Witam!
Jestem tutaj nowy i po przeczytaniu kilku stron forum na temat obywatelstwa niemieckiego jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy m.in. Pogodniaka. Gdybym był taki mądry jak Pan nie byłbym teraz takim żółtodziobem
Jestem na samym początku mojej drogi o staranie się o obywatelstwo. Nie mam nikogo w rodzinie kto może mi doradzić dlatego opisze Wam moją sytuację i proszę mi doradzić co gdzie załatwić.
Prawdopodobnie mogę się starac o obywatelstwo z obydwu stron (tak zawsze mówiła mi mama)
Mój pradziadek od strony mamy to rodowity Niemiec urodzony w Berlinie (niestety nikt nie pamięta jego daty urodzin i tutaj będę musiał pisać do archiwum do Berlina) przyjechał do Polski do Bytomia do pracy, tutaj ożenił się, zrobił 12 dzieci po czym wyjechał do Niemiec i tam spędził resztę swojego życia zmarł w Dortmundzie. Mój dziadek od strony mamy urodzony w 1937 roku w Bytomiu nigdy nie starał się o obywatelstwo, moja mama urodzona w 1958 również nigdy nie starała się o obywatelstwo.
Cała rodzina mojego taty urodzona jest w Bytomiu, dziadek w 1931 roku a moj ojciec 1954. Siostra mojego ojca wyjechała w latach 80 do Niemiec i miała dokument o nazwie "Sztambuch" ale nie przesłała go wtedy do Polski bo wiadomo jaka była w kraju sytuacja. W chwili obecnej nikt nie ma z nią kontaktu. Ja urodziłem się w 1983 roku i mam zamiar starać się o obywatelstwo. Powiedzcie mi wpisywać we wniosku obydwie strony rodziny czy tylko tą od mamy.
Wiem, że muszę powyciągać akty urodzenia, do archiwum pisać żeby dowiedzieć się czegokolwiek o moim pradziadku ale czy jest coś jeszcze?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie