylo jakby nie dostal tego listuw poniedzialek wysylam drugi
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Mery Jane nie wiem jak jest w tym opolu lubelskim,ale np.we wrocławiu jest informacja,że korespondencja (w tym polecona)do osadzonego, winna zawierać jedynie list lub ważne dla osadzonego dokumenty....
nie zezwala sie na wkładanie do listów czegokolwiek innego....
Tu na forum spotkałam się gdzieś z wypowiedzią,że cofnięty został list do osadzonego,bo zawierał....okolicznościową(urodzinową) kartę z życzeniami(być może taką z pozytywką) .....inna babeczka pisała,że "przeszły" zasuszone kwiatki,a nawet pilniczek do paznokci....
W niektórych zk nie przejdzie nawet włożona do listu karta telefoniczna.....
ZK niby powinny mieć ujednolicone przepisy i niby się do nich powinny stosować...w praktyce różnie to bywa....
BTW...jak adresujesz koperte na zk,to przy imieniu i nazwisku osadzonego nie zapomnij dopisać imienia jego ojca