Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak masz rację Pogodniak moja sprawa w BVA się jeszcze toczy. Nie mam póki co decyzji odmownej ale wolałbym pojedynkować się z Sądem na twarde argumenty a nie korespondować z "Sekretarką" z BVA. Cóż jak będzie trzeba wynajmę adwokata.

Witam,
Ja jestem w pierwszym pokoleniu, gdzie staram się o potwierdzenie obywatelstwa po ojcu. Ojciec, jego ojciec to osoby urodzone i zamieszkałe z dziada, pradziada w Ostpreussen. Czekam na potwierdzenie już prawie dwa lata i nie mam żadnej informacji z BVA, poza przyjęciem dokumentów z nadanym numerem sprawie. To czekanie zaczyna mnie już trochę irytować.

Dzień Dobry.

Zwracam się do was po pomoc.
Również staram się o potwierdzenie obywatelstwa po ojcu.
Posiadam niemiecki paszport oraz dowód osobisty ojca.
Wiem również tyle, że ojciec dostał obywatelstwo kiedy ja już byłem urodzony także na 100% widnieję w niemieckich kartotekach jako jego syn.
Pytanie: Czy dowód osobisty i paszport wystarczy aby dostać to obywatelstwo, czy potrzeba jeszcze jakieś dokumenty.

Dziękuję za pomocną odpowiedź.
Pozdrawiam.

Piszesz, ze ojciec nabyl obywatelstwo, gdy byles juz urodzony. Na jakiej zasadzie nabyl to obywatelstwo?
Jako
a)przesiedleniec?
b)przez naturalizacje (Einbürgerung)
c) czy przez Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit?

Tylko w przypadku c) mozesz odziedziczyc obywatelstwo po ojcu.

No to jego obywatelstwo nic ci nie da, bo musialbys sie byl zarejestrowac razem z nim w tamtym czasie jakie Spätaussiedler, zeby rowniez dostac obywatelstwo. To obywatelstwo bylo nadawane przez "przyjecie na terenie Niemiec" (Aufnahme in Deutschland). Kto nie przyjechal do Niemiec i nie zostal tam przyjety, nie mogl nabyc obywatelstwa

Uwaga!

Chciałbym ogłosić dobrą nowinę dla osób, którzy są przekonani, że z Naczelnym Dyrektorem Archiwum Państwowego nie da się wygrać przed sądem, w sprawie wydania uwierzytelnionych kopii niemieckich (wojennych) dokumentów. Niech mój przypadek będzie dla Was przykładem. Dnia 16 grudnia 2013 roku Naczelny Dyrektor AP przegrał sprawę już po raz drugi, tym razem przed Naczelnym Sądem Administracyjnym http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/31B925FF1B). Od tego wyroku NDAP nie ma odwołania. WYGRAŁEM!!! Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. :-)

Witam!
Jestem tutaj nowy i po przeczytaniu kilku stron forum na temat obywatelstwa niemieckiego jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy m.in. Pogodniaka. Gdybym był taki mądry jak Pan nie byłbym teraz takim żółtodziobem :)
Jestem na samym początku mojej drogi o staranie się o obywatelstwo. Nie mam nikogo w rodzinie kto może mi doradzić dlatego opisze Wam moją sytuację i proszę mi doradzić co gdzie załatwić.

Prawdopodobnie mogę się starac o obywatelstwo z obydwu stron (tak zawsze mówiła mi mama)
Mój pradziadek od strony mamy to rodowity Niemiec urodzony w Berlinie (niestety nikt nie pamięta jego daty urodzin i tutaj będę musiał pisać do archiwum do Berlina) przyjechał do Polski do Bytomia do pracy, tutaj ożenił się, zrobił 12 dzieci po czym wyjechał do Niemiec i tam spędził resztę swojego życia zmarł w Dortmundzie. Mój dziadek od strony mamy urodzony w 1937 roku w Bytomiu nigdy nie starał się o obywatelstwo, moja mama urodzona w 1958 również nigdy nie starała się o obywatelstwo.
Cała rodzina mojego taty urodzona jest w Bytomiu, dziadek w 1931 roku a moj ojciec 1954. Siostra mojego ojca wyjechała w latach 80 do Niemiec i miała dokument o nazwie "Sztambuch" ale nie przesłała go wtedy do Polski bo wiadomo jaka była w kraju sytuacja. W chwili obecnej nikt nie ma z nią kontaktu. Ja urodziłem się w 1983 roku i mam zamiar starać się o obywatelstwo. Powiedzcie mi wpisywać we wniosku obydwie strony rodziny czy tylko tą od mamy.
Wiem, że muszę powyciągać akty urodzenia, do archiwum pisać żeby dowiedzieć się czegokolwiek o moim pradziadku ale czy jest coś jeszcze?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie

witam mam pytanie dostalem dzisiaj odpowiedz w sprawie obywatelstwa niemieckiego nie wiem dokladnie o co chodzi domyslam sie jedynie 5/10 prosze o pomoc w przetlumaczeniu

Am 17.01.2014 habe ich Ihrem Bruder als Bevollmächtigtem in Ihrem Staatsangehörigkeitsfeststellungsverfahren den Eingang Ihres erneuten Antrages bestätigt. Ich habe nunmehr die konkrete Bearbeitung aufgenommen.

Ihr Bruder erhielt bereits im Februar 2006 einen Ablehnungsbescheid (vom 02.02.2006) und im März 2007 einen Widerspruchsbescheid (vom 30.03.2007) in Ihrer Angelegenheit.

Die damalige Entscheidung wurde im Ausstellungsverfahren getroffen. Die heute zu treffende Entscheidung findet im Rahmen eines Feststellungsverfahren statt, dessen Ausgang für alle Behörden in staatsrechtlicher Hinsicht verbindlich ist.

Bislang konnte ich noch keine Anhaltspunkte finden, die eine positive Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit möglich machen.

Auf mein Schreiben vom 31.05.2006 (!) hat Ihr Vater zwar geantwortet, Unterlagen über eine etwaige Enteignung des bewirtschafteten Hofes nach 1945 wurden jedoch nicht vorgelegt. Es wurde Ihnen damals empfohlen sich an das Staatsarchiv in Bromberg zu wenden und, falls ein Enteignungsverfahren durchgeführt wurde, um Ausfertigung von Kopien aus den dortigen Akten zu bitten und diese dann hier nachzureichen.

Die mit dem neuen Antrag vom 20.09.2013 vorgelegten Unterlagen liegen zum Teil bereits vor und bringen keine neuen Erkenntnisse.

Falls Sie im Staatsarchiv Bromberg bezüglich einer Enteignung des bewirtschafteten Hofes noch nachfragen wollen, geben Sie mir bitte eine kurze Nachricht. Ich werde dann Ihren Vorgang bis Ende des Jahres auf Wiedervorlage legen und die Antwort abwarten.

Sollten Sie keine Anfrage beim Staatsarchiv Bromberg vornehmen, werde ich Ihren Antrag voraussichtlich ablehnen.

Mit freundlichen Grüßen

Im Auftrag

gez. Thauer

Dostales juz raz odmowe, miales przedstawic dodatkowe dokumenty, np. z archiwum w Bydgoszczy o wywlaszczeniu ojca, ale ich nie przedlozyles, tylko przyslales jeszcze raz to samo, co nie wystarcza na uznanie obywatelstwa. Jak nie przedstawisz nowych dowodow, dostaniesz znow odmowe.

ciekawe zjawisko wywlaszczenie ojca
skoro cala moja rodzina dostala obywatelstwo po dziadku lacznie 12 osob 3 pokolenia a teraz ja jako jedyny mam cos udowodnic? smieszni sa czemu sie nie interesowali tym wtedy jak im przyznawali obywatelstwa a ja jestem jakis gorszy niby ? i rocznik 1987 ojciec ma obywatelstwo 5 rodzenstwa i ich dzieci rowniez i wszyscy maja po dziadku naszym a ja jedyny to co?
kretactwo to jest dla mnie jakies
o co chodzi z tym wywlaszczeniem po 1945 roku prosze o odpowiedz bo ja juz niczego nie rozumiem

o co chodzi z wywlaszczeniem, zapytaj sie ojca, on im o tym pisal, w pismie z dnia 31.05.2006 roku

A dlaczego obywatelstwo innych czlonkow rodziny we wczesniejszych latach bylo mozliwe, opisalem specjalnie w przyklejonym linku na samej gorze tego dzialu, moze przeczytaj uwaznie, to zrozumiesz

tak ale oni nie mieli obywatelstwa na podstawie przesiedlencow bo wtedy te przepisy nie obowiazywaly juz nawet dlatego nie rozumiem tego
co to znaczy wywlaszczenie ????? bo nie rozumiem tego wyrazu dziekuje za odpowiedz

moj dziadek mial 2 kategorie volkslisty i byl rolnikiem po wojnie w 1945 roku zostal nim nadal i do smierci tam mieszkal dopiero w roku 1951 na mocy ustawy uzyskal automatycznie polskie obywatelstwo nadane czy to jest jakis dowod w sprawie wedlug Pana???????????

Nie mam pojecia, ale juz raz dostales odmowe, to chyba ci podali uzasadnienie dlaczego. Teraz nie przestawiles zadnych nowych dowodow, wiec znowu dostaniesz odmowe.

Ojciec twierdzil, ze zabrano (=wywlaszczono) mu jakies gospodarstwo rolne po roku 1945. Ja nie wiem, o co w tym chodzilo, zapytaj sie ojca, skoro w tej sprawie byl konsultowany

ale pisza ze daja mi czas na odpowiedz zebym im wyslal papiery w tej sprawie a ja jestem teraz totalnie w szoku

daja ci czas na przeslanie dowodow tego obywatelstwa, jak nie przeslesz nowych dowodow oprocz tego, co wyslales, to dostaniesz znowu odmowe. Przeciez raz juz dostales odmowe, zlozyles odwolanie i to nic nie pomoglo, to co, znowu wysales te same papiery i teraz "jestes w szoku"?

Na Volksliste trzeba miec albo oryginal Volkslisty albo uwierzytelniona kopie

ja mialem wtedy 18 lat i brat za mnie to robil wtedy nawet dobrze sie nie orientuje tyle lat temu oni to za mnie robili

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót