Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie jest napisane kiedy konkretnie dostales pozytywna odpowiedz w ktorym roku ?

Zacytuje uzera adamalka, ktory napisal to przedwczoraj:

Moja kolezanka dostala pare dni temu odmowe z Kolonii w sprawie wydania zaswiadczenia o obywatelstwie. Skladala papiery niemieckie dziadka i oryginal jego volkslistenausweisu kategorii 3. Dostala odmowe bo Pan urzednik ten sam ktory odwalil moj wniosek stwierdzil ze na podstawie volkslisty kategorii 3 nie przyznaja obywatelstwa juz teraz, ciekawa teza zwlaszcza ze sporo osob z 3 grupa jednak jeszcze je otrzymuja tylko musza udowodnic narodowosc niemiecka przodka do 1944/45 roku tzn ,,Bekentnich " czy jakos tak .
Kolezanka wysylala im papiery niemieckie m .in :

Niemiecki akt urodzenia z 1908 r dziadka , swiadectwo ukonczenia szkoly niemieckiej dziadka z 1918 , potem deutsche Volkslistenausweis 3 kategorii z pomorza data wpisania to 1941 na volksliste, rozmaite papiery niemieckie i listy dziadka wlasnie do roku 1944 -1945 . wiec dlaczego oddalono jej wniosek skoro przedstawiala dokumenty niemieckie dziadka nawet do 1945 roku . Z IPN zaswiadczenie ze nie maja nic na jej dziadka w dokumentach rowniez dosylala.

Do otrzymania obywatelstwa na podstawie Volkslisty nr 3 jest z reguly potrzebne udowodnienie "Bekenntnis zum Deutschtum" (= aktywnego opowiadania sie za niemieckoscia), a z tym moze byc bardzo trudno

Witam mam pytanko Peter czy na Fragebogen ktore wysylales byla zapiska Auf Wierruf? Bo ja tego na Fragebogen nie mam

Nie było nic takiego a dostałeś z AP z Bydgoszczy z Dworcowej potwierdzone dokumenty jeżeli tak to jakie opisz. Pozdrawiam.

Tak dostalem uwierzytelnione Fragebogen z Nr Ausweis pra dziadka i pra babci. W moim Fragebogen takze nie ma napisane Auf Widerruf. Jest kompletne ze zdjeciami
Mam Empfangsbescheingung pra dziadka i pra babci Antrag auf Aufnahme in die Deutsche Volksliste I Der Oberbürgermeister Zweigstelle der Deutschen Volksliste

Tez to samo miales ? Szukam aktu malzenstwa pra dziadkow i wtedy wysylam Volksliste i opis wzgledem pokrewienstwa kim jestem a mam pytanie czy na volksliste mojej babci tez bym mogl wyslac?

Ja załatwiałem wszystko przez Konsulat w Gdańsku i tam złożyłem papiery.Jeżeli jesteś urodzony po 75 możesz po linii żeńskiej również.

Ostatnia edycja:
Aa no to fajniee ja 91 rocznik jestem to da rade na pra dziadka i na babcie

To tak NIE jest. Obywatelstwo dziedziczy sie wylacznie po rodzicu, a nie po dziadku czy babci, a poniewaz twoi rodzice byli na pewno urodzeni przed rokiem 1975, moga dziedziczyc tylko po swoim ojcu (chyba ze byli dzieckiem nieslubnym), a nie po matce

Mam pytanie czy akt slubu z lat 1902 do 1909 wyciagne ze Standesamt czy z Landes BundesArchiv ?

Mam pytanie czy jak moja Volkslista nie miala napisane Auf Widerruf czyli nie byla do odwołania tak ?

Witam.
Adi Zawisza czy posiadasz legitymacje DVL , czy Antrag auf Aufnahme in die DV.
Pozdrawiam.

Zadajesz pytania, na ktore odpowiedzi sam bym mogl sobie znalazl
"Auf Widerruf" byla Volkslista gr. III, jedynka i dwojka nigdy nie byly "auf Widerruf"

A akt slubu z lat 1902-1909, jesli slub mial miejsce na obecnych terenach Polski, a owczesnych niemieckich, z reguly znajduje sie w polskich archiwach a nie niemieckich

Powrót