Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: LISTY ARESZTOWANEGO!!!!!!!

duszeczek, nie pisz posta pod postem. W prawym rogu jest opcja "zmień".
Jeżeli nie przesłałaś nic niedozwolonego, to nie ma powodu, żeby list nie doszedł...

Re: ZAKŁAD KARNY NYSA

Do monika_1984
Widze że masz sporo informacji odnośnie tego miejsca. Od dawna szukam kumpla i wszystkie nitki prowadzą do zk nysa
mieszkam za granicą i nie mogę sprawdzić tego na miejscu. Teraz moje pytanie może wyda Ci sie nie zbyt mądre, ale poczta to jedyna możliwość dla mnie i chciałbym mieć pewność ze zrobie wszystko jak należy a mianowicie; moze orientujesz sie jak zaadresować koperte żeby list dotarł. Czy wystarczy imi e , nazwisko i adres zk.nysa???

Musisz wpisac imie nazwisko i imie ojca plus adres zakladu karnego, wtedy dojdzie do wlasciewej osoby. Pozdrawiam :ooo:

Dzięk, nie wpadł bym na to. Teraz pozostaje mi tylko znalezienie jego ojca. Pozdrawiam.

dokladnie tak nalezy zrobic :) pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nie :) jeżeli list zakleja się taśmą to trzeba go podpisać obok tej taśmy swoje imię i nazwisko co jest dowodem tego że to właśnie Ty zakleiłaś ten list, a nikt z pracownikow go nie otworzył i nie przeczytał. A list dostanie normalnie :) ale nie każdy pracownik na poczcie dba o to żeby ktoś się podpisał przy naklejonej taśmie, no ale są tacy :)

Kochani mam kolejne pytanie, chciałem wysłać kumplowi w liscie koperte ze znaczkiem żeby miał jak odpisać, niestety okazało sie ze w polsce nie sprzedaje sie znaczków za granice, tylko pancie na poczcie ważą te listy czy coś. I pytanie; wiem ze moj kumpel jest w tym zk a nawet pracoje tam przy jakichś oknach. Czy on będzie miał z tamtą jak wysłać list, jak nie wyśle mu koperty ze znaczkami.?

Może kupić na wypisce, jeżeli ma za co. Za granicę też chyba są normalne znaczki...

Nawet jeśli mu nie wyślesz znaczków to jemu przysługują dwa znaczki miesięcznie więc powinien bez problemu odpisać.

Ja mam takie pytanko.... Wiem ze w areszcie sledczym listy sa cenzurowane....Czy jesli wysyła sie listy do ZK są one również cenzurowne? z góry dzięki za odpowiedz :)

Z tego co wiem to nie powinny być już te listy czytane tylko sprawdzane, czy nie ma w nich nic zakazanego. Jednak z tym różnie bywa... wiem, że w Suwałkach wychowawcy czytają wszystkie listy. :roll:

hmmmmmmm......czyli wygląda na to ze "co kraj to obyczaj " :wink: Mi chodzi o ZK w Kamińsku, a to blisko Suwałk . :lol: to kto wie :what:

"Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
8) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, z wyjątkiem korespondencji, o której mowa w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, która może podlegać jedynie nadzorowi"

Z tego co wyczytałam ZK w Kamińsku jest zakładem zamkniętym z oddziałem półotwartym.
"Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
10) korespondencja skazanych może podlegać cenzurze administracji zakładu karnego"

W tym temacie było to już poruszane kilka razy, aż do znudzenia 8)

cześc. Moj narzeczony dostal areszt tymczasowy na 3 miesiace. Podobno za niestawianie sie na i nie odbieranie listow poleconych na sprawe. Jezeli ma sprawe 1 pazdziernika to jest mozliwosc ze wypuszcza go po sprawie za ktora np dostanie wyrok w zawieszeniu? Nigdy nie bylam w podobnej sytuacji i nie wiem co mam robic....
Mielismy w tym roku brac ślub a teraz poprostu życ mi sie nie chce :(

Temat dotyczy listów aresztowanego. W tematach wyróżnionych znajdziesz tematy dot. aresztowania.

Re: ZK Pińczów

Sorki, że się nie odzywałam:( Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wiem, że należy się postarać o przegrupowanie-miał właśnie wczoraj komisję.
Dziś piszę w nieco innej sprawie. Bowiem chciałabym się dowiedzieć jak długo może iść list z ZK do adresata? No i odwieczny problem "nowych"- Jak zaadresować kopertę, odpowiadając na list?
Wiem, że posty o podobnej tematyce już istnieją jednak po przeglądnięciu kilkunastu nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie :(
Pozdrawiam

Re: ZK Pińczów

Zasada jest wszędzie taka sama. Imię nazwisko i imię ojca - zapis jest taki: Jan Kowalski s. Zbigniewa. I oczywiście trzeba napisać dokładne adres danego ZK. Priorytetem list idzie ok. 2-3 dni.
Przenoszę do listów.

Hej:) jestem tu nowa i mam do Was pytanie.
Mój chłopak jest w AŚ, ale ma już wyrok tylko czeka aż go przewiozą do ZK, siedzi tam już z miesiąc i wysłałam do niego list. Dopiero po fakcie dotarłam na to forum i przeczytałam ze w adresie trzeba podać imię jego ojca. Ja nie podałam:( jakie jest prawdopodobieństwo ze on otrzyma ten list?? Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

dostanie tzn powinien dostac ja np nigdy nie pisze imienia ojca, no chyba ze jest 2 o takim samym imienu i nazwisku :roll:

estera1887 dobrym nawykiem jest pisanie imienia ojca. Wtedy ryzyko pomyłki jest minimalne o ile w ogóle jest, a zawsze może zdarzyć się tak, że w tym samym ZK będą przebywały osoby o takim samym imieniu i nazwisku :ok:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót