Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: LISTY ARESZTOWANEGO!!!!!!!

List na pewno dostanie!!!! Ja piszę imię ojca, ale jak wysyłałam pierwszy to napisałam datę urodzenia mojego i też dostał!!!

listy aresztowanego

teoria i praktyka

przesiedziałem w areszcie tzw. tymczasowym 28 miesiecy, teraz mam sprawę w Strasburgu o odszkodowanie. Listy zależą tylko od organu dysponującego, dlatego najlepiej zanieść je do prokuratury ze znaczkiem inaczej moga isc i 90 dni, niestety.

Mąż powiedział mi ( nie wiem czy jest to już gdzieś tu napisane w tym temacie)
że czas dochodzenia listów zależny jest od tego czy list idzie przez sąd, czy też przez prokuraturę.

najszybciej kiedy adwokat poprosi prokuratora o ocenzurowanie wtedy moze podac list na widzeniu.przez sad ida tylko wtedy kiedy sprawa jest juz w sadzie lub jeszcze...

Karolajn nie ma to znaczenia. Może w Waszym regionie tak jest ale wszędzie jest inaczej. Z sądu listy też potrafią bardzo dłuuuugo iść

zapytanie

hej jestem tuataj nowa tak jak i moja sytuacja :( czy może ktos mi dokladnie powiedziec jak moge wysłac list do tymczasowo aresztowanego i jak mu mogę przelac pieniądzę czy jest ograniczona kwota ? albo jak często mogę mu je przelewac ?

Możesz wpłacić na konto ZK wpisując imię nazwisko oraz imię ojca tymczasowo aresztowanego bądź bezpośrednio w AŚ/ZK
W listach wpisujesz imię i nazwisko tymcz. areszt. i imię ojca oraz adres AŚ/ZK

Ile może iść list do aresztu? W zeszłym tygodniu wysłałam i paczkę i dwa listy. Paczka dotarła w sobote a listów nie ma do dziś. Czy to znaczy, że zaginęły?

Mysle ze nie. Czasem trzeba uzbroic sie w cierpliwosc bo listy potrafia isc bardzo dlugo. W moim przypadku jeden z listow szedl prawie 3 tygodnie... od tej pory wysylam poleconym i priorytetem.

jeśli jest na sankcji musicie sie kobietki liczyc z cenzura :mad:i wtedy listy ida baaardzo długo nawet znam przypadki ze "szedł' list nawet miesiac :tuptup:

nie, jest w areszcie na oddziale dla skazanych, czy jak to się nazywa

to sie nazywa w areszcie na warunkach karnych :) to powinny isc normalnie , ale czasem zdarza sie tak ze np gina , mi zginely kartki , koperty i znaczki :mad:teraz wysylam poleconym priorytetem dostaje:D

ane napisał:
to sie nazywa w areszcie na warunkach karnych :D

Art. 223. § 1. Tymczasowo aresztowany może być, nie wcześniej niż po upływie 14 dni od wydania wyroku skazującego sądu pierwszej instancji, przeniesiony do zakładu karnego; sąd, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje, może postanowić inaczej.
§ 2. W stosunku do tymczasowo aresztowanego przeniesionego na podstawie § 1 do zakładu karnego stosuje się regulamin wykonywania tymczasowego aresztowania, chyba że wyraził on zgodę na stosowanie względem niego regulaminu wykonywania kary pozbawienia wolności

Wytłuszczony fragment jest ważny. Bardzo często po zapadnięciu nieprawomocnego wyroku osoba skazana nie chce wyrazić zgody na przyjęcie regulaminu wyk. kary pozb. wol. bo uważa, że jest to równoznaczne ze zgodą na wyrok. Nic bardziej mylnego. Przyjęcie jak najszybciej regulaminu wkpw pomimo, że jest nadal stosowany tymczasowy areszt daje trzy podstawowe korzyści : widzenia bez zgody organu, korespondencja bez cenzury organu, możliwość korzystania z telefonu. No chyba, że sąd zarządzi inaczej, co się jednak zdarza rzadko.

Ostatnia edycja:
Recedes napisał:
Art. 223. § 1. Tymczasowo aresztowany może być, nie wcześniej niż po upływie 14 dni od wydania wyroku skazującego sądu pierwszej instancji, przeniesiony do zakładu karnego; sąd, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje, może postanowić inaczej.
§ 2. W stosunku do tymczasowo aresztowanego przeniesionego na podstawie § 1 do zakładu karnego stosuje się regulamin wykonywania tymczasowego aresztowania, chyba że wyraził on zgodę na stosowanie względem niego regulaminu wykonywania kary pozbawienia wolności

Wytłuszczony fragment jest ważny. Bardzo często po zapadnięciu nieprawomocnego wyroku osoba skazana nie chce wyrazić zgody na przyjęcie regulaminu wyk. kary pozb. wol. bo uważa, że jest to równoznaczne ze zgodą na wyrok. Nic bardziej mylnego. Przyjęcie jak najszybciej regulaminu wkpw pomimo, że jest nadal stosowany tymczasowy areszt daje trzy podstawowe korzyści : widzenia bez zgody organu, korespondencja bez cenzury organu, możliwość korzystania z telefonu. No chyba, że sąd zarządzi inaczej, co się jednak zdarza rzadko.

To się ma nijak do naszej sytuacji, bo P jest już skazany. Przebywa w areszcie na oddziale dla skazanych.

minimini napisał:
To się ma nijak do naszej sytuacji, bo P jest już skazany. Przebywa w areszcie na oddziale dla skazanych.
Jeżeli nie ma TA to sprawa jest jasna-jest skazany i tyle. Nie koniecznie to co napisałem było w odniesieniu do Waszej sytuacji. Była to po prostu informacja dla zainteresowanych nt.działań ułatwiających kontakt z kimś kto ma TA

Ostatnia edycja:
Moje listy do zk dochodzą noramlnie, ale te do mnie idą tygodniami. czy to normalne?

minimini napisał:
Moje listy do zk dochodzą noramlnie, ale te do mnie idą tygodniami. czy to normalne?
Korespondencja osób skazanych ( nie tymczasowo aresztowanych) podlega tylko nadzorowi administracji i powinna być wysyłana z ZK codziennie w dni robocze więc nie jest to normalne. Szczerze mówiąc nie bardzo wierzę żeby wina leżała po stronie administracji. Gdyby tak postępowali z całą korespondencją osadzonych to zalała by ich lawina zasadnych skarg. A tego muszą się obawiać.Może one nie idą tygodniami tylko się piszą tygodniami :)

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanko jak mam adresowac listy do zk i co w nich moge pisac a czego nie tak zeby dotarły?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót