Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To czy to próba wyłudzenia kasy to nie jest trudne do sprawdzenia, można dowiedzieć sie tego w prokuraturze ktora jest wymieniona w piśmie - co zamierzam zrobić.

Jesli ta adwokat została wynajęta przez kogos do prowadzenia tej sprawy, musila ona odziedzić tś prokurature, pokazac pelnomocnictwo - co zostalo zapewne odnotowane w aktach sprawy, jesli przegladała akta to musiała sie wpisac na listę osób które przeglądały akta.
Jesli adwokat to zrobiła to z tamtąd ma dane osób, jako że zakładam że ma pełnomocnictwo poszkodowanego to moze rozpoczac sprawę cywilną przeciwko tym którzy rzekomo pobrali i udostepnili film.
Można też pójść do tej adwokat i poprosić o pokazanie pełnomocnictwa.

Zakładam że adwokat działa legalnie i dlatego zadaje w/w pytania.
Czy ktoś w jakikolwiek sposób może osobie której zarzuca udostępnienie tego filmu moze to udowodnic? zakładam że nastapił fakt sciagniecia pliku - ale to nie jest nielegalne.
Czy zostaje po tym wiarygodny ślad, czyli czy ktoś moze powiedzieć że tego dnia, o tej godz tej osobie ten plik został udostępniony... prawie 2 lata po rzekomym fakcie.

Jestem laikiem w tym temacie (torrenta i forum ;) ), wiec stąd moje pytania o konkrety/detale.
Nie mam też tego typu programów aktualnie zainstalowanych, wiec ciezko mi to sprawdzic samemu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moi mili jak już pisałem.
To tylko więcej problemów niż warta ta suma a wiem bo koleżanka poległa w takiej sprawie.
Żadna kancelaria w Polsce nie może działać nielegalnie to po pierwsze ponieważ straciłaby uprawnienia i nie była kancelarią.
Po drugie kasowanie plików nic nie da bo ślady są u dostawcy internetu i sąd to może sprawdzić w każdej sekundzie co było pobierany i rozpowszechniane.
Po trzecie jeśli mają dane to napewno na podstawie czegoś nie wyssali sobie z palca.
Po czwarte jak dojdzie do sprawy to koszta ok 2000-2500
A po piąte mogą nie odpuścić bo to nie jest niska szkodliwość społeczna
jeśli rozpowszechnialiśmy pliki kilkaset razy jak podlicza to wszystko i oskarżą to nie będzie 500 zł tylko kilka tyś.
Ja od kilku miesięcy nie ściągam bo wiem od prawnika który prowadził takie sprawy że temat nie do wygrania a on i tak sobie zarobi jak on t mówi :D
pozdrawiam

Myślisz że kancelaria nie miała nakazu i sobie wzięła lub prokuratura.
chyba trzeba być .. żeby wierzyć że że kancelaria i prokuratura działa nie legalnie.

czy normalna rzecza jest ze gdy przychodzi pismo z kancelarii ws karnej, to jest to pismo wysłane listem zwykłym? Czy nie ma to znaczenia? Jak to wygląda od strony prawnej?

Szubi17 napisał:
czy normalna rzecza jest ze gdy przychodzi pismo z kancelarii ws karnej, to jest to pismo wysłane listem zwykłym? Czy nie ma to znaczenia? Jak to wygląda od strony prawnej?

Wezwanie do zapłaty musi byc wysłane litem poleconym, w inny sposób nadawca nie ma przeciesz potwierdzenia że wysłał cokolwiek.
Także takie wysłanie listem zwykłym, jak w tym przypadku, jest dziwne...

tak jak to pisał ktoś tu na forum:
"DOSTARCZENIE.
Pismo wzywające dłużnika do zapłaty najlepiej wysłać pocztą listem poleconym. Dowód nadania listu poleconego z przedsądowym wezwaniem do zapłaty trzeba przechowywać do czasu, kiedy dłużnik zwróci swój dług. Jeżeli tego nie zrobi, wezwanie do zapłaty oraz dowód jego nadania mogą przydać się w trakcie sprawy sądowej. "

Dziękuje dzusmen.
Skoro owa kancelaria postępuje legalnie, czemu popełnia takie proste błędy?
Adamo1999 nie bądź taki pewien...

Temat już powtarza się na kilku forach wszyscy piszą że to ściema, ale zawsze jest jedna osoba która twierdzi że trzeba zapłacić tylko jej argumenty są bezsensowne

Witam. Moje dane dostali od mojego dostawcy internetu. Powiedział że wystąpiła o nie prokuratura. To raczej poważna sprawa.

adamo1999 napisał:
Po drugie kasowanie plików nic nie da bo ślady są u dostawcy internetu i sąd to może sprawdzić w każdej sekundzie co było pobierany i rozpowszechniane.

ale po co cokolwiek kasować? nielegalne jest udostępnianie. posiadać na kompie takie pliki można, jak nie masz programu który udostępnia to jesteś OK.

