Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie. Jestem po RWKL w Bydgoszczy. Wyniki idealne. Jest tylko jeden problem z wynikiem OPIATE/ norma<300/300> Mój wynik 1148ng/ml Problem z tym ,że nigdy nie miałem do czynienia z żadnym narkotykiem / dzie pozniej badanie prywatne i wynik 5ng.ml. Widziałem ,że 2/3 osoby miały tez z tym problem. Mam pytanie czy mam się spodziewać 100% N na orzeczeniu czy może jest szansa na Z dodam ,że próba wątrobowa ujemna więc samo to wskazuje na błąd. Tak,tak wiem jaka jest komisja wojskowa i ,że napewno będzie to problem i rzadko respektują wyniki badań prywatnych labolatoriów. Kwestia czy ktoś wie jak sie odwołać i miał podobna lub identyczna sytuacje? Ile to minej więcej trwa i czy jest możliwość wygrania tej sprawy? Dziękuje za wszelka pomoc i liczę na odzew

Witam, mam żylaki lewego podudzia dostałem N. Odwołam się z tego?

Witam. Mam problem innego typu. Na własne życzenie rozpocząłem RWKL mam chory kręgosłup na który dałem im rezonans magnetyczny i inne dokumenty. Mam kategorię A i chciałem zmienić na inną. Nie zdążyłem zrobić wszystkich lekarzy i nie zakończyłem komisji. W między czasie okazało się że jak zmienię tą kategorię to może to być problemem w mojej dalszej pracy zawodowej. Mam pytanie czy jak nie pojadę i nie zakończę tej komisji to coś mi grozi i czy jak nie zakończę to kategoria pozostanie taka jaką miałem. Przypomnę że było to na moją prośbę. Bardzo proszę o odpowiedź.

Witam.mam spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej. Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na przednio-bocznych krawędziach trzonów kręgów szyjnych .
Szczeliny m/k C5/C6, C6/C7 zwężone. Do tego mam brak zębów dwóch 6 i jednej 7. Czy z takimi wadami moge sie starac do zawodowej służby wojskowej. Dziekuje za odpowiedz

Do zawodowej przejdziesz bo w badaniach nie ma dentysty, a na rtg jest tylko zdjęcie klatki piersiowej, więc jak sam nie powiesz lekarzowi że masz tak wady to nikt nie będzie tego sprawdzał. Chyba że robisz badania do WPD to tam pewnie odpadniesz bo robią kilka zdjęć kręgosłupa.

A gdzie i kiedy robiłes komisje? Bo u mnie w Lublinie do zawodowej jest i przeswietlenie kręgosłupa i dentysta

Czitaszko napisał:
Witam, mam żylaki lewego podudzia dostałem N. Odwołam się z tego?

Po pierwsze to nie naprzykrzaj mi się na priv bo zabieram głos kiedy mam czas oraz na to ochotę. Zwłaszcza że kilka postów wcześniej linkowałem dokument w którym jest czarno na białym rozpisane: przy jakich dolegliwościach i komu orzekać kategorię daną zdolności do zawodowej służby wojskowej.

W kwestii twoich żylaków to najprawdopodobniej zaszeregowano jako § 79 - pkt nie ma znaczenia bo czy miałbyś 1 albo 2 albo 3 to i tak "N".

Jest jednak zastrzeżenie w przypadku żylaków lub przebytych operacji żylaków (pkt 1) i i rozległych żylaków bez zmian troficznych skóry i owrzodzeń (pkt 2):

Osoby bez obrzęków kończyny, bez zmian troficznych, bez zakrzepicy i rok od operacji żylaków należy kwalifikować jako zdolne (wymagana konsultacja chirurgiczna, USG naczyń żylnych kończyn).

emerytwojskowy

Najpierw podziękuję za odpowiedź na temat schorzenia, właśnie znalazłem to zastrzeżenie i spróbuje się tym wybronić.

Ale powinien Pan jeszcze raz przestudiować termin "naprzykrzać się", ponieważ nic od Pana nie wymagałem, zadałem dwa pytania na które dostałem odpowiedź i na tym zakończyłem pisanie prywatnych wiadomości do Pana.

Pozdrawiam

Rafal1983

Miałem badania 3 tygodnie temu w Krakowie. I nie było dentysty, a na rtg tylko płuca

Dzieki za info. Mam nadzieje ze w Lublinie tez tego nie bedzie

Witam.Mialem komisje juz dwa razy,sluzba zawodowa,kandydat(2010,2017) i dwa razy n za te same schorzenia.Mialem kwity ze nie choruje a mimo to kat.N.Czy jest szansa podejsc trzeci raz ?Ostatnia komisja to sierpien 2017 i pozniej odwolanie do CWKL(N bez powtornych badan).

Za mało informacji. Jakie schorzenia masz wykazane na orzeczeniach.

Schorzenia ujęte w decyzji to cukrzyca 2, hipercholesterolemia.Na cukrzycę kwity zbierałem przez ostatnie kilka lat.Po prostu przepisali mi że starego orzeczenia mimo dobrych wyników na dany dzień.Przy orzeczeniu z odwołania do Cwkl odnieśli się do decyzji z 2010 r w sprawie rozpoznanie cukrzycy.Przed badaniami jeszcze pytalem czy w ogóle mogę przystąpić.Lekarz orzecznik uznał moje prywatne wyniki za wiarygodne a wyszło jak wcześniej czyli N

Orzeczenie w II instancji jest ostateczne. Przypuszczam jedynie że uznano cukrzycę za chorobę nieuleczalną, zaś zaleczenie objawów nie oznacza wcale wyleczenia danego schorzenia. Ale to nie jest kwestia natury prawnej.

Witam. przydzielono mi kategorie N:
46pkt 1
38pkt9
38pkt1
34pkt1
82pkt1
3pkt 2
komisja powołuje się na schorzenia zawarte w rozporządzeniu MON z dnia 3 czerwca 2015.
a co z rozporządzeniem z dnia 30 grudnia 2016, nie powinni posługiwać sie tymi przepisami??zgodnie z rozporzadzeniem z 2016 38pkt 9 jest do decyzji komosji Z/N a nie jak z 2015 kategorycznie N.???

Zasadniczym rozporządzeniem jest to z 2015 zaś to z 2016 jest jedynie aneksem do tego pierwszego. Przy powołaniu się na daną ustawę lub rozporządzenie podaje się informacje, dany akt był nowelizowany np. tak: " Dz. U.[jeżeli publikowano w tym samym roku co wydano to domyślnie z tytułu wiadomo, chodzi o rok 2015] poz. 761, z 2017 poz 163" lub tak: "Dz. U. poz. 761 ze zm.[ czyli ze zmianami].

Czyli Pans zdanie nawet jeżeli poddałbym się zabiegowi usunięcia przepukliny pępkowej to i tak na mam szans ze względu na fakt niedomykalności zastawki sercowej(drugi paragraf)

Lekarz orzecznik ocenia to według własnego uznania.

Witam serdecznie :)
Na początku roku bylam na badaniach lekarskich w RWKLu, gdyż staram się do służby przygotowawczej...orzeczenie otrzymałam 08.02.2018 roku.... otrzymałam kat.D grupa I na podstawie rozporzadzenia MON z dnia 24.01.2018 roku. W moim przypadku w rozpoznaniu sa dwa punktu:
1.nieszpecacy tatuaż paragraf 2 punkt 8
2.zaćma biegunów oka prawego paragraf 14 punkt 2...moje pytania:
1.Czy jest sens pisać jakieś odwołanie?
2.Czy zaćma dyskwalifikuje mnie całkowicie?
Slyszalam

paoola007 napisał:
Witam serdecznie :)
Na początku roku bylam na badaniach lekarskich w RWKLu, gdyż staram się do służby przygotowawczej...orzeczenie otrzymałam 08.02.2018 roku.... otrzymałam kat.D grupa I na podstawie rozporzadzenia MON z dnia 24.01.2018 roku. W moim przypadku w rozpoznaniu sa dwa punktu:
1.nieszpecacy tatuaż paragraf 2 punkt 8
2.zaćma biegunów oka prawego paragraf 14 punkt 2...moje pytania:
1.Czy jest sens pisać jakieś odwołanie?
2.Czy zaćma dyskwalifikuje mnie całkowicie?

Powrót