Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W sumie z dwojga złego o tyle dobrze ze brat został osadzony na Wojkowicach czyli jest blisko domu to jakies 40min drogi autobusem do zakładu..widzenia ma 3x w mies..takze tak czy owak bedzie sie do niego jezdziło i kupowało najpotrzebniejsze rzeczy w kantynie ,,tylko zdziwiło mnie to ze potrzeba tez prosby o zezwolenie na zakup w katynie produktów tj..cukier kawa cherbata itp...

Mnie rozśmieszyło to że jak chciałam mężowi kupic w kantynie wode do picia niegazowaną to powiedziano mi że to nie okres letni i nie będzie mu potrzebna:o

barbara87@ Wiec mnie to przeraza tym bardziej ze w kantynie maja art.spozywcze zakupione przez zakład więc wiedzą co kupują ..a mimo tego widzisz zeby kawe mu kupic w kantynie to trzeba miec prosbe ...juz bym sie nie zdziwiła gdyby kawa była w paczce zywnosciowej to ok moga sie nie zgodzic bo jak to mówia Polak potrafi"..zawsze jest opcja ze mozna czegos tam dosypac itd..ale ze w kantynie robią takie problemy z zakupem to tego to Ja nie umiem pojąc...Tym bardziej ze brat jako młodociany został skazany po raz 1szy w sumie na 8 mies.i co mnie dziwi..to to ze od kolezanki mąz jako juz recydywa siedział na zamknietym na Wojkowicach a mimo to mogła mu zawozic mieso zamrozone ,,ciasta chermetycznie pakowane itd..a tu nawet człowiek nie moze czekolady włozyc do paczki..bo nie wolno..

Ostatnia edycja:
Ja też nie mogłam zakupic ani kawy a ani herbaty:( mimo tego że herbate widziałam na stanie:-x a gdy paczke się zrobi to też się o wszystko czepiają! Ale cóż,co zrobic:(

W Raciborzu ale ma grupe p2, pierwszy raz karany,staramy się o przerwe a byc może go przeniosą.

Ja to z tych grup jestem poprostu zielona ...nie wiem jaka grupa ma jakie znaczenie:o p2 to jest pół otworek czy jak..???

Tak, mój mąż stanął na komisji i dali mu p2-półotworek. Wychowawca mówił za dobre sprawowanie. Może codziennie dzwonic, pracowac... Jest nawet temat o tych grupach tu na forum

Ja jade do brata w srode to sie dowiem czy juz ma to przegrupowanie czy nie bo ojciec z tych emocji zapomniał sie go zapytac...Ale dzieki Tobie wiem ze p2 to jest pół otworek..:ok:

Ja też jade w środe z paczką. Mój mąż w aś siedział 11 mies. pózniej go wypuścili i po kilku latach znów tam trafił. Po tygodniu już stanął na komisje ale to chyba dlatego że te 11 mies zaliczyli mu na poczet kary. Mam pytanie...czy w każdym zk są zabronione w paczkach słodycze? Bo niewiem czy kupic:o

Basiu Ja nie wiem ale w 1szej dzisiejszej paczce która ojciec zawiózł bratu mama włozyła pierniki i przeszły czyli chyba słodycze moga byc łatwe do otwarcia..chociaz matka mojej przyjaciółki jadąc do Zk do swojego przyjaciela spakowała mu cukierki typu Michałki to na bramie musiała je poodwijac z tego sreberka..Takze no w kazdym zakładzie panuja inne normy i regulaminy..

Widziałam ostatnio jak dziewczyna miała w paczce batony i pani z sw kazała jej to zabrac:o ale to nic jak pojade to dokładnie zapytam;)

No w sumie najlepiej jest pojechac samemu i miec wiadomosci z pierwszej reki..bo tak jak mówie w kazdym zakładzie mają swoje regulaminy których musza sie trzymac ...:):):)

co do słodyczy to czytajcie skład, jedne przejdą, inne nie. Batonik Pawełek nie przejdzie, bo jest z alkoholem, pierniki przeszły, bo są bez alkoholu.

Oczywiście , wszystko jest z reguły napisane na stronie ZK. Należy przeczytać. W żadnej paczce nie może być np. artykułów tytoniowych . Wiele też zależy od tego jakie reguły panują w danym ZK , a czasem od tego w jaki sposób jest dostarczona paczka . Z doświadczenia wiem , że największym restrykcją podlegają paczki przysyłane pocztą - wtedy jeżeli zawartość jest nieodpowiednia to paczka jest odsyłana. Jeżeli paczka jest dostarczana osobiście "na bamę" , wtedy z reguły wystarczy wyjąć "niedozwolone" artykuły z paczki i skreślić je z listy. Można również przywieźć sobie paczkę z przepustki osobiście . Wiele też zależy od funkcjonariusza , który paczkę sprawdza.

Ważne jest też, żeby zapamiętać, że w zależności od funkcjonariusza przyjmującego paczkę, nawet 25 dag powyzej dozwolonej masy może być przyczyną do zwrotu paczki. I to też zależy od funkcjonariusza- 5 kg z opakowaniem lub masa netto samych produktów ( z tym też się spotkałem).

Czy tymczasowo aresztowany wie od kogo otrzymuje paczki ?

Zrobiłam narzeczonemu dwie paczki odzieżowe i jedną żywnościową, a tydzień temu dostałam od noego list w,którym napisał,że nie otrzymał ode mnie żadnej pomocy,jedynie może liczyć na swojego brata. stąd moje pytanie czy taka informacja zostaje mu udzielana, skoro twierdzi,że paczki są od brata.. :(

Powrót