Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Spoogie: dostałam ciekawego emaila....mam nadzieję ze Ci tez pomoze. Wiadomosc na PW.
Michaell22: Ja złozylam 3.12, a pismoz nr dostalam 27.12
pzdr

Mama65

Jak to coś istotnego to podziel się BITTE może być na priv :ooo:

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc, a bardziej o informację,co jeszcze mogę zrobić żeby potwierdzić obywatelstwo mojej mamy a i pośrednio moje.Urodziłem sie 01.01.1974, mogę ubiegać się o potwierdzenie po rodzinie ze strony mamy bo jestem dzieckiem nieślubnym. Generalnie mój dziadek przed wojną był w SA, później w wermachcie służył na zachodnim froncie, w okolicach Holandii został wzięty do niewoli, nie przeszedł do polskiej armii, ale podobno podał się za polaka żeby wrócić do dzieci, jego żona a moja babka już nie żyła a zostało 4 dzieci. W Polsce jednak musiał się ukrywać, poszukiwali go. w 1952 roku złapali go na mazurach i przewieźli do więzienia w Bytomiu. Tam podał na świadka sąsiada ze w czasie wojny uratował sąsiada i to generalnie uchroniło dziadka od śmierci. Wracając do sprawy, jedyne co mam to Vorlaufiger Ausweis 1942 roku jednak wypisany na babcie(dziadek wszystkie dokumenty ze strachu po wojnie zniszczył), na którym pisze że ona i jej dzieci urodzone po 1921 roku( czyli moja mama też urodzona w styczniu 1940) mają niemieckie obywatelstwo i auf wideruff jest przekreślone krzyżykami na tej samej maszynie, dokument ten sprawdzala policja kryminalna w Kolonii i odgrażali mi się ze będę ukarany jak dokument jest fałszywy. Jednak z BVA po złożeniu wniosku dostałem odmowę potwierdzenia obywatelstwa. czy można napisać do nich wniosek o przesłuchanie mojej mamy w konsulacie we Wrocławiu. Ona została w polsce sama jej 3 bracia mieszkają w Niemczech od lat 70-tych. Co robić, czy można cos jeszcze zrobić, ja tak czy siak z synem wyjeżdżam do Niemiec po nowym roku, jednak zależało by mi na potwierdzeniu tego obywatelstwa bo wracać nie zamierzam. Ten ausweis mogę komuś na maila przesłać jako JPG. Bo skoro moja mama miała obywatelstwo to jak mogli ją go pozbawić, nie rozumiem. Pisałem już wszędzie, i do IPN i do Bundesarchiv i do stanów do archiwum, wszędzie gdzie pisałem nic nie znaleźli. Proszę o informację.

Pewne jest, że to BVA wyznacza warunki i kryteria opracowywania wniosków o potwierdzenie dowodu obywatelstwa. Trudno mi stwierdzić czy w Twoim przypadku będzie możliwe to, że BVA uzna jako konieczność przesłuchania w charakterze swiadka Twojej mamy w toczącej się sprawie Ty jako wnioskodawca nie masz na to wpływu. W moim przypadku 2 lata temu było tak, uznano konieczność przesłuchania mojego dziadka i to pozytywnie załatwiło sprawę. W pozostałych kwestiach niech wypowiedzą się inni.

Witam.

Jak daleko można szukać przodka? Czy jest jakieś ograniczenie co do pokoleń?
U mnie sprawa wygląda następująco, że ojciec mojego pradziadka był Niemcem i ożenił się z Polką i został w Polsce.

To trochę za mało danych, wiem że kobiety o wiek się nie pyta, ale to zależy kiedy się urodziłaś, są tutaj tacy którzy są bardziej w temacie niż ja, ale bez pewnych danych nikt nic Ci nie powie.

Ja urodziłam się w 1985r.
Niestety mam spore braki w dokumentach. Pradziadek już jest na tamtym świecie więc nie mam od kogo uzyskać informacji.
Z tego co wiem to sprawa przodków wygląda to następująco:
Piotr - urodzony w 1827r. w Harthausen w Księstwie Bawarii (taka informacja widnieje na skróconym akcie zgonu).
Co do żony to prawdopodobnie też urodzona w Niemczech, ale nie mam żadnego aktu więc jest to do sprawdzenia.

Ich syn Franciszek ur. 1873r. w tym samym miejscu (wiem to niestety tylko od pradziadka, na akcie zgonu nic nie ma więc muszę szukać jakiegoś potwierdzenia).
Wszyscy powyżsi znaleźli się w Polsce nie wiem w jakich okolicznościach. Zmarli na terenie Polski.

Dalej mam: pradziadek ur. 1905, babcia ur. 1935, ojciec ur. 1955.

Naprawde n-razy bylo to omawiane: nie jest tak wazne, gdzie przodkowie mieszkali przed I wojna swiatowa, tylko gdzie mieszkali miedzy I i II wojna. Jak mieszkali w Polsce, to szanse sa bardziej niz znikome

Mam zapytanie do POGODNIAKA jak dostałem odmowną decyzje i zapłaciłem 18 euro to jak znalazłem dalsze dokumenty to mogę je wysłać czy muszę na nowo zakładać sprawę?

Nie jestem pewien, może Pgodniak potwierdzi, ale uważam, że powinieneś napisać pismo wyjaśniające do osoby która podpisała sie na dokumencie nie potwierdzającym dowodu Twojego obywatelstwa niemieckiego podając przy tym numer sprawy pod którym toczyło się dochodzenie i oznajmnić, że pojawiły się nowe dowody w sprawie i chciałbyś je przedstawić. Następnie zaczekaj na kontakt z BVA.

Jeśli BVA uznało, że nie posiadasz obywatelstwa to raczej tak jest. Piszesz o dalszych dokumentach - co to za dokumenty?. Domniemam, że składając wniosek przedłożyłeś stosowne dokumenty, które w jakiś sposób wskazywały na posiadanie obywatelstwa twojego przodka. W przeciwnym przypadku Konsulat nie wysłał by sprawy do BVA. Idąc dalej, BVA nie tylko sprawdzała papiery które im podesłałeś ale przede wszystkim na ich podstawie wstrzyna postępowanie sprawdzające w różnych instytucjach i archiwach. Reasumując - Jeśli nawet ty nie posiadałeś dokumentów jasno stwierdzających obywatelstwo przodka to powinny wypłynąc z postępowania sprawdzającego BVA. Najprawdopodobniej nie znaleziono dowodów lub znaleziono ale na twoją nie korzyśc.
P.S.
próbowac możesz ale .............

Rheinländer, konsulaty niemieckie za granica przed pierwszym wystawieniem paszportu niemieckiego osobie, ktora go nigdy jeszcze nie posiadala, nigdy same nie sprawdzaja, czy delikwent ma obywatelstwo czy nie. Te kompetencje ma wylacznie BVA i konsulat funkconuje tu jedynie jako skrzynka do wysylania i odbierania dokumentow

Pogodniak - Nie o to mi chodziło. Konsulaty wstępnie sprawdzają wniosek i dokumenty do niego dołączone. Jeśli wniosek jest błędnie wypełniony lub dokumenty załączone nie mają żadnej wartości (np. jest to kwit na cukier lub masło - uwierz nawet takie kwity ludzie wysyłają) to taka korespondencja zostanie cofnięta tj. odesłana do adresata z wyjaśnieniem. Zajmują się tym osobne wydziały konsulatów.
Może teraz już tak nie ma jednak za moich czasów tak było w opolu - tak mi przynajmniej wyjaśniła pewna znajoma z konsulatu.

Ostatnia edycja:
Zgodzę się z Tobą Rheinlander przynajmniej w moim przypadku tak było około 2 lat wstecz Pracownik Konsulatu zweryfikował wniosek i załączone do niego dokumenty na moje szczęście wszystko było ok. Ale to było 2 lata temu może dzisiaj jest inaczej.

Ta "weryfikacja" przez konsulat stoi na glinianych nogach. Jak wnioskodawca sie uprze i powie, ze chce przekazac takie dokumenty do BVA, jakie ma, to konsulat musi je przekazac dalej do BVA, czy mu sie to podoba czy nie. Najwyzej napisze wewnetrzna adnotacje, ze wstepna weryfikacja skompletowania dokumentow byla negatywna, ale wnioskodawca nalega mimo wszystko na ich przekazanie dalej. Jedyna jednostka organizacyjna wladna do merytorycznego rozpatrywania wnioskow jest BVA. Czy takie "upieranie sie" ma sens, to inna kwestia, ale konsulat nie jest wladny do autorytatywnego odrzucania wnioskow.

Poza tym na stronie BVA jest wyraznie napisane, ze wnioski nalezy skladac "najlepiej" (czyli "niekoniecznie") przez konsulat za granica, ale jest tez wyraznie napisane, ze mozna jest skladac bezposrednio w BVA za pominieciem konsulatu:

Wo stelle ich den Antrag?

Da Sie im Ausland wohnen, stellen Sie den Antrag am besten bei Ihrer deutschen Auslandsvertretung. Dort erhalten Sie Informationen zum Antrag und den erforderlichen Unterlagen, teilweise auch in der Landessprache.

Sie können den Antrag aber auch direkt zum Bundesverwaltungsamt senden.

Przy okazji na stronie BVA pojawily sie numery telefonow, do "ogolnych zapytan". A wiec jesli ktos uwaza to za stosowane, moze jednak tam zadzwonic:

Allgemeiner Auskunftsdienst für Personen aus Armenien, Aserbaidschan, Estland, Georgien, Kasachstan, Kirgisistan, Lettland, Litauen, Republik Moldau, Polen, Russische Föderation, Tadschikistan, Turkmenistan, Ukraine, Usbekistan, Weißrussland

Telefon: 0228 99-358-4488 oder 0221-758-4488

Telefax: 0228 99-358-2846 oder 0221-758-2846

zu unseren Servicezeiten Montag – Freitag 8:00 Uhr – 16:30 Uhr

Mailadresse
staatsangehoerigkeit@bva.bund.de

BVA Internet: Staatsangehörigkeitsausweise für Antragsteller im Ausland

Ostatnia edycja:
Uważam, że wyjaśnienie Pogodniaka ma sens. W momencie kiedy składałem wniosek oraz załączone do niego dokumenty pracownik Konsulatu nie dopatrzył się żadnych nieprawidłowości natomiast gdyby było inaczej prosiłbym bardzo wręcz nakazałbym ich przyjęcie.

Ja byłem wczoraj w konsulacie, ale brakuje mi dokumentów żeby przyjęli wniosek. Brakuje mi
odpowiedzi z sadu adm. czy dziadek był rehabilitowany, i skróconych aktów małżeństwa moich rodziców i ich aktów urodzenia na druku wielojęzycznym - wniosek Anlage V wypełniam dla ojca i dziadka, stąd tyle tego potrzebuje. No i tłumaczeń przysięgłych, czyli popłynę na kolejne 200 zł : ) Bo ci przysięgli żądają 30-35 zł od kartki a4.

No i pocieszyli mnie, żebym się nie poddawał. Łatwo im powiedzieć, wypierdzieć się 500 zł i mieć 50 procent szans, na sukces po paru latach :P

tomj napisał:
Mam zapytanie do POGODNIAKA jak dostałem odmowną decyzje i zapłaciłem 18 euro to jak znalazłem dalsze dokumenty to mogę je wysłać czy muszę na nowo zakładać sprawę?
Więc pragnę ponowić zapytanie i poprosić o konkretną odpowiedz. Jak mam postąpić jeśli posiadam dodatkowe informacje-dokumenty potwierdzające że dziadek był Niemcem?

Nie wiem, Tomj, podalem wyzej numery telefonow i faksy do BVA, gdzie mozna sie pytac. Napisz mail z zapytaniem, czy masz skladac nowy wniosek czy mozesz po prostu doslac nowe dokumenty.

Nikt ci na forum przeciez na to nie odpowie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót