AndreasG napisał:
Witam.
. Po tradycyjnych pytaniach otrzymał on oraz jego żona (prababcia) która musiała przejść taką samą procedurę weryfikacji Gr.A na decyzji uszczuplając na ; Vermerk; jest to wypisane , przy każdej Fragebogen jest dopisana ich córka poniżej 21-go roku życia. Wszystko by było ok. ale prababci wydano Ausweis Gr.C z wpisem auf Widerruf itu nastąpił błąd urzędnika, Ausweis ten został ostęplowany zdjęcie równierz z wielkim kośnym napisem ; Ungültig ! ;
Pozdrawiam
Szczerze mowiac nie za bardzo rozumiem to slowo "uszczuplajac" w tym kontekscie: co "uszczuplajac"?
I rowniez nie rozumiem sformulowania "przy kazdej Fragegoben", bowiem (der, a nie die) Fragebogen, to "kwestionariusz/formularz z pytaniami". Co to ma znaczyc "przy kazdym formularzu z pytaniami dopisana jest ich corka"? Masz na mysli, ze zarowno w formularzu pradziadka jak i prababci byla dopisana corka czy jak to rozumiec?
Po drugie: (abstrahujac od twoich pradziadkow i sytuacji w ich rodzinnie): jesli maz spelnial kryteria grupy I a zona grupy III, to przynajmniej teoretycznie mozna sobie wyobrazic sytuacje, ze maz dostal "jedynke" a zona "trojke", bo wychowywali sie przeciez w roznych rodzinach, gdzie "opowiadanie sie za niemieckoscia" moglo miec zupelnie inne nasilenie.
Co do bledu: skoro urzad przybil pieczatkie "ungültig", to znaczy, ze legitymacje anulowal, co oczywiscie jak najbardziej sie moze zdarzyc (mi pare lat temu sie zdarzylo, ze jak wyrabialem nowy niemiecki dowod osobisty dostalem na czas oczekiwania papierowy dowod tymczasowy, wazny 3 miesiace i dopiero w domu zauwazylem, ze urzednik wpisal mi blednie nie takie imie, jakie mam, poszedlem do urzedu, zabrali mi stary, tez przybili pieczatke "ungültig" i wydali mi nowy, z prawidlowym imieniem), ale wtedy na pewno wydali jej jakis inny, nowy dokument, zgodny ze stanem faktycznym