Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak musisz dopisac, spokojnie poczytaj posty.
Dziewczynki od 1.04. listy drozeja pamietajcie :-( ale pr maja byc ciut tansze :-)

corka napisał:
czyli mam jeszcze dopisać imię ojca mojego taty (dziadka), tak ? . w jakim celu jest to potrzebne ? .

czytałam ten temat ale jakoś przez to wszystko nie docierają do mnie fakty.
To nie jest konieczne. Dopisywanie imienia ojca jest wskazane przy popularnych nazwiskach. W takich sytuacjach ( szczególnie w dużych zk) czesto się zdarza że w jednej jednostce przebywają dwie lub więcej osób o tym samym imieniu i nazwisku i wówczas listy trafiają nie do tej osoby do której powinny.

aha. dziękuję za pomoc. mam nadzieje ze zbiorę się na odwagę i wyślę ten list.. nigdy nie zdawałam sobie jakie jest to wszystko trudne dopuki mnie samej to nie spotkało. jeszcze raz dziękuję

Witam może mi ktoś napisać czy jak ma sie grupe p1 to czy ktoś czyta listy do osadzonego do adresata i nadawcy do osadzonego? Czy tylko sa otwierane i sprawdzana zawartość?

Przeczytaj wcześniejsze strony, była już o tym mowa

ansark napisał:
Witam może mi ktoś napisać czy jak ma sie grupe p1 to czy ktoś czyta listy do osadzonego do adresata i nadawcy do osadzonego? Czy tylko sa otwierane i sprawdzana zawartość?
Powinny być czytane :), ale czy zawsze są????

Mam pytanie moj chlopak zostal aresztowany 1 kwietnia na miesiac. Kiedy moge sie spodziewac listu od niego i telefonu.dodam ze adwokat mowi ze do 2 tygodni nie ma sensu nic robic tylko czekac...rozumiem ze to on musi sie starac o talon na paczke...i w jaki sposob moge mu dostarczyc karty telefoniczne...
Czy on wogole ma mozliwosc zadzwonienia do mnie

tz czytałam gdzies na forum ,że jesli jest w areszcie to raczej dzwonić nie możne.Listy ja pisałam dopiero po miesiącu ale mozna wczesniej

Tez czytalam ze dzwonic niby nie moze,no ale zawsze jest jakas nadzieja...
Zastanawia mnie jeszcze po jakim czasie przysluguja mu 2 koperty i 2 znaczki,bo wiem ze jak poprosi to dostanie,ale nie wiem po jakim czasie ma do tego prawo

Laurka423 napisał:
Mam pytanie moj chlopak zostal aresztowany 1 kwietnia na miesiac. Kiedy moge sie spodziewac listu od niego i telefonu.dodam ze adwokat mowi ze do 2 tygodni nie ma sensu nic robic tylko czekac...rozumiem ze to on musi sie starac o talon na paczke...i w jaki sposob moge mu dostarczyc karty telefoniczne...
Czy on wogole ma mozliwosc zadzwonienia do mnie
dzwonic mozesz tylko na karnym po wyroku , jezeli jest na sledczym to nie ma takiej mozliwosci ale to jest w innym temacie o telefonach i kartach tel
listy tak mniej wiecej ida 2 tyg , roznie to bywa
to juz zalezy jak on sie bedzie staral o to , bo nie jest tak ze dostajesz poprostu, i zalezy to chyba glownie od wychowawcy, lepiej samemu napisac list i wyslac znaczki i koperty, priorytety itd

DZIEKUJE CHYBA TAK ZROBIE CHOCIAZ ADWOKAT MOWI ZE NIE MA SENSU BO BEDZIEMY SIE STARAC O TO ZEBY MU ARESZTU NIE PRZEDLUZYLI, A JAK WROCI DO DOMKU TO WTEDY MOGA DOJSC DO ARESZTU DOPIERO LISTY A TO BEZ SENSU...
A TAK A PROPO TO CHYBA LEPIEJ DLA NIEGO ZE MA ARESZT TYLKO NA MIESIAC NIZ SANKCJE NIE???aRESZT NIBY MA W CELU ZEBRANIA DOSTATECZNEJ ILOSCI SRODKOW DOWODOWYCH DODAM ZE MA ZAWIASY ROK NA 5 LAT,Z TYM ZE 4 LATA MINELY I PRZEZ 4 LATA NIE MIAL KLOPOTU Z PRAWEM.JAKIE JEST RYZYKO PRZEDLUZENIA ARESZTU???

Laurka423 napisał:
A TAK A PROPO TO CHYBA LEPIEJ DLA NIEGO ZE MA ARESZT TYLKO NA MIESIAC NIZ SANKCJE NIE???
To jes to samo.Nie pisz z włączonym Caps Lockiem i trzymaj się wątków. O przedłużeniu tymczasowego aresztowania jest oddzielny wątek, również wyróżniony.

no własnie to jest to samo no chyba ze sie myle miesiac aresztu to miesiac sankcji.

no ale czy to ze tylko miesiac to a nie 3 wplywa na korzysc aresztowanego?

Przeprasza, jezeli powtorze pytanie, ale zaraz ide na poczte, moze ktos mi szybko odpowie. Chce mojemu przeslac koperte i znaczki, za jaka kwote mam tych znaczkow wyslac? Np na jeden list... czy normalnie jak na ekonomiczny, czy jezeli mu wysle tyle ile na priorytet to list przyjdzie priorytetem? Przeciez nie bedzie mial naklejki tej niebieskiej "priorytet" bo na poczcie mi tego nie dadza?

Jeśli poprosisz na poczcie, to Pan/i da Ci niebieską naklejkę. Zawsze może Twój Luby napisać na kopercie: Priorytet. Najdroższy chyba teraz zwykły list priorytetowy na terenie naszego kraju to koszt: 2,20 zł. Znaczek na list zwykły:1,55 zł.

Jednak dostalam znaczki na priorytet i ta naklejke :) Za znaczki placilam 1,95. Uff teraz tylko czekac na jakis znak od niego.

A oni tam nie maja mozliwosci wysylania poleconym nie? Z reszta to chyba bez sensu by bylo....

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót