Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tez to slyszalam i dlatego teraz w zakladzie w ktorym przebywa moj maz nie można dawac owoców nie wiem ja w innych

Owieczka311 napisał:
Dobrze, że nie kazali czekolad dzielić na tafelki :D Bo jak by ich było więcej, to trochę zabawy by było ;)

Śmiej się ja musiałam taka nadziewaną dzielić praktycznie całą musiałam łamać

szka napisał:
Pierwszy raz słyszę o rozpakowywaniu słodyczy, a paczki żywnościowe robiłam do 7 ZK, jednak nie znaczy to, że jest to niemożliwe. ;)
A pytałaś kiedyś chłopaka w jakim stanie on otrzymuje produkty z paczki? Bo są jednostki, w których szczegółowa kontrola następuje dopiero przy osadzonym. Nie mówię oczywiście, że w Waszym przypadku tak jest, ale z ciekawości zapytaj.

Gajanadokladnie u nas też tak było że przy mężu robili ostre szukanie w produktach

Gajana napisał:
A pytałaś kiedyś chłopaka w jakim stanie on otrzymuje produkty z paczki? Bo są jednostki, w których szczegółowa kontrola następuje dopiero przy osadzonym. Nie mówię oczywiście, że w Waszym przypadku tak jest, ale z ciekawości zapytaj.

A pytałam. ;) Oczywiście szanowni Panowie z SW, pocieli wędliny i sery zapakowane hermetycznie, a produkty przygotowywane w domu typu kotlety itp, pozostały nietknięte. Był to jeden jedyny taki przypadek, bo przy podawaniu paczki miałam niemiłą "rozmowę" z funkcjonariuszem. Nigdy więcej na żadną kontrol nie narzekał. Pamiętam jak koleżanka podawała ciasto w paczce dla swojego faceta, który później dziękował oddziałowemu, że tak ładnie mu pokroił. :D

Zostałam poproszona o zanienie paczki przez znajoma dla jej syna, ktora jest ciezko chora i nie ma jak dostarczyc paczki a z racji ze ja mam czas i samochod zaoferowalam pomoc. Czy jak zaniose paczke bede pytac kim jestem dla tej osoby i wogole i czy moga jej nie przyjac?

Paczka zostanie przyjęta, ale swoje dane będziesz musiała podać.

Mam pytanie odnosnie paczki higienicznej. Moj partner chce, by do paczki higieniczno odziezowej, dolaczyc mu jakas gazete. Na nic sie zdalo moje gadanie, ze to nie przejdzie, bo nie ma na nia zgody od dzrektora. To ten mi cos powiedzial o jakims paragrafie w regulaminie zakladu karnego, ze osadzonz gazety otrzymuje w paczkach. Ktory paragraf o tym mowi? Ale to chyba i tak jest rownoznaczne z tym ze musi miec na to zgode?

Kaaśka napisał:
Ktory paragraf o tym mowi?

Każda jednostka penitencjarna ma swój porządek wewnętrzny - w którym dyrektor określa między innymi co i w jaki sposób osadzony może pozyskać. Zatem nikt Ci nie odpowie na takie pytanie.

Może mnie ktoś oświeci jeśli mój A dostał już paczkę to czy podczas odwiedzin mogę mu zrobić jakieś malutkie zakupy w kantynie. Chodzi mi dokładnie o papierosy kawę i kilka czekoladek. Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

Niestety, od kiedy wprowadzono paczki nazwijmy to "internetowe" nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów.

dziękuję za szybką odpowiedź. ale w trakcie widzenia mogę kupić np czekoladkę którą zje w trakcie spotkania?

Możesz kupić czekoladę , ciastka coś do picia itp ,tylko że to czego nie skonsumuje na widzeniu nie zabierze ze sobą , tylko zabierzesz to ty

No to świetnie :D:D on wszystko zje jeśli będzie słodkie :) tak więc wiem już prawie wszystko. Jeszcze jedno obiecuje ostatnie pytanko: jak oni liczą te trzy miesiące? jeśli teraz dostał paczkę to następna w marcu czy w styczniu?? Matkooo przepraszam ale dla mnie to nowy temat i mimo tego że czytałam o tym co mnie interesuje na waszym forum i tak wolę się zapytać jeszcze raz.

Paczka raz na kwartal jeśli teraz dostal nastepna może dostac już w styczniu

NiepewnyOjciec napisał:
Niestety, od kiedy wprowadzono paczki nazwijmy to "internetowe" nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów.

Zależy w którym ZK. Ja robię zakupy w kantynie 3 razy w tygodniu i mój facet może je zabierać do celi.

malam_malenstwa napisał:
Jeszcze jedno obiecuje ostatnie pytanko: jak oni liczą te trzy miesiące? jeśli teraz dostał paczkę to następna w marcu czy w styczniu??

I kwartał: styczeń-marzec
II kwartał: kwiecień-czerwiec
III kwartał: lipiec-wrzesień
IV kwartał: pażdziernik-grudzień

Ostatnia edycja:
Błąd! Art. 105a. § 6. (Kkw) W czasie widzenia zezwala się na spożywanie artykułów żywnościowych i napojów zakupionych przez odwiedzających na terenie zakładu karnego. Artykuły żywnościowe i napoje, które nie zostały spożyte w czasie widzenia, przekazuje się osobie odwiedzającej.
Jeżeli zrobione przez Panią zakupy są zabierane przez skazanego do celi jest to niezgodne z obowiązującym Kkw.

Art. 113a. § 3. (Kkw) Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany może otrzymać, za zgodą dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.

Ostatnia edycja:
Uważasz, że 3 ZK, w których w bieżącym roku robiłam zakupy, które zabrał osadzony do celi działają niezgodnie z prawem? Ciekawe, bo ostatnio była w jednym kontrol z CZSW...
Nie ma takiego czegoś jak wewnętrzny regulamin w każdej jednostce?

Jak może być wewnętrzny regulamin w jednostce skoro weszlo w zycie 1 stycznia 2012 tak jak napisał Scherlock Holmes

Powrót