Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Marta877
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak wiec wszystko jasne i logiczne. To co teraz napisales sie zgadza z tym co ja napisałem. Wszystko jest jasne i logiczne ubezpieczenie musi miec kazdy kto chce sie leczyc w miare tanio a i tez w ramach tego ubezpieczenia. I to sie tyczy wszedzie. Kazdego kraju przypuszczam. Bo nie trzeba sie ubezpieczyć jezeli chce sie placic z wlasnej kieszeni bo kogos na to stac i chce ryzykowac takimi kosztami. I ja to widze tak. Bo znam to z praktyki w ten sposob.

Nie rozumiesz do konca. W Niemczech od roku 2009 nie ma takiej opcji, ze "bede placil sobie sam w razie potrzeby i nie ubezpiecze sie". Wprowadzono ustawowy obowiazek posiadania ubezpieczenia dla wszystkich.

Tylko zaden prokurator ani policja nie chodzi po ulicach i nie sprawdza, czy ludzie maja ubezpieczenie. Ale pod wzgledem prawnym obowiazek posiadania ubezpieczenia istnieje.

Tez tak wlasnie myslalem hehe. I mialem pisac ze nikt przecież nie sciga czy ktos ma ubezpieczenie czy nie. Tak wiec chyba wkoncu wszystko zostało wyjasnione. Jestem tylko ciekawy tych ubezpieczeń europejskich ale kolega wyzej juz napisal ze to jest dla turystow czyli rozumiem to tak ze jak ktos ma meldunek to z takiego ubezpieczenia nie moze korzystac.

Moim zdaniem szczegolnie jak ktos pracuje w Niemczech, i to bez wzgledu na to, za ile, czy to normalna praca czy minijob, i trafi z powaznym przypadkiem do szpitala, to NFOZ sie juz zainteresuje, czy to byl pobyt turystyczny czy nie. I wtedy taka osoba obudzi sie z reka w nocniku, jak NFOZ odmowi zaplacenia kosztow

Czy można korzystać z karty EKUZ podczas pracy wykonywanej za granicą?

Europejską Kartą Ubezpieczenia Zdrowotnego wydaną przez Narodowy Fundusz Zdrowia mogą posługiwać się wyłącznie te osoby, które pomimo wykonywania pracy na terenie innego państwa członkowskiego UE/EFTA podlegają w zakresie zabezpieczenia społecznego właściwości polskiego ustawodawstwa np. pracownicy delegowani.

Zgodnie jednak z nadrzędną zasadą koordynacji, dla osób zatrudnionych lub wykonujących pracę na własny rachunek w jednym z państw członkowskich UE/EFTA właściwe jest ustawodawstwo państwa, w którym wykonywana jest praca, natomiast wykonywanie pracy w jednym z państw członkowskich UE/EFTA i korzystanie ze świadczeń rzeczowych na koszt innego państwa członkowskiego jest nieuprawnione i niedopuszczalne.

W związku z powyższym osoby pracujące w innym państwie członkowskim UE/EFTA, które zgodnie z przepisami podlegają właściwości tego państwa w zakresie zabezpieczenia społecznego, posłużą się w sposób bezprawny kartą EKUZ wydaną przez NFZ, będą obowiązane do zwrotu kosztu świadczeń rzeczowych nienależnie sfinansowanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/de/faq/praca-w-panstwach-czlonkowskich-ue-efta#t107n327

Ostatnia edycja:
Tez sie pod tym podpisuje. Ale my polacy mamy to do siebie ze lubimy kombinować.

To juz indywidualna decyzja danej osoby, tylko prosze nie wypisywac bzdur typu: jak zachoruje (podczas pracy w Niemczech), to sobie szybko zalatwie EKUZ i bede leczony za darmo. Bo tak nie jest

Czy za zalegle nieoplacone skladki zdrowotne z Polski bede musial zaplacic w Niemczech?

nie ,jezeli ubezpieczysz sie teraz

masz czas do konca roku

Ja mam trochę inną sytuację. Pracowałem w Niemczech od 2008 roku na Gewerbie i oczywiście byłem tam zameldowany, ale nie płaciłem ubezpieczenia zdrowotnego bo nawet nie wiedziałem że jest obowiązkowe. Wykupowałem w Polsce polisę do pracy na teren Unii europejskiej. Księgowy odliczał mi nawet kwoty z tych polis przy rocznym rozliczaniu podatku z Urzędem Skarbowym. W listopadzie zakończyłem działalność gospodarczą na terenie Niemiec i się wymeldowałem. Mam zamiar jednak w połowie stycznia ponownie wyjechać do pracy do Niemiec ale do innego miasta, ale na tej samej zasadzie tzn. Gewerbe. Czy istnieje prawdopodobieństwo, że jeśli teraz pójdę zawrzeć ubezpieczenie( ponieważ teraz o tym wiem) będą żądać ode mnie zapłacenia składek za tamte lata? Mam jeszcze dwa dni na zawarcie ubezpieczenia w tym roku i abolicję, ale w tej chwili nie jestem tam zameldowany ani nie prowadzę działalności.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam!
To i ja się podepnę pod temat.
Mąż od początku grudnia pracuje w Niemczech, w tym czasie też był zatrudniony w Polsce, ale miał urlop bezpłatny. Z końcem roku dał wypowiedzenie w pracy i z dniem 31.12.zakończył pracę w Polsce. Do końca stycznia tego roku obowiązuje Go ubezpieczenie zdrowotne w Polsce. Ale czy pracując na umowę w Niemczech, przy czym okazało się, że żadnego ubezpieczenia tam nie ma, a jeszcze od 06.01.ma założoną gewerbe, to to ubezpieczenie z Polski do końca stycznia Go obowiązuje?? Mąż chce na obecną chwilę zmienić tą pracę w Niemczech i ma już konkretną ofertę, ale do 13.01.czeka na odpowiedź. Co w takim wypadku ma zrobić? Chodzi oczywiście o ubezpieczenie zdrowotne. Jak to ugryźć? W tej drugiej firmie nie pracował by na gewerbie, tylko normalnie z wszystkimi składkami opłacanymi przez pracodawcę.
Proszę o pomoc. Mam nadzieję, że wszystko jest napisane zrozumiale :confused:

Polecamy porównywarkę ubezpieczeń zdrowotnych na bezpieczni.de

Witam!
Jestem osobą bezrobotną, chciałabym wykupić sobie jakieś ubezpieczenie. Zależy mi na jak najmniejszej składce. Jakie wybrać? Prywatne czy państwowe?

ustawowa kwota na ubezpieczenie zdrowotne dla osoby bezrobotnej to 160 euro, a więc bez różnicy gdzie zawrzesz umowę. Z tym, że w prywatnej firmie może wyjść drożej i jeżeli raz się już ubezpieczysz w prywatnej to na państwową ciężko przejść.

Ja polecam aok. Moja dziewczyna placi obecnie takie ubezpieczenie zdrowotne poniżej 160 euro miesięcznie.

A co w przypadku jeśli jestem zameldowana i w Niemczech i w Polsce?

Zameldowanie w Polsce tu sie nie liczy, jesli jestes zameldowana w Niemczech. Nie mozesz byc tylko ubezpieczona w dwoch krajach rownoczesnie,

Dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze mam jedno pytanie, czy jeśli np nie wykupiłam ubezpieczenia od razu to jest pewność że będę musiała zapłacić te zaległe składki? Czy np można się starać o coś w rodzaju umorzenia jeśli nie pracuję?

Takie umorzenie bylo mozliwe tylko do grudnia zeszlego roku, teraz bedziesz musiala prawdopodobnie zaplacic od momentu zameldowania

I jesli jestes bezrobotna, to ktos sie moze zainteresowac, z czego ty w ogole zyjesz w Niemczech

To czego maz cie nie podciagnie pod swoje ubezpieczenie? Chyba ze jest ubezpieczony prywatnie

Powrót