Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli zostały wstrzymane wszelkie widzenia z aresztowanym z tego względu, że rodzina ma być świadkami - jest to jednoznaczne z tym, iż listy nie bedą dochodziły ani do aresztowanego, ani od aresztowanego do mnie? Wysyłam listy każdego dnia, nie wiem czy dochodzą. A i ja w ostatnim tygodniu nie dostałam żadnego, choć wcześniej przychodziły średnio co dwa dni.

Nie jest jednoznaczne. Listy są cenzurowane i będą szły dłuzej (ok. 2tyg. w jedna stronę) ;|

flohum Dokładnie to nie jest jednoznaczne, że jak nie ma widzeń, to i listy nie będą dochodzić do odbiorcy jak i do nadawcy. Dlatego iż 'jesteście' światkami w sprawie nie macie na razie widzeń, aby uniknąć miedzy innymi przekazywanie sobie informacji, które mogłyby coś utrudnić. Poza tym właśnie listy są cenzurowane i idą dwa-3 razy dłużej. Nie wiem jak dziewczyny, ale jak moja baryła była na AŚ to ja pisałam od razu, bezpośrednio do prokuratury bo i tak najpierw tam są kierowane do ocenzurowania (tak samo w jedna jak i w drugą stronę).

moja paczka w koncu po miesiacu doszla. szla przez australie :D no dalej to jej chyba wyslac nie mogli heheh. szkoda tylko, ze f-sze zrobili mala selekcje zawartosci.. po raz pierwszy mnie to spotkalo, wczesniej jakos wszystko szlo.. za to list doszedl do mnie w 3 dni, jestem naprawde pod wrazeniem bo jednak odleglosc jest duza...

witam jestem tu nowa. Mój mąż został wczoraj zabrany z ulicy do odbycia kary w ZK Białołęka i mam pytanie bo nie mamy żadnego kontaktu. Chciałabym wysłać list i czy mogę tam włożyć kartę telefoniczną, długopis, kartkę, koperty i znaczki? czy mogę wysłać taki list w kopercie bąbelkowej czy wystarczy zwykłej?czy jakiś format koperty jest ważny?
dziękuję za wszystkie wskazówki i informacje
pozdrawiam

W każdej jednostce są inne zasady co do wysyłania w listach długopisów czy kart telefonicznych - w jednych można, a w innych nie można dlatego proponuję doczytać bądź dopytać tutaj:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/8673-zaklad-karny-warszawa-bialoleka-68.html
Ale koperty i znaczki wysyłać można wszędzie. Choć z długopisem też nie powinno być problemu.
A listy jasne, że możesz wysyłać w zwykłej kopercie, ale - w razie takiej możliwości - uważaj, żeby nie przedziurawić koperty długopisem:)

Mam małe pytanie czy muszę pisać nadawcę wysyłając list do AŚ lub ZK? Ktoś wcześniej pisał że nie piszę ale od innej osoby słyszałam że musi być nadawca bo inaczej nie dojdzie.

Astra206 napisał:
Mam małe pytanie czy muszę pisać nadawcę wysyłając list do AŚ lub ZK? Ktoś wcześniej pisał że nie piszę ale od innej osoby słyszałam że musi być nadawca bo inaczej nie dojdzie.

lepiej napisać żeby nie było że zostanie wstrzymany w jednostce

Nie dobrze ale dziękuje

Ostatnia edycja:
Astra206 A po co pisać list, skoro nie chcesz pisać nadawcy ? O_o
Chyba, że odpowiedzi nie chcesz .. hmm..

W sumie to nie potrzebuje odpowiedzi bo chce napisać że jest wszystko ok i żeby się nie martwił a nie wiem jaka do końca jest sytuacja i czy nie będę miała problemów z tego tytułu. A jeżeli będzie chciał odpisać i uzna że może to zrobić to adres zna.

Tak anonimowa dla tych którzy będą czytać list zanim on go przeczyta :)

Astra nie musisz pisac ze list jest od Cibie. Ja tak robie i listy dochodza bez problemow.

Nie trzeba, ale warto to zrobić. Jak mojego J. przetransportowano do innego ZK a na kopercie był mój adres, to list odesłano spowrotem do mnie, nie tułał się nie wiadomo gdzie...

Dziękuje wam dziewczynki za odpowiedz. Zaraz biorę się za pisanie:) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

U mne z kolei jak D przetransportowano to list wysłali do tego ZK gdzie pojechał.
Fakt że troszkę czasu musiał na niego czekać ale dostał i zawsze na każdym liście piszę nadawcę:)

asienka555 Bo przesłali dalej, tam gdzie siedzi (zawsze tak robią) , ewentualnie odsyłają do nadawcy.. Lepiej pisać, bo w razie co wiadomo gdzie wysłać ;)

i już wymyślacie i kombinujecie...
1' gdy osadzonego już nie ma w danej jednostce to list nie zostanie do niego przyjęty (tak samo i paczka);
2' gdy list został przyjęty, gdy osadzony jest w jednostce, jednak gdy nadchodzi czas mu jego przekazania i okazuje się że skazanego już nie ma w danej jednostce, to list zostaje wysłany do jednostki docelowej osadzonego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót