Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc, a bardziej o informację,co jeszcze mogę zrobić żeby potwierdzić obywatelstwo mojej mamy a i pośrednio moje.Urodziłem sie 01.01.1974, mogę ubiegać się o potwierdzenie po rodzinie ze strony mamy bo jestem dzieckiem nieślubnym. Generalnie mój dziadek przed wojną był w SA, później w wermachcie służył na zachodnim froncie, w okolicach Holandii został wzięty do niewoli, nie przeszedł do polskiej armii, ale podobno podał się za polaka żeby wrócić do dzieci, jego żona a moja babka już nie żyła a zostało 4 dzieci. W Polsce jednak musiał się ukrywać, poszukiwali go. w 1952 roku złapali go na mazurach i przewieźli do więzienia w Bytomiu. Tam podał na świadka sąsiada ze w czasie wojny uratował sąsiada i to generalnie uchroniło dziadka od śmierci. Wracając do sprawy, jedyne co mam to Vorlaufiger Ausweis 1942 roku jednak wypisany na babcie(dziadek wszystkie dokumenty ze strachu po wojnie zniszczył), na którym pisze że ona i jej dzieci urodzone po 1921 roku( czyli moja mama też urodzona w styczniu 1940) mają niemieckie obywatelstwo i auf wideruff jest przekreślone krzyżykami na tej samej maszynie, dokument ten sprawdzala policja kryminalna w Kolonii i odgrażali mi się ze będę ukarany jak dokument jest fałszywy. Jednak z BVA po złożeniu wniosku dostałem odmowę potwierdzenia obywatelstwa. czy można napisać do nich wniosek o przesłuchanie mojej mamy w konsulacie we Wrocławiu. Ona została w polsce sama jej 3 bracia mieszkają w Niemczech od lat 70-tych. Co robić, czy można cos jeszcze zrobić, ja tak czy siak z synem wyjeżdżam do Niemiec po nowym roku, jednak zależało by mi na potwierdzeniu tego obywatelstwa bo wracać nie zamierzam. Ten ausweis mogę komuś na maila przesłać jako JPG. Bo skoro moja mama miała obywatelstwo to jak mogli ją go pozbawić, nie rozumiem. Pisałem już wszędzie, i do IPN i do Bundesarchiv i do stanów do archiwum, wszędzie gdzie pisałem nic nie znaleźli. Proszę o informację.