Oskar2 napisał:
Moje dane dostali od mojego dostawcy internetu. Powiedział że wystąpiła o nie prokuratura. To raczej poważna sprawa.

to oczywiste że prokuratura. ale z tego co ktos tu pisał, prokuratura prowadzi postępowanie w sprawie, a nie przeciwko komuś.
Jak zacznie prowadzic przeciwko komus to postawi mu zarzuty i wtedy mozna zacząć sie martwić.
Lecz tez nie ma co sie wiele martwic jesli nie jesteś na warunkowym zwolnieniu lub recydywistą...jesli ktos był "grzeczny" całe zycie i to jego pierwsze "takie poważne" przestępstwo to wyrok napewno będzie w zawieszeniu może ewentualnie jakaś mała grzywna. Jesi wogule dojdzie do sprawy, bo moze byc tez warunkowo umożona.
a jesli nikomu nie postawi zarzutów np. bo umorzy postępowanie z powodu malej szkodliwosci czyni, to gdyby nie ten list od tej adwokat, to by sie nikt kto sciągnoł ten film, o calej sprawie nie dowiedział.

Ostatnia edycja:
Mhm z tego co wyczytałem do każdego roszczenia taki adwokat musi według ustawy wchodzącej w życie 6 lipca 2013 roku dodać: PESEL lub NIP, w wypadku niewpisania tych rzeczy w myśl ustawy może skutkować natychmiastowym oddaleniem roszczenia. Jest tu jakiś "Prawy" mąż by to potwierdzić???

rimm777 napisał:
Mhm z tego co wyczytałem do każdego roszczenia taki adwokat musi według ustawy wchodzącej w życie 6 lipca 2013 roku dodać: PESEL lub NIP, w wypadku niewpisania tych rzeczy w myśl ustawy może skutkować natychmiastowym oddaleniem roszczenia. Jest tu jakiś "Prawy" mąż by to potwierdzić??

proszę o odniesienie się do tego kogoś kto ma na co dzień do czynienia z prawem, np radca prawny ewentualnie adwokat.
ja nie znam się wcale na prawie i z niecierpliwością czekam na jakies konkrety,
Kilka osób pisało że wybiera się z owym listem do radcy , czy byli państwo czy mają jakieś konkretne informacje ??
Ktoś też pisał że sprawdzi czy pod wskazanym adresem miesić się ta kancelaria ,
ja dowiadywałem się u swojego dostawcy internetu - nikomu nie wydano moich danych adresowych , więc nie wiem z jakiego źródła ta kancelaria ma moje dane. ta spraw jest dla mnie bardzo uciążliwa , ze względu na wykonywaną prace- nie mogę być karany :(

Witam,

dzisiaj zadzwoniłem do tej kancelarii pod każdym nr automatyczna sekretarka informująca gdzie się dodzwoniłem i że każda rozmowa jest nagrywana(czy to normalne w kancelarii?)
Potem zgłosiła się pani poprosiła o znak pisma po czym podała moje dane. Powiedziałem jej że raczej nie pobierałem ani nie udostępniałem tego filmu bo go nawet nie oglądałem.
O dziwo była bardzo miła i powiedziała abym sprawdził to u swojego dostawcy internetu bo zdarzają się błędy, powiedziałem że tak zrobię co ona odnotowała. Powiedziała że pismo może być bez pieczątki bo jest drukowane automatycznie, jak chce to mogą przesłać z pieczątką, a list wcale nie musi być polecony, pytając w jaki banku jest konto i dlaczego we Wrocławiu, odpowiedziała
" trzeba zapytać Panią Anne" Przez ten tel. potwierdziłem że dostałem list.

Z lublina u tego operatora ten list otrzymało kilkanaście osób.

Po czym udałem się do dostawcy internetu. Niestety nie chciano mi udzieli informacji czy moje dane były udostępniane powołując się na jakieś artykuły prawne. Po dłuższy negocjacjach zapewniono mi że na pewno nie były udzielone żadnej kancelarii ani osobom prywatnym, po czym dodano że wygląda im to na wyłudzenie(to chyba nie udostępniali danych). Zapytałem jeszcze czy mogą mi powiedzieć czy faktyczne w danym dniu udostępniałem taki plik. Ani Panu ani prokuraturze nie podamy takich informacji bo ich nie mamy "my zajmujemy się dostarczaniem internetu a nie ewidencjonowaniem tego co kto ściąga lub wysyła" usłyszałem.
Na sprawdzenie adresu jeszcze czekam kolega niedługo kończy pracę.

Ostatnia edycja:
Orionek323 napisał:
Witam,

dzisiaj zadzwoniłem do tej kancelarii pod każdym nr ......

