Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pogodniak tak mam 3 grupe ale niema tego wpisu Auf Widerruf a co do aktu to prawdopodobnie brali w Niemczech w Berlinie

Witam.
Czwarta strona tego Antragu , zaczyna się od słowa Vermerk (Adnotacja) w pkt.1 jest przydzielona gr. może widnieć ( 1,2,3 lub A,B,C jeden z symboli ). Może masz jedynkę lub dwójkę. Na Antragu nigdy nie pisano auf Widerruf , tylko na Ausweis der Deutschen Volksliste widniała ta adnotacja no i świadczył też kolor Ausweis. Kiedyś wałkowałem ten temat znam okolice pochodzę ze Świecia.
Pozdrawiam.

Witam.
W myśl logiki posiadasz dwójkę nie wiem co oznacza krzyżyk. Ja mam gr.A w późniejszym czasie zamienione na gr.1.
Pozdrawiam.

Witam.
Nie bardzo rozumiem co Ci zaznaczyli , skoro widnieje literka B to nie AP w Bydgoszczy przydzielało gr.DVL.
Pozdrawiam

Zielony to 3 grupa bezwarunkowo.

Peter ale dlaczego widnieje litera B i kolor zielony czy mogli zrobic bład ?

Nie jest wazne, co bylo napisane we wniosku, tylko jaka byla decyzja.

Jak masz kopie legitymacji Volkslisty w kolorze zielonym, to jest to grupa III. Takich bledow, zeby wystawic zla legitymacje, niemiecka administracja raczej na pewno nie robila

Witam.
Odnośnie błędu wpisu na DVL to jutro w rannych godz. się wypowiem gdyż teraz jestem w pracy do 22.00.
Pozdrawiam

Witam.
Nawiązując do tematu w mojej rodzinie mój pradziadek ur.w 1876 r w Prusach po Traktacie Wersalskim nie opuścił miejsca zamieszkania tym samym stracił obywatelstwo niemieckie .Gdy nastał czas wpisu na DVL blisko siedemdziesięcio letni starszy człowiek natychmiast udał się do odpowiedniego urzędu . Po tradycyjnych pytaniach otrzymał on oraz jego żona (prababcia) która musiała przejść taką samą procedurę weryfikacji Gr.A na decyzji uszczuplając na ; Vermerk; jest to wypisane , przy każdej Fragebogen jest dopisana ich córka poniżej 21-go roku życia. Wszystko by było ok. ale prababci wydano Ausweis Gr.C z wpisem auf Widerruf itu nastąpił błąd urzędnika, Ausweis ten został ostęplowany zdjęcie równierz z wielkim kośnym napisem ; Ungültig ! ; i wszędzie duża herbowa pieczęć urzędu.Pomyłki zdażają się wszędzie ten się nie myli co nic nie robi. Wniosek nasuwa się sam , ważna jest decyzja na podstawie której wydaje się dokumenty. Dziś jest tak samo w pierwszej kolejności otrzymuje się Staatsangehörigkeitsausweis po nim wyrabia się dokumenty , życie sprawia niespodzianki i po błędzie urzędnika dziś niektóży otrzymali dokumenty niemieckie ( chodzi o urodzone dzieci w niemczech rodzice bez obywatelstwa niemieckiego i po niżej ośmiu lat pobytu ), tak takie pomyłki się zdażają. Chcę nadmienić że jestem w posiadaniu tych wszystkich dokumentów o których pisałem. Opisałem fakt jaki miał miejsce w mojej rodzinie to nei jest wiążące dla wszystkich podpisujących DVL. Przepraszam za błędy , jeżeli kogoś uraziłem swoim wpisem przeprasza.
Pozdrawiam

AndreasG napisał:
Witam.
. Po tradycyjnych pytaniach otrzymał on oraz jego żona (prababcia) która musiała przejść taką samą procedurę weryfikacji Gr.A na decyzji uszczuplając na ; Vermerk; jest to wypisane , przy każdej Fragebogen jest dopisana ich córka poniżej 21-go roku życia. Wszystko by było ok. ale prababci wydano Ausweis Gr.C z wpisem auf Widerruf itu nastąpił błąd urzędnika, Ausweis ten został ostęplowany zdjęcie równierz z wielkim kośnym napisem ; Ungültig ! ;
Pozdrawiam

Szczerze mowiac nie za bardzo rozumiem to slowo "uszczuplajac" w tym kontekscie: co "uszczuplajac"?

I rowniez nie rozumiem sformulowania "przy kazdej Fragegoben", bowiem (der, a nie die) Fragebogen, to "kwestionariusz/formularz z pytaniami". Co to ma znaczyc "przy kazdym formularzu z pytaniami dopisana jest ich corka"? Masz na mysli, ze zarowno w formularzu pradziadka jak i prababci byla dopisana corka czy jak to rozumiec?

Po drugie: (abstrahujac od twoich pradziadkow i sytuacji w ich rodzinnie): jesli maz spelnial kryteria grupy I a zona grupy III, to przynajmniej teoretycznie mozna sobie wyobrazic sytuacje, ze maz dostal "jedynke" a zona "trojke", bo wychowywali sie przeciez w roznych rodzinach, gdzie "opowiadanie sie za niemieckoscia" moglo miec zupelnie inne nasilenie.

Co do bledu: skoro urzad przybil pieczatkie "ungültig", to znaczy, ze legitymacje anulowal, co oczywiscie jak najbardziej sie moze zdarzyc (mi pare lat temu sie zdarzylo, ze jak wyrabialem nowy niemiecki dowod osobisty dostalem na czas oczekiwania papierowy dowod tymczasowy, wazny 3 miesiace i dopiero w domu zauwazylem, ze urzednik wpisal mi blednie nie takie imie, jakie mam, poszedlem do urzedu, zabrali mi stary, tez przybili pieczatke "ungültig" i wydali mi nowy, z prawidlowym imieniem), ale wtedy na pewno wydali jej jakis inny, nowy dokument, zgodny ze stanem faktycznym

Ostatnia edycja:
Witam.
Z całym szacunkiem dla P.Pogodniaka w Adnotacjach jest pisane że..; przygotowano Ausweis(y) o nr....... w nawiasie (Gr.A). Jestem Pana wielkim sympatykiem i Pana wiedzy czytam Pana rad od ok. 5-ci lat.Jestem pełen podziwu.
Pozdrawiam

dziekuje za komplement!

Czyli nalezy rozumiec, ze w decyzji postanowiono wydac legitymacje grupy A (I), a przez pomylke prababci wydano legitymacje grupy C (III), ktos to potem zauwazyl, uniewaznil ta legitymacje (ungültig)? jest to oczywiscie jak najbardziej mozliwe, ale po uniewaznieniu legitymacji C na pewno wydano jej nowa grupy A, wiec ta grupy C po prostu sie nie liczy.

Witam.
Do P.Pogodniak.
Dokładnie , jest tak jak Pan to opisał.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Powrót