A
Adi Zawisza
Mam jeszcze pytanie czy BVA docieka deklaracji wiernosci narodowi polskiemu ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
lopezet napisał:Dzień dobry
Obserwuję to forum od dłuższego czasu, jednakże uważam że moja sprawa pod pewnymi względami różni się od tu przytoczonych dlatego bardzo prosiłbym o pomoc w ocenie sytuacji, nie ukrywam że byłbym ogromnie wdzięczny gdyby swą opinię wyraził Pan Pogodniak gdyż jako urzędnik niemiecki z pewnością zna się na rzeczy![]()
A więc tak - posiadam dokument Staatsangehörigkeitsausweis wydany jednocześnie na mojego ojca, mnie i mojego brata. Dokument ten stracił ważność w roku 2011. Sam jestem osobą bardzo młodą, dlatego też nie mam pełnych informacji na jakiej podstawie został on wyrobiony (ojciec niestety wielu rzeczy nie pamięta). Przede wszystkim wiem, że na pewno na podstawie rodziny mojego OJCA (tzn. mojego dziadka lub pradziadka). Dziadek urodził się w roku 1921 na terenie Polski i w Polsce mieszkał, służył jednak w Wehrmachcie. Z tego co już się na podstawie tego forum dowiedziałem, wiem, że sama służba w Wehrmachcie nie uprawnia do obywatelstwa - czy dziadek był na Volksliście zwyczajnie nie wiem. Mój PRADZIADEK urodził się w Łączniku koło Prudnika przed rokiem 1900 i mieszkał tam kilkanaście lat, potem przeniósł się do Polski gdzie urodził mu się syn (mój dziadek). Przede wszystkim chciałbym zapytać czy samo to że mój pradziadek ze strony ojca był Niemcem daje mi już prawo do obywatelstwa? Czy to jednak zbyt mało i do odnowienia dokumentu potrzebuję wpisu, że dziadek był na Volksliście?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi![]()