Szczerze wygląda to dziwnie, pierwsze pytanie jakie się nasówa to jeśli list nie musi być polecony, to jak można kogoś rozliczać w tym przypadku z 7 dniowego terminu zapłaty?
Jak byłem u radcy mówił, że kancelarie, mają w zwyczaju wysyłanie wszystkich ważnych listów jako list polecony, za potwierdzeniem odbioru.
Druga rzecz jak dzowniłem tam w ten czwartek nie spotkałem się z taką sekretarką o jakiej wspomina kolega!
Po trzecie Pani sama się zamieszała jesli powiedziała że u dostawcy można sprawdzić co się pobierało... Jeśli jak piszesz operator powiedział że to jest niemożliwe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rimm777 napisał:
Mhm z tego co wyczytałem do każdego roszczenia taki adwokat musi według ustawy wchodzącej w życie 6 lipca 2013 roku dodać: PESEL lub NIP, w wypadku niewpisania tych rzeczy w myśl ustawy może skutkować natychmiastowym oddaleniem roszczenia. Jest tu jakiś "Prawy" mąż by to potwierdzić???
To nie jest prawda. Należy tylko podać PESEL powoda, czyli strony dochodzącej roszczenia (o ile jest osobą fizyczną). PESEL pozwanego należy podać w postępowaniu elektronicznym przed e-Sądem w Lublinie, ale ten wymóg nie obejmuje zwykłego postępowania.

A co do tych pieczątek, listów zwykłych itd. to nie ma to większego znaczenia poza kwestią naliczania odsetek, tyle że świadczy o podejściu kancelarii (typowa masówka, liczą na dobrowolne wpłaty oraz chcą zaoszczędzić na kosztach i czasie).

To pismo jest propozycją ugody pozasądowej - nie ma tutaj wymogów formalnych. Obowiązują ogólne przepisy KC, a to oznacza, że taką ugodę można zawrzeć nawet ustnie (chociaż nie jest to, z oczywistych względów, forma polecana).

Ripper napisał:
To pismo jest propozycją ugody pozasądowej - nie ma tutaj wymogów formalnych. Obowiązują ogólne przepisy KC, a to oznacza, że taką ugodę można zawrzeć nawet ustnie (chociaż nie jest to, z oczywistych względów, forma polecana).

W takim razie pytanie za 100 punktów.
Skoro jest to propozycja ugody pozasądowej, to jeżeli zapłacę ów sumę zostanę zwolniony z odpowiedzialności karnej? Czy to działa w ten sposób iż zapłacę, przyznam się do winy, i dopiero wtedy zacznie się jazda?

Punkt trzeci tego pisma:
"Pokrzywdzony zrzeka się roszczeń wobec sprawcy związanych z zidentyfikowanym ww. utworu w sieciach peer-to-peer, pod warunkiem zapłaty pełnej kwoty, oraz dostarczeniem przed sprawcę podpisanego i prawidłowo uzupełnionego egzemplarza ugody".

Hm?

Ostatnia edycja:
1. jeżeli nie zapłacimy i nie podpiszemy ugody, a owy list jest zgodny z prawdą i prawem, to jakie faktycznie konsekwencje moga nas czekac?
2.czy sprawa sadowa kazdego z osobna, czy jedna sprawa wszystkich razem?
3. czy w polsce były podobne temu tematu zaledwie 2 lub 3 pzypadki? (min pobieraczek)

CZYTAJCIE WĄTEK PRZED PISANIEM KOLEJNYCH POSTÓW, BO ZNOWU ROBI SIĘ ŚMIETNIK!

grzeslaw1988 napisał:
Skoro jest to propozycja ugody pozasądowej, to jeżeli zapłacę ów sumę zostanę zwolniony z odpowiedzialności karnej??
Odpowiedź na to pytanie już padła.

Szubi17 napisał:
3. czy w polsce były podobne temu tematu zaledwie 2 lub 3 pzypadki? (min pobieraczek)
Pobieraczek to była kompletnie inna sprawa. Tam nie chodziło o prawa autorskie.

Szubi17 napisał:
1. jeżeli nie zapłacimy i nie podpiszemy ugody, a owy list jest zgodny z prawdą i prawem, to jakie faktycznie konsekwencje moga nas czekac?
2.czy sprawa sadowa kazdego z osobna, czy jedna sprawa wszystkich razem?

odowiadam :)

1. W takim przypadku jeżeli zostanie Ci udowodniona wina będziesz odpowiadał z art 116 Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, tam odsyłam.
2. Tutaj może być różnie to zależy od prokuratury może być jedna sprawa ale co bardziej prawdopodobne prokuratura w warszawie zleci prowadzenie spraw indywidualnych zgodnie z własciwością miejscową tzn jeżeli mieszkasz np w kielcach będzie sprawe prowadziła prokuratura w kielcach która zwróci się do policji o pomoc prawną w tej sprawie i to policja w razie czego będzie zabezpieczała dowody i będzie dysponowała nakazem przeszukania od prokuratury
2. Pobieraczek to inna sprawa tam mieliśmy do czynienie z próbą wyłudzenia a w tym przypadku jeszcze nie wiadomo, Dzwoniłem do prokuratury jest na etapie czynności sprawdzających także w tej chwili jest ok :) czyli trwają czynności w sprawie a nie przeciwko konkretnym osobom

tez dostałem list:) ale już się ogarnąłem :) jak ma ktoś pytania zapraszam na pw

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót