Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
forg napisał:
I co to jest za argument?? Totalnie bez sensu.
Skoro mamy przykładowo trzy drogi zakażenia się śmiertelnym wirusem i jedną z tych dróg można skutecznie zlikwidować (ale wiąże się to z pewnymi restrykcjami) to co, nic nie robimy, bo dwie pozostałe drogi i tak zostaną??

Czy Ty izuniaem zajmujesz się dystrybucją narkotyków za kraty? Bo tak Twój wpis zaczynam interpretować.

Oj Forg, jak kulą w płot, jestem przeciwnikiem narkotyków zarówno twardych jak i miękkich. Stwierdzam po prostu fakt, że narkotyki w inny sposób również dostają się za kraty, zresztą media o tym mówią/piszą. A co z tego? nic.
Poza tym uważam, że takie zakupy to ukłon w stronę bardziej zamożnych a biedny jak zwykle dostanie po tyłku. Zresztą już kiedyś o tym dyskutowaliśmy.

Jjacek nie uważam swojej wypowiedzi za nieuprzejmą. Ludzie którzy czytają te posty dokładnie wiedzą o czym mówię, nie są ograniczeni.

ingab napisał:
-że co??? chyba powinienes napisac,jeśli juz próbujesz by "swiatowy"-napachania komuś kabzy pieniędzmi...a nie kieszeni kabzą;) heheh...

Ingab radzę jednak zajrzeć do słownika, myślę że nie popełniłem żadnego błędu.

Takiemu obrotowi sprawy są winni zarówno osadzeni jak i osoby podające paczkę. Gdyby nie było kombinacji, przepisy pozostałyby nie zmienione. Obecne rozwiązanie wyeliminuje w znacznym stopniu przekazywanie przedmiotów niedozwolonych i niebezpiecznych na teren AŚ/ZK co wpłynie na zmniejszenie ilości zdarzeń nadzwyczajnych występujących w jednostkach. Spokój ponad wszystko.

Ostatnia edycja:
czytam te wszystkie wątki i odnaleźć się nie mogę w tylu postach. Chce wysłac mojemu jakies koszulki i bluze, ale z tego co czytałam to nie może być bluza z kapturem... a rozpinana może być? czy zamki lub jakies guziki tez są zabronione? Do tego coś widziałam, że mają to być rzeczy bez napisów, czy to prawda? Nie może być żadnych nadruków? help me, ja już nie wiem co mam mu kupić teraz

Dark_Devil napisał:
help me, ja już nie wiem co mam mu kupić teraz

Jedyny i prawdziwy wniosek jest taki, że co jednostka to inna praktyka. Zatem zapytaj samego zainteresowanego. Nie masz jak zapytać? To poczekaj, aż Cię poprosi o coś i konkretnie powie/napisze co to ma być.

no cóż, nie zostaje mi nic innego jak czekać na telefon... ostatnio zapomniałam zapytać jak dzwonił, ta moja pamięć :-?

forg napisał:
Skierować Cię do słownika języka polskiego? Nie rozumiesz znaczenia słowa "dodatkowy"?

rozumiem ,że to cała pomocna wypowiedź moderatora tego forum? w tym temacie też nie masz pojęcia o co chodzi, stąd agresja?

jjacek napisał:
rozumiem ,że to cała pomocna wypowiedź moderatora tego forum?

Ja się wypowiedziałem jako użytkownik tego forum. I nie agresja tylko zwykłe pytanie. Bo jeśli nie rozumiesz słowa "dodatkowy" to ja z chęcią Tobie to wytłumaczę.

forg napisał:
Ja się wypowiedziałem jako użytkownik tego forum. I nie agresja tylko zwykłe pytanie. Bo jeśli nie rozumiesz słowa "dodatkowy" to ja z chęcią Tobie to wytłumaczę.

to po co dyskutujemy? :) gdybym rozumiał w 100% sens tej "nowości" to chyba nie zadawałbym tego pytania? więc jeśli je zadaję , to liczę na to ,że znajdzie się ktoś kto mi to wytłumaczy.Nie pytałem co znaczy słowo "dodatkowy" lecz jaki ma sens w tym konkretnym przypadku, czy to takie trudne i skomplikowane ? Jeśli wiesz- napisz, jeśli nie - dziękuję za pomoc.

Jest to kolejna możliwość przekazania paczki skazanemu, niczego ona nie zastępuje (bynajmniej na razie). Reszta funkcjonuje jak dotychczas, łączenia z tym, że Ż-tka przysługuje raz na kwartał.

Witam mam pytanie co do paczki Moj M przebywa AŚ we wroclawiu. Zrobilam mu paczke w grudniu 2011 czy teraz po nowym roku moge podac mu nastepna?? Prosze o szybka odpowiedz bo głodny;)

basiek2610 Paczka jest raz na kwartał. Głodny? Przecież dostaje 3posiłki dziennie... Nie przesadzaj... A czytanie nie boli. ;)

Art. 113a kkw.

§ 1. Skazany ma prawo co najmniej trzy razy w miesiącu dokonywać zakupów artykułów żywnościowych i wyrobów tytoniowych oraz innych artykułów dopuszczonych do sprzedaży w zakładzie karnym, za środki pieniężne pozostające do jego dyspozycji w depozycie. Skazana, o której mowa w art. 87 § 3 i 4, ma prawo do dokonywania dodatkowych zakupów artykułów żywnościowych.

§ 2. Skazanemu umożliwia się dokonanie pierwszego zakupu nie później niż trzeciego dnia roboczego po przyjęciu do zakładu karnego.

§ 3. Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany może otrzymać, za zgodą dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.

§ 4. Skazany może, za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego, otrzymywać paczki z niezbędną mu odzieżą, bielizną, obuwiem i innymi przedmiotami osobistego użytku oraz środkami higieny, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez lekarza – również z lekami; wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza.

§ 5. Paczki podlegają kontroli w obecności skazanego. W paczkach nie mogą być dostarczane artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, jak też artykuły w opakowaniach utrudniających kontrolę ich zawartości, a także przedmioty, o których mowa w art. 110a § 4.

§ 6. Artykuły żywnościowe, uznane przez lekarza lub innego upoważnionego pracownika służby zdrowia zakładu karnego za nienadające się do spożycia, podlegają zniszczeniu w obecności skazanego.

§ 7. Dyrektor zakładu karnego może, na wniosek lub po zasięgnięciu opinii lekarza, zezwolić skazanemu, ze względu na stan jego zdrowia, na dokonywanie dodatkowych zakupów artykułów żywnościowych i otrzymywanie paczek o większym ciężarze.

Basiek mnie też to interesuje czy kwartał jest liczony od nowego roku co 3 m-ce, czy od pobytu skazanego?
"Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością ....."

czarnulka2611 napisał:
Basiek mnie też to interesuje czy kwartał jest liczony od nowego roku co 3 m-ce, czy od pobytu skazanego?

Kwartał jest liczony od nowego roku :)

czarnulka2611 napisał:

co kwartał i tak samo dla AŚ jak dla ZK. czyli jeśli dostał 31.12 to 1 stycznia ma prawo dostać kolejną.

Witam.
Jestem tu pierwszy raz i przypuszczam że odpowiedz na moje pytania jest już na forum. Dlatego przepraszam za ewentualną powtórkę pytania. Wiem już że paczka higieniczna (rozumiem że mogą być w niej ubrania) jest raz na kwartał. Czy moge do niej włożyć rzeczy wedle własnych przypuszczeń co może potrzebować mój chłopak czy jest to narzucane? Czy na paczki (żywnosciową i higieniczną) potrzebne są jakieś talony? i ostatnie jak na razie pytanie, po jakim czasie po zatrzymaniu moge mu zrobić paczki?
Zaznaczam że został wczoraj rano przewieziony na AS, później pewnie pojedzie do ZK.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót