Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ta czerwień mnie przeraziła, ale cóż zaryzykuje...
Przeszukałam ten temat i nic... nie mogę trafić na to czego szukam, a mianowicie:
Czy może mi ktoś powiedzieć czy do TA (sankcja) można wysłać czysty zeszyt, blok rysunkowy, ołówki, długopisy 2, gumkę do mazania, strugaczkę i czyste koperyt? Bo sama juz nie wiem czy to przejdzie czy moze byc z jakis powodów zatrzymane??

linaa to zależy od aresztu ,w niektórych przejdzie w liście w innych tylko w paczce higienicznej,a co do tej strugaczki to niewiem

Linaa wyślij i albo odeślą to do Ciebie albo wezmą coś do depozytu i już - bo do akt sprawy na pewno nie dołączą;)

Wita mam pytanie ....maz odbywa kare w zk RAWICZ moje pytanie ...Czy zk tz wychowawcy moga czytac korespondencje meza prawie kazdy list wyslamy do meza i odwrotnie jest otwierany powtornie zaklejany rozumiem moze sie zdazyc ze koperta sie rozkleila no ale nie kazda piszemy duzo listow i prawie kazdy otwarty nawet te od dzieci i do dzieci.Prosze jesli ktos wie cos na ten temat o odpowiedz .POZDRAWIAM

dotipoz napisał:
Czy zk tz wychowawcy moga czytac korespondencje meza prawie kazdy list wyslamy do meza i odwrotnie jest otwierany

Wystarczy przeczytać kodeks karny wykonawczy. Lub ten temat. I odpowiedź będzie prosta.
W zakładzie karnym typu zamkniętego funkcjonariusze SW wręcz mają OBOWIĄZEK zapoznawania się z korespondencją skazanych. Zatem w Rawiczu wzorowo wykonują obowiązki, za których wykonywanie wszyscy im płacimy.

Nie wiem czy to pytanie już padło ale po 100 stronie nie miałam ochoty szukać dalej, wybaczcie jeśli się powtórzy. A więc czy prokuratura ma takie prawo aby zabronić korespondencji jeśli mój M. jest tymczasowo aresztowany i czeka na wyjaśnienie sprawy?Przebywa w AŚ

Zabronić nie mogą.To jedyna możliwość (oprócz widzeń jeśli wam przyznają) na komunikacje ze sobą.Jeżeli w listach nie będziecie pisać o niczym czego nie powinniście pisać (czyli tu chodzi o tok sprawy i szczegóły z nią związane) to listy będą normalnie dochodzić.

to dobrze, bo ja już sie wystraszyłam bo kochana prokuratura jak dzwoniła moja teściowa to odpowiedziała że na dzień dzisiejszy żadnego kontaktu nie ma. Myślałam że o listy też chodzi.
A własnie Kate bo wcześniej zadałam to pytanie na temacie wolnym ale nie otrzymalam odpowiedzi jak bede szla do prokurtury to co mam powiedziec w tym okienku ze przynioslam list do cenzury czy musze najpierw isc do prokuratora ktory prowadzi sprawe i powiedziec dla niego? bo nie rozumiem

Ja jak odnosiłam list do prokuratury to oddawałam go do sekretariatu,bo to panie sekretarki później przekazują prokuratorowi.A w okienku jak wchodzisz do prokuratury to mówisz że idziesz do sekretariatu list zanieść

Aha ;) Dziękuje za odpowiedzi jeszcze raz. bo przyznam szczerze wcześniej nie próbowałam tej metody tylko wysyłałam do AŚ bo niestety już drugi raz mam tą samą historie. A własnie słyszałam że przez prokuraturę szybciej ale jakoś nie miałam nigdy odwagi tam iść i nieść te listy

a jak to jest z tymi listami cenzurowanymi, chodzi o to czy faktycznie prokurator nad nimi ślęczy i je czyta czy też wyznacza jakąś osobę, która czyta i tylko szuka info na temat sprawy, jeśli nie ma nic podejrzanego to puszcza dalej i nawet nie pamięta za bardzo co tam się pisało? czy czyta jak najbardziej fascynującą książkę i probuje sobie wyobrazić tych oto zakochanych którzy cierpią?

powiem Ci kochana że chyba to zależy od dnia. Bo pamietam jak wczesniej pisałam listy i czasami zdarzało mi się napisać coś co by nie przeszło przez prokurature a jednak dochodziło normalnie a raz miałam taką sytuacje że prokurator tak zafascynował sie czytanie mego listu że mialam wezwanie na komende w celu wyjasnienia ów tego co napisałam. A że byłam az tak bardzo zakochana wiadomo początki znajomości, zaledwie rok sie znaliśmy piekne wspomnienia no i popisałam troche bzdur a ze bylam niepelnoletnia to musiałam wytlumaczyc jak to bylo z tymi nocami i takie tam. tylko wstudu sie najadlam.A prokurator niestety sam to czyta zadnej sekretareczki nie ma ;P

hahaha, rozbawiłaś mnie totalnie. jeszcze problemó sobie biedna narobiłaś. ;)
ahh, czyli czyta sam, no to pięknie sobie poczyta, a wstydu też się w takim razie najem, bo niedługo mam z nim spotkanie, uu, niedobrze.

xxx24 błędna odpowiedź, ponieważ nie do każdego zk można wysłać zdjęcia w liście. Ancik powiedz do którego zk chcesz wysłać?

femme8 nie znam nikogo kto jeździ do AŚ Szczecin i mogłabym o to zapytać. Prponuję Tobie zajrzeć do tematu o AŚ Szczecin.